Smulpaapje kookt Mexicaans met deze smakelijke chili en taco’s



Veel mensen gebruiken nog kant en klare kruidenmixen om hun favoriete Mexicaanse eten te maken. Omdat het gemakkelijk is, of gewoon omdat het in de kast staat. Maar voor deze chili kun je die pakjes weggooien. Want met maar een paar ingrediënten maak je een intens lekkere chili.

Voor vier personen

1 el olie
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geraspt of fijngehakt
400g rundergehakt
2 tl Chinese vijfkruidenpoeder (AH of bij de toko)
1 blik chilibonen (400g) uitgelekt
1 blik tomatenblokjes (400g)
150 ml sterke koffie of espresso
1 tomaten, in blokjes (zonder zaadjes)
1/2 gele paprika, in kleine blokjes
zout en peper
gemalen chili

Om te serveren

tacoschelpen
nacho’s
sla
zure room
avocado

Zo maak je de chili

In een grote pan verwarm je de olie en fruit je de knoflook en ui aan. Wil je een pittigere smaak aan de chili dan kun je er ook nog een of twee fijngesneden rode pepers bij meebakken. Wij gingen voor een wat mildere variant, dus lieten die achterwege. Na een minuut of vijf mag het gehakt erbij en de vijfkruidenpoeder. Bak die op hoger vuur lekker bruin. Dan mogen nu de bonen, tomatenblokjes en koffie erbij. Aan de kook brengen en dan het vuur lager en zonder deksel laten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe intenser de smaak wordt. Minimaal 20 minuten, maar met een minuut of 30 is het ècht lekker. Af en toe even omroeren. In de laatste vijf minuten voeg je de verse tomaat en paprika toe. Zo houden die lekker nog wat ‘bite’.

Vul je eigen taco

Zet sla, zure room, tomaat klaar. Eventueel wat avocado (in reepjes of als guacemole) En natuurlijk lekkere nacho’s. Dan kan nu iedereen zijn eigen taco vullen. Zo wordt het een echt Mexicaanse fiesta aan tafel!

Heb je extra gemaakt of is er wat over? Vries het (goed afgekoeld) in en doe er op een later, druk moment je voordeel mee. Ook lekker om de chili een keer met gekookte zilvervliesrijst te serveren.

 

Gepubliceerd op 2 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!