Smulpaapje kookt! – Tomaten tarte tatin



Af en toe krijg je van die producten thuisgestuurd waarbij instant mijn inspiratie wordt aangezwengeld. Recentelijk waren dat de honingtomaatjes die PR bureau de Kroon op het Werk mij stuurde. En ik had zelf al de prachtige producten van Cricks ontdekt.

Die twee samen bleek echt een gouden combinatie te zijn. En je maakt indruk met een gerechtje dat amper moeite kost om te maken. Hoe geweldig is dat?!

Genoeg voor tien individuele taartjes

Voor het kruimeldeeg
350g bloem
100g Parmezaan, geraspt
100g koude boter, in blokjes
100ml koud water

Voor de vulling

Cricks Tomatenconfiture of Umamipasta (verkrijgbaar o.a. bij Foodelicious)
Honingtomaatjes (verkrijgbaar de betere groentespecialisten)

Zo maak je het deeg voor de tomaten tarte tatin

In een keukenmachine doe je alle ingrediënten voor het deeg en pulseer je dat tot kruimels en dan net zo lang tot het een deegbal vormt. Je kunt het ook in een kom doen met de handmixer, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het daar een redelijk zootje van wordt… Natuurlijk kun je ook met de hand kneden, verkruimel dan de boter door het bloem/kaasmengsel en doe als laatste het water erbij.

Als je een samenhangend deeg hebt leg je de bal deeg even een kwartiertje/half uur in de koelkast. In de tussentijd halveer je de tomaatjes en verwarm je de oven voor op 180C

Taart of taartjes

Rol het deeg uit tot ‘ie net iets groter is dan de vorm die je gebruikt. Afhankelijk van de bakvormen die je hebt maak je één grote taart of meerdere kleintjes. Belangrijk is dat je een bakvorm gebruikt waarvan de onderkant los in de vorm zit, zodat je ze er straks makkelijker uit kunt halen. Bekleed de vorm met een stukje bakpapier en smeer de bodem in met een theelepel van de tomatenconfiture. Leg daarop, met de bolle kant naar boven, de gehalveerde tomaatjes. Zoveel als er in passen. Daarover heen gaat het deeg. Voor kleine taartjes moet je dus het deeg in rondjes verdelen die iets groter zijn dan de vorm. Stop het deeg goed in, het moet als het ware de rest van de vullen knuffelen, zodat als je ze straks omdraait de vulling goed erop blijft liggen.

Fotogeniek eten

Zet de vorm(pjes) op een bakrooster in het midden van de oven en bak, afhankelijk van de grootte, 20-25 minuten. Kijk goed of het deeg goudbruin kleurt en gaar is voor je ze uit de oven haalt. Per oven kan de baktijd variëren en hij is ook afhankelijk van hoe groot je vorm is die je hebt gebruikt. Laat dan heel even afkoelen, maar draai na 5 minuten de taartjes om en verwijder het bakpapiertje dat nu aan de bovenkant zit. Lauwwarm zijn ze het aller-lekkerst, maar ook volledig afgekoeld op bijvoorbeeld een brunchtafel of bij een uitgebreide lunch zijn ze nog steeds heerlijk.

 

Gepubliceerd op 8 juli 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.