Smulpaapje kookt! – Tomaten & venkeltaart met ricotta

Mooie, rijpe vleestomaten gecombineerd met het frisse van de ricotta en de bijzondere smaak van venkel. Deze mooie hartige taart was bij ons thuis een schot in de roos.
Maak ‘bijvoorbeeld de avond van te voren alvast klaar en je hebt de dag erna wel een hele makkelijke maaltijd!
Voor het korstdeeg
250g bloem
50ml koud water
1 eidooier
125g zachte boter
Voor de vulling
3 vleestomaten, in dunne plakken
1 venkel, in dunne plakken
250g ricotta
rasp van 1 citroen
sap van ½ citroen (meer of minder naar smaak)
½ tl gedroogde tijm
zout & peper
1el Agave siroop
handje geraspte (Parmezaanse) kaas
Korstdeeg maken
Begin met het maken van het deeg, dat moet namelijk nog rusten. Hiervoor doe je alle ingedienten in een keukenmachine. Zet die aan tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dat even kort door, verpak in folie en leg een uur in de koelkast om te rusten. Uiteraard kan het ook zonder keukenmachine, zet dan je spierballen even aan het werk. Haal het deeg een kwartiertje voor je het gaat gebruiken uit de koelkast om op kamertemperatuur te halen. Verwarm je oven voor op 175C.
Blind bakken van deeg
Rol het deeg uit tot de gewenste grootte, bekleed het bakblik en leg op het deeg een vel bakpapier. Daarboven op gaat de blindbakvulling. Je hebt daar speciale vulling voor die te koop is bij de betere bakwinkel, maar je kunt ook gedroogde bonen of pasta gebruiken. Bak het deeg op deze manier een kwartiertje in de voorverwarmde oven.
Tomatentaart met venkel
Beleg de blind gebakken bodem nu met de plakken tomaat en venkel, leg ze om en om. De ricotta roer je los met de citroenrasp en –sap, de kruiden en Agavesiroop. Smeer dit uit over de tomaat en tot slot wat geraspte kaas erover. Bak die nu nog 40 minuten in de oven, die nu naar 190C mag.
Laat tot slot even kort afkoelen in de vorm en serveer dan lauwwarm. Je kunt dit in kleine porties heel lekker serveren als lunchgerecht. Of maak er een hoofdmaaltijd van door er een kop vers gemaakte soep bij te serveren of een lekkere groene salade.
Gepubliceerd op 11 mei 2015