Smulpaapje kookt! – Suikervrije cranberry notenkoekjes
Deze koekjes staan in het nieuwste (bak)boek van Amber Albarda dat we deze week reviewden.
Geheel suiker- en glutenvrij en vól met noten, zaden en gedroogd fruit. Met recht een verantwoord tussendoortje dus. Eet ze zo vers uit de oven, dan zijn ze het aller-lekkerst
Voor 10 koekjes
30g kokosolie, kamertemperatuur
85g amandelen
40g pistachenootjes
40g paranoten
20g hazelnoten
20g pompoenpitten
100g gedroogde pruimen, zonder pit
50g gedroogde abrikozen
rasp van 1/2 citroen
1 rijpe banaan
15g sesamzaadjes
50g cranberry’s
Verwarm de oven voor op 170 ËšC.
Suikervrije koekjes maak je zo
In een keukenmachine mix je alle ingrediënten met uitzondering van de sesamzaadjes en cranberries tot ze allemaal gehakt zijn en een geheel vormen. Er mag best nog wat textuur aan zit, dus maal niet te fij. Als laatste de sesamzaadjes en cranberry’s erbij. Mix maar niet te lang, ze hoeven alleen maar door het deeg heen opgenomen te worden.
Gezond tussendoortje
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en met een lepel neem je een hoopje deeg. Rol dat met natte handen en druk daarna plaat, tot je een koekjesvorm hebt van ongeveer 1 cm dik. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten, tot ze mooi gekleurd zijn. Laat even afkoelen en serveer ze dan. Als je deze koekjes bewaart worden ze weer wat kleverig. Je kunt ze ook, de dag erna, nog even ‘oppiepen’ in een voorverwarmde oven.
Ook een ideaal koekje om, als gezond tussendoortje, mee te geven naar school. Verpak ze dan apart in wat aluminumfolie om te voorkomen dat ze gaan kleven met de rest van de inhoud van de lunchtrommel.
Gepubliceerd op 6 juni 2014