Smulpaapje kookt! – Tomaten tarte tatin



Af en toe krijg je van die producten thuisgestuurd waarbij instant mijn inspiratie wordt aangezwengeld. Recentelijk waren dat de honingtomaatjes die PR bureau de Kroon op het Werk mij stuurde. En ik had zelf al de prachtige producten van Cricks ontdekt.

Die twee samen bleek echt een gouden combinatie te zijn. En je maakt indruk met een gerechtje dat amper moeite kost om te maken. Hoe geweldig is dat?!

Genoeg voor tien individuele taartjes

Voor het kruimeldeeg
350g bloem
100g Parmezaan, geraspt
100g koude boter, in blokjes
100ml koud water

Voor de vulling

Cricks Tomatenconfiture of Umamipasta (verkrijgbaar o.a. bij Foodelicious)
Honingtomaatjes (verkrijgbaar de betere groentespecialisten)

Zo maak je het deeg voor de tomaten tarte tatin

In een keukenmachine doe je alle ingrediënten voor het deeg en pulseer je dat tot kruimels en dan net zo lang tot het een deegbal vormt. Je kunt het ook in een kom doen met de handmixer, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het daar een redelijk zootje van wordt… Natuurlijk kun je ook met de hand kneden, verkruimel dan de boter door het bloem/kaasmengsel en doe als laatste het water erbij.

Als je een samenhangend deeg hebt leg je de bal deeg even een kwartiertje/half uur in de koelkast. In de tussentijd halveer je de tomaatjes en verwarm je de oven voor op 180C

Taart of taartjes

Rol het deeg uit tot ‘ie net iets groter is dan de vorm die je gebruikt. Afhankelijk van de bakvormen die je hebt maak je één grote taart of meerdere kleintjes. Belangrijk is dat je een bakvorm gebruikt waarvan de onderkant los in de vorm zit, zodat je ze er straks makkelijker uit kunt halen. Bekleed de vorm met een stukje bakpapier en smeer de bodem in met een theelepel van de tomatenconfiture. Leg daarop, met de bolle kant naar boven, de gehalveerde tomaatjes. Zoveel als er in passen. Daarover heen gaat het deeg. Voor kleine taartjes moet je dus het deeg in rondjes verdelen die iets groter zijn dan de vorm. Stop het deeg goed in, het moet als het ware de rest van de vullen knuffelen, zodat als je ze straks omdraait de vulling goed erop blijft liggen.

Fotogeniek eten

Zet de vorm(pjes) op een bakrooster in het midden van de oven en bak, afhankelijk van de grootte, 20-25 minuten. Kijk goed of het deeg goudbruin kleurt en gaar is voor je ze uit de oven haalt. Per oven kan de baktijd variëren en hij is ook afhankelijk van hoe groot je vorm is die je hebt gebruikt. Laat dan heel even afkoelen, maar draai na 5 minuten de taartjes om en verwijder het bakpapiertje dat nu aan de bovenkant zit. Lauwwarm zijn ze het aller-lekkerst, maar ook volledig afgekoeld op bijvoorbeeld een brunchtafel of bij een uitgebreide lunch zijn ze nog steeds heerlijk.

 

Gepubliceerd op 8 juli 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…