Smulpaapje kookt Mexicaans met deze smakelijke chili en taco’s



Veel mensen gebruiken nog kant en klare kruidenmixen om hun favoriete Mexicaanse eten te maken. Omdat het gemakkelijk is, of gewoon omdat het in de kast staat. Maar voor deze chili kun je die pakjes weggooien. Want met maar een paar ingrediënten maak je een intens lekkere chili.

Voor vier personen

1 el olie
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geraspt of fijngehakt
400g rundergehakt
2 tl Chinese vijfkruidenpoeder (AH of bij de toko)
1 blik chilibonen (400g) uitgelekt
1 blik tomatenblokjes (400g)
150 ml sterke koffie of espresso
1 tomaten, in blokjes (zonder zaadjes)
1/2 gele paprika, in kleine blokjes
zout en peper
gemalen chili

Om te serveren

tacoschelpen
nacho’s
sla
zure room
avocado

Zo maak je de chili

In een grote pan verwarm je de olie en fruit je de knoflook en ui aan. Wil je een pittigere smaak aan de chili dan kun je er ook nog een of twee fijngesneden rode pepers bij meebakken. Wij gingen voor een wat mildere variant, dus lieten die achterwege. Na een minuut of vijf mag het gehakt erbij en de vijfkruidenpoeder. Bak die op hoger vuur lekker bruin. Dan mogen nu de bonen, tomatenblokjes en koffie erbij. Aan de kook brengen en dan het vuur lager en zonder deksel laten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe intenser de smaak wordt. Minimaal 20 minuten, maar met een minuut of 30 is het ècht lekker. Af en toe even omroeren. In de laatste vijf minuten voeg je de verse tomaat en paprika toe. Zo houden die lekker nog wat ‘bite’.

Vul je eigen taco

Zet sla, zure room, tomaat klaar. Eventueel wat avocado (in reepjes of als guacemole) En natuurlijk lekkere nacho’s. Dan kan nu iedereen zijn eigen taco vullen. Zo wordt het een echt Mexicaanse fiesta aan tafel!

Heb je extra gemaakt of is er wat over? Vries het (goed afgekoeld) in en doe er op een later, druk moment je voordeel mee. Ook lekker om de chili een keer met gekookte zilvervliesrijst te serveren.

 

Gepubliceerd op 2 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!