Smulpaapje kookt Mexicaans met deze smakelijke chili en taco’s



Veel mensen gebruiken nog kant en klare kruidenmixen om hun favoriete Mexicaanse eten te maken. Omdat het gemakkelijk is, of gewoon omdat het in de kast staat. Maar voor deze chili kun je die pakjes weggooien. Want met maar een paar ingrediënten maak je een intens lekkere chili.

Voor vier personen

1 el olie
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geraspt of fijngehakt
400g rundergehakt
2 tl Chinese vijfkruidenpoeder (AH of bij de toko)
1 blik chilibonen (400g) uitgelekt
1 blik tomatenblokjes (400g)
150 ml sterke koffie of espresso
1 tomaten, in blokjes (zonder zaadjes)
1/2 gele paprika, in kleine blokjes
zout en peper
gemalen chili

Om te serveren

tacoschelpen
nacho’s
sla
zure room
avocado

Zo maak je de chili

In een grote pan verwarm je de olie en fruit je de knoflook en ui aan. Wil je een pittigere smaak aan de chili dan kun je er ook nog een of twee fijngesneden rode pepers bij meebakken. Wij gingen voor een wat mildere variant, dus lieten die achterwege. Na een minuut of vijf mag het gehakt erbij en de vijfkruidenpoeder. Bak die op hoger vuur lekker bruin. Dan mogen nu de bonen, tomatenblokjes en koffie erbij. Aan de kook brengen en dan het vuur lager en zonder deksel laten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe intenser de smaak wordt. Minimaal 20 minuten, maar met een minuut of 30 is het ècht lekker. Af en toe even omroeren. In de laatste vijf minuten voeg je de verse tomaat en paprika toe. Zo houden die lekker nog wat ‘bite’.

Vul je eigen taco

Zet sla, zure room, tomaat klaar. Eventueel wat avocado (in reepjes of als guacemole) En natuurlijk lekkere nacho’s. Dan kan nu iedereen zijn eigen taco vullen. Zo wordt het een echt Mexicaanse fiesta aan tafel!

Heb je extra gemaakt of is er wat over? Vries het (goed afgekoeld) in en doe er op een later, druk moment je voordeel mee. Ook lekker om de chili een keer met gekookte zilvervliesrijst te serveren.

 

Gepubliceerd op 2 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.
6 juni 2024
recept knoflookgarnalen bbq
 
Knoflookgarnalen van de BBQ

Dit is een recept voor knoflookgarnalen van de barbecue. Een heerlijk zomers borrelhapje, dat je in een handomdraai maakt.