Smulpaapje kookt! – Tomaten tarte tatin



Af en toe krijg je van die producten thuisgestuurd waarbij instant mijn inspiratie wordt aangezwengeld. Recentelijk waren dat de honingtomaatjes die PR bureau de Kroon op het Werk mij stuurde. En ik had zelf al de prachtige producten van Cricks ontdekt.

Die twee samen bleek echt een gouden combinatie te zijn. En je maakt indruk met een gerechtje dat amper moeite kost om te maken. Hoe geweldig is dat?!

Genoeg voor tien individuele taartjes

Voor het kruimeldeeg
350g bloem
100g Parmezaan, geraspt
100g koude boter, in blokjes
100ml koud water

Voor de vulling

Cricks Tomatenconfiture of Umamipasta (verkrijgbaar o.a. bij Foodelicious)
Honingtomaatjes (verkrijgbaar de betere groentespecialisten)

Zo maak je het deeg voor de tomaten tarte tatin

In een keukenmachine doe je alle ingrediënten voor het deeg en pulseer je dat tot kruimels en dan net zo lang tot het een deegbal vormt. Je kunt het ook in een kom doen met de handmixer, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het daar een redelijk zootje van wordt… Natuurlijk kun je ook met de hand kneden, verkruimel dan de boter door het bloem/kaasmengsel en doe als laatste het water erbij.

Als je een samenhangend deeg hebt leg je de bal deeg even een kwartiertje/half uur in de koelkast. In de tussentijd halveer je de tomaatjes en verwarm je de oven voor op 180C

Taart of taartjes

Rol het deeg uit tot ‘ie net iets groter is dan de vorm die je gebruikt. Afhankelijk van de bakvormen die je hebt maak je één grote taart of meerdere kleintjes. Belangrijk is dat je een bakvorm gebruikt waarvan de onderkant los in de vorm zit, zodat je ze er straks makkelijker uit kunt halen. Bekleed de vorm met een stukje bakpapier en smeer de bodem in met een theelepel van de tomatenconfiture. Leg daarop, met de bolle kant naar boven, de gehalveerde tomaatjes. Zoveel als er in passen. Daarover heen gaat het deeg. Voor kleine taartjes moet je dus het deeg in rondjes verdelen die iets groter zijn dan de vorm. Stop het deeg goed in, het moet als het ware de rest van de vullen knuffelen, zodat als je ze straks omdraait de vulling goed erop blijft liggen.

Fotogeniek eten

Zet de vorm(pjes) op een bakrooster in het midden van de oven en bak, afhankelijk van de grootte, 20-25 minuten. Kijk goed of het deeg goudbruin kleurt en gaar is voor je ze uit de oven haalt. Per oven kan de baktijd variëren en hij is ook afhankelijk van hoe groot je vorm is die je hebt gebruikt. Laat dan heel even afkoelen, maar draai na 5 minuten de taartjes om en verwijder het bakpapiertje dat nu aan de bovenkant zit. Lauwwarm zijn ze het aller-lekkerst, maar ook volledig afgekoeld op bijvoorbeeld een brunchtafel of bij een uitgebreide lunch zijn ze nog steeds heerlijk.

 

Gepubliceerd op 8 juli 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.