Smulpaapje kookt! – Spelt & Appel (suikervrije) koekjes
Met de herfstvakantie voor de deur zijn veel ouders op zoek naar een activiteit om met hun kind(eren) te ondernemen. En er is van alles te doen. Wij houden er van om samen de keuken in te duiken en te bakken. Veel recepten voor koekjes bevatten alleen vaak wel behoorlijk wat suiker. En hoewel wij niet prediken dat alles suikervrij moet zijn, is het wel fijn een recept achter de hand te hebben voor iets lekker zonder suiker. Dit is zo’n recept.
Koekebakkers, klein en groot kunnen aan de slag!
Door het gebruik van (goede) appelsap krijgen de koekjes zoetheid, zonder dat suiker nodig is. Ze vielen bij onze dochter behoorlijk in de smaak. Kinderen die echter gewend zijn aan veel suiker zullen ze misschien niet zoet genoeg vinden. Bij de variaties hebben we wat suggesties opgenomen waardoor je nog wat extra smaak aan de koekjes kunt geven. Het deeg is elastischer dan regulier koekjesdeeg, maar daardoor wel super makkelijk uit te rollen. Laat je kinderen ook vooral helpen. Kleinere kindjes kunnen de koekjes uitsteken, al wat oudere kinderen kunnen het recept met gemak zelf maken.
Afhankelijk van de dikte en hoe lang je ze in de oven laat blijven ze een beetje ‘chewy’ of krijg je knapperige koekjes. Gaan ze niet in een keer op, geen nood. Je kunt ze goed bewaren in een luchtdichte trommel. Of vries ze (nadat ze gebakken zijn) in en haal ze eruit terwijl je een vers kopje thee maakt en zin hebt in een koekje. Ze zijn in een paar minuten ontdooit.
Ingrediënten – voor ongeveer 30 stuks
100g ongeraffineerde speltbloem (bij natuurwinkels, zoals EkoPlaza maar ik onze plaatselijke supermarkt had het ook)
100g reguliere Patent bloem (of geraffineerde speltbloem)
1/2 tl bakpoeder
75g boter, koud en in kleine blokjes
75ml appelsap, ik gebruikte Innocent ongefilterd appelsap
verwarm de oven voor op 180C. Leg een vel bakpapier op een groot bakblik.
Hoe maak je de koekjes?
Zeef de bloem en bakpoeder samen in één kom. Voeg de boterblokjes toe en wrijf ze met je vingers erdoor tot ze helemaal door de bloem gemengd zijn. Je kunt dit ook in een keukenmachine doen. Meng vervolgens genoeg appelsap erdoor, tot je een zacht deeg hebt. Het kan zijn dat je niet alle appelsap nodig hebt. Als je de keukenmachine gebruikt doe dit dan met de pulseerknop.
Sterren of hartjes?
Welke vorm de koekjes krijgen bepaal je zelf. Of je kinderen natuurlijk! Je kneed het deeg nu nog even kort op een bebloemd aanrecht, totdat het een goed samenhangend deeg vormt. Met een deegroller rol je het nu uit tot ongeveer 2-3 mm dikte. Als je alle koekjes hebt uitgestoken en op de bakplaat hebt gelegd (afhankelijk van de grootte kan het zijn dat je in twee keer moet bakken) is het nu nog een kwestie van geduld. En van de koekjes bakken natuurlijk.
Zet de thee vast klaar
De koekjes moeten ongeveer 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin kleuren. Die tijd is ook weer beetje afhankelijk van de dikte van je koekjes. Blijf in ieder geval in de buurt van de oven. Als ze naar wens zijn laat je ze nog heel even afkoelen. Eventueel nog bestrooien met wat poedersuiker. En dan staat nu niks meer in de weg om met een grote pot thee en heel veel verse, suikervrije koekjes om tafel te gaan zitten en te bedenken wat jullie morgen gaan doen. Misschien nog maar weer een keer bakken? 😉
Varieer met smaak
Wil je een extra smaak aan de koekjes geven doe dan door het bovenstaande deeg nog wat sinaasappelrasp.
Wil je de koekjes toch iets zoeter, dan is het ook lekker om goeie kwaliteit chocolate chips door het deeg te mengen.
Gepubliceerd op 8 oktober 2013