Smulpaapje kookt! – Spelt & Appel (suikervrije) koekjes



Met de herfstvakantie voor de deur zijn veel ouders op zoek naar een activiteit om met hun kind(eren) te ondernemen. En er is van alles te doen. Wij houden er van om samen de keuken in te duiken en te bakken. Veel recepten voor koekjes bevatten alleen vaak wel behoorlijk wat suiker. En hoewel wij niet prediken dat alles suikervrij moet zijn, is het wel fijn een recept achter de hand te hebben voor iets lekker zonder suiker. Dit is zo’n recept.

Koekebakkers, klein en groot kunnen aan de slag!

Door het gebruik van (goede) appelsap krijgen de koekjes zoetheid, zonder dat suiker nodig is. Ze vielen bij onze dochter behoorlijk in de smaak. Kinderen die echter gewend zijn aan veel suiker zullen ze misschien niet zoet genoeg vinden. Bij de variaties hebben we wat suggesties opgenomen waardoor je nog wat extra smaak aan de koekjes kunt geven. Het deeg is elastischer dan regulier koekjesdeeg, maar daardoor wel super makkelijk uit te rollen. Laat je kinderen ook vooral helpen. Kleinere kindjes kunnen de koekjes uitsteken, al wat oudere kinderen kunnen het recept met gemak zelf maken.

Afhankelijk van de dikte en hoe lang je ze in de oven laat blijven ze een beetje ‘chewy’ of krijg je knapperige koekjes. Gaan ze niet in een keer op, geen nood. Je kunt ze goed bewaren in een luchtdichte trommel. Of vries ze (nadat ze gebakken zijn) in en haal ze eruit terwijl je een vers kopje thee maakt en zin hebt in een koekje. Ze zijn in een paar minuten ontdooit.

Ingrediënten – voor ongeveer 30 stuks

100g ongeraffineerde speltbloem (bij natuurwinkels, zoals EkoPlaza maar ik onze plaatselijke supermarkt had het ook)
100g reguliere Patent bloem (of geraffineerde speltbloem)
1/2 tl bakpoeder
75g boter, koud en in kleine blokjes
75ml appelsap, ik gebruikte Innocent ongefilterd appelsap

verwarm de oven voor op 180C. Leg een vel bakpapier op een groot bakblik.

Hoe maak je de koekjes?

Zeef de bloem en bakpoeder samen in één kom. Voeg de boterblokjes toe en wrijf ze met je vingers erdoor tot ze helemaal door de bloem gemengd zijn. Je kunt dit ook in een keukenmachine doen. Meng vervolgens genoeg appelsap erdoor, tot je een zacht deeg hebt. Het kan zijn dat je niet alle appelsap nodig hebt. Als je de keukenmachine gebruikt doe dit dan met de pulseerknop.

Sterren of hartjes?

Welke vorm de koekjes krijgen bepaal je zelf. Of je kinderen natuurlijk! Je kneed het deeg nu nog even kort op een bebloemd aanrecht, totdat het een goed samenhangend deeg vormt. Met een deegroller rol je het nu uit tot ongeveer 2-3 mm dikte. Als je alle koekjes hebt uitgestoken en op de bakplaat hebt gelegd (afhankelijk van de grootte kan het zijn dat je in twee keer moet bakken) is het nu nog een kwestie van geduld. En van de koekjes bakken natuurlijk.

Zet de thee vast klaar

De koekjes moeten ongeveer 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin kleuren. Die tijd is ook weer beetje afhankelijk van de dikte van je koekjes. Blijf in ieder geval in de buurt van de oven. Als ze naar wens zijn laat je ze nog heel even afkoelen. Eventueel nog bestrooien met wat poedersuiker. En dan staat nu niks meer in de weg om met een grote pot thee en heel veel verse, suikervrije koekjes om tafel te gaan zitten en te bedenken wat jullie morgen gaan doen. Misschien nog maar weer een keer bakken? 😉

Varieer met smaak

Wil je een extra smaak aan de koekjes geven doe dan door het bovenstaande deeg nog wat sinaasappelrasp.
Wil je de koekjes toch iets zoeter, dan is het ook lekker om goeie kwaliteit chocolate chips door het deeg te mengen.

Gepubliceerd op 8 oktober 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!