Smulpaapje kookt! – Suikervrije amandel & banaankoekjes



Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik hou van suiker, bloem en boter. Maar af en toe wil ik best experimenteren. Nadat ik uit My new Roots een liter amandelmelk maakte hield ik een hele lading amandelpulp over. Zonde om weg te gooien, want amandelen zijn duur. Dus droogde ik het in de oven en bewaarde het luchtdicht.

Tja en dan. Wat getwitter heen en weer, waarbij allerhande receptjes de revue passeerde, ben ik op basis van een makronenrecept zelf gaan prutsen. En dat prutsen werden deze verrassende, héle lekkere, suikervrije *) koekjes.

Voor ongeveer 8 koeken

190g amandelmeel
1 banaan
2 el pindakaas (ik gebruikte de smeuiige crunchy met honing van AH)
50g speltbloem
scheutje amandelmelk (optioneel!)

Oven voorverwarmen op 175C

Koekjes van amandelmeel

Meng de eerste ingredienten in de keukenmachine en puls totdat alles goed gemengd is. Doe in een kom en meng er dan de speltbloem door. Dit deed ik naderhand omdat het deeg nog te nat was. Doe het beetje bij beetje, zodat je goed aan het deeg kunt voelen wanneer het stevig genoeg is om balletjes van te draaien.

Neem deeg in je handen ter grootte van een golfbal, draai het in een balletje en plet dan. Leg alle koeken op een bakplaat, die je bedekt met bakpapier. Bak, in de voorverwarmde oven, een minuut op 25-30 tot ze mooi goudbruin zijn. Deze koekjes wil je wel zo vers mogelijk eten. Een dag later zijn ze een stuk minder smaakvol, dan wanneer je ze net uit de oven (afgekoeld!) eet.

*) Suikervrij

Er zijn verschillende definities van suikervrij. Ja, in de pindakaas zit suiker. Die gebruik je beperkt in dit recept. Ja, in de banaan zit fruitsuiker. Voor mij is een recept suikervrij wanneer ik er geen suikers aan toevoeg. Zoals bij deze koekjes!

Meer suikervrije recepten vind je hier

Gepubliceerd op 18 juni 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.