Smulpaapje kookt! – Tomaten & venkeltaart met ricotta



Mooie, rijpe vleestomaten gecombineerd met het frisse van de ricotta en de bijzondere smaak van venkel. Deze mooie hartige taart was bij ons thuis een schot in de roos.

Maak ‘bijvoorbeeld de avond van te voren alvast klaar en je hebt de dag erna wel een hele makkelijke maaltijd!

Voor het korstdeeg

250g bloem
50ml koud water
1 eidooier
125g zachte boter

Voor de vulling

3 vleestomaten, in dunne plakken
1 venkel, in dunne plakken
250g ricotta
rasp van 1 citroen
sap van  ½ citroen (meer of minder naar smaak)
½ tl gedroogde tijm
zout & peper
1el Agave siroop
handje geraspte (Parmezaanse) kaas

Korstdeeg maken

Begin met het maken van het deeg, dat moet namelijk nog rusten. Hiervoor doe je alle ingedienten in een keukenmachine. Zet die aan tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dat even kort door, verpak in folie en leg een uur in de koelkast om te rusten. Uiteraard kan het ook zonder keukenmachine, zet dan je spierballen even aan het werk. Haal het deeg een kwartiertje voor je het gaat gebruiken uit de koelkast om op kamertemperatuur te halen. Verwarm je oven voor op 175C.

Blind bakken van deeg

Rol het deeg uit tot de gewenste grootte, bekleed het bakblik en leg op het deeg een vel bakpapier. Daarboven op gaat de blindbakvulling. Je hebt daar speciale vulling voor die te koop is bij de betere bakwinkel, maar je kunt ook gedroogde bonen of pasta gebruiken. Bak het deeg op deze manier een kwartiertje in de voorverwarmde oven.

Tomatentaart met venkel

Beleg de blind gebakken bodem nu met de plakken tomaat en venkel, leg ze om en om. De ricotta roer je los met de citroenrasp en –sap, de kruiden en Agavesiroop. Smeer dit uit over de tomaat en tot slot wat geraspte kaas erover. Bak die nu nog 40 minuten in de oven, die nu naar 190C mag.

Laat tot slot even kort afkoelen in de vorm en serveer dan lauwwarm. Je kunt dit in kleine porties heel lekker serveren als lunchgerecht. Of maak er een hoofdmaaltijd van door er een kop vers gemaakte soep bij te serveren of een lekkere groene salade.

 

Gepubliceerd op 11 mei 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!