Smulpaapje kookt! – Tomaten & venkeltaart met ricotta



Mooie, rijpe vleestomaten gecombineerd met het frisse van de ricotta en de bijzondere smaak van venkel. Deze mooie hartige taart was bij ons thuis een schot in de roos.

Maak ‘bijvoorbeeld de avond van te voren alvast klaar en je hebt de dag erna wel een hele makkelijke maaltijd!

Voor het korstdeeg

250g bloem
50ml koud water
1 eidooier
125g zachte boter

Voor de vulling

3 vleestomaten, in dunne plakken
1 venkel, in dunne plakken
250g ricotta
rasp van 1 citroen
sap van  ½ citroen (meer of minder naar smaak)
½ tl gedroogde tijm
zout & peper
1el Agave siroop
handje geraspte (Parmezaanse) kaas

Korstdeeg maken

Begin met het maken van het deeg, dat moet namelijk nog rusten. Hiervoor doe je alle ingedienten in een keukenmachine. Zet die aan tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dat even kort door, verpak in folie en leg een uur in de koelkast om te rusten. Uiteraard kan het ook zonder keukenmachine, zet dan je spierballen even aan het werk. Haal het deeg een kwartiertje voor je het gaat gebruiken uit de koelkast om op kamertemperatuur te halen. Verwarm je oven voor op 175C.

Blind bakken van deeg

Rol het deeg uit tot de gewenste grootte, bekleed het bakblik en leg op het deeg een vel bakpapier. Daarboven op gaat de blindbakvulling. Je hebt daar speciale vulling voor die te koop is bij de betere bakwinkel, maar je kunt ook gedroogde bonen of pasta gebruiken. Bak het deeg op deze manier een kwartiertje in de voorverwarmde oven.

Tomatentaart met venkel

Beleg de blind gebakken bodem nu met de plakken tomaat en venkel, leg ze om en om. De ricotta roer je los met de citroenrasp en –sap, de kruiden en Agavesiroop. Smeer dit uit over de tomaat en tot slot wat geraspte kaas erover. Bak die nu nog 40 minuten in de oven, die nu naar 190C mag.

Laat tot slot even kort afkoelen in de vorm en serveer dan lauwwarm. Je kunt dit in kleine porties heel lekker serveren als lunchgerecht. Of maak er een hoofdmaaltijd van door er een kop vers gemaakte soep bij te serveren of een lekkere groene salade.

 

Gepubliceerd op 11 mei 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.