Smulpaapje kookt! – Tomaten & venkeltaart met ricotta



Mooie, rijpe vleestomaten gecombineerd met het frisse van de ricotta en de bijzondere smaak van venkel. Deze mooie hartige taart was bij ons thuis een schot in de roos.

Maak ‘bijvoorbeeld de avond van te voren alvast klaar en je hebt de dag erna wel een hele makkelijke maaltijd!

Voor het korstdeeg

250g bloem
50ml koud water
1 eidooier
125g zachte boter

Voor de vulling

3 vleestomaten, in dunne plakken
1 venkel, in dunne plakken
250g ricotta
rasp van 1 citroen
sap van  ½ citroen (meer of minder naar smaak)
½ tl gedroogde tijm
zout & peper
1el Agave siroop
handje geraspte (Parmezaanse) kaas

Korstdeeg maken

Begin met het maken van het deeg, dat moet namelijk nog rusten. Hiervoor doe je alle ingedienten in een keukenmachine. Zet die aan tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dat even kort door, verpak in folie en leg een uur in de koelkast om te rusten. Uiteraard kan het ook zonder keukenmachine, zet dan je spierballen even aan het werk. Haal het deeg een kwartiertje voor je het gaat gebruiken uit de koelkast om op kamertemperatuur te halen. Verwarm je oven voor op 175C.

Blind bakken van deeg

Rol het deeg uit tot de gewenste grootte, bekleed het bakblik en leg op het deeg een vel bakpapier. Daarboven op gaat de blindbakvulling. Je hebt daar speciale vulling voor die te koop is bij de betere bakwinkel, maar je kunt ook gedroogde bonen of pasta gebruiken. Bak het deeg op deze manier een kwartiertje in de voorverwarmde oven.

Tomatentaart met venkel

Beleg de blind gebakken bodem nu met de plakken tomaat en venkel, leg ze om en om. De ricotta roer je los met de citroenrasp en –sap, de kruiden en Agavesiroop. Smeer dit uit over de tomaat en tot slot wat geraspte kaas erover. Bak die nu nog 40 minuten in de oven, die nu naar 190C mag.

Laat tot slot even kort afkoelen in de vorm en serveer dan lauwwarm. Je kunt dit in kleine porties heel lekker serveren als lunchgerecht. Of maak er een hoofdmaaltijd van door er een kop vers gemaakte soep bij te serveren of een lekkere groene salade.

 

Gepubliceerd op 11 mei 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!