Smulpaapje kookt! – Suikervrije amandel & banaankoekjes



Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik hou van suiker, bloem en boter. Maar af en toe wil ik best experimenteren. Nadat ik uit My new Roots een liter amandelmelk maakte hield ik een hele lading amandelpulp over. Zonde om weg te gooien, want amandelen zijn duur. Dus droogde ik het in de oven en bewaarde het luchtdicht.

Tja en dan. Wat getwitter heen en weer, waarbij allerhande receptjes de revue passeerde, ben ik op basis van een makronenrecept zelf gaan prutsen. En dat prutsen werden deze verrassende, héle lekkere, suikervrije *) koekjes.

Voor ongeveer 8 koeken

190g amandelmeel
1 banaan
2 el pindakaas (ik gebruikte de smeuiige crunchy met honing van AH)
50g speltbloem
scheutje amandelmelk (optioneel!)

Oven voorverwarmen op 175C

Koekjes van amandelmeel

Meng de eerste ingredienten in de keukenmachine en puls totdat alles goed gemengd is. Doe in een kom en meng er dan de speltbloem door. Dit deed ik naderhand omdat het deeg nog te nat was. Doe het beetje bij beetje, zodat je goed aan het deeg kunt voelen wanneer het stevig genoeg is om balletjes van te draaien.

Neem deeg in je handen ter grootte van een golfbal, draai het in een balletje en plet dan. Leg alle koeken op een bakplaat, die je bedekt met bakpapier. Bak, in de voorverwarmde oven, een minuut op 25-30 tot ze mooi goudbruin zijn. Deze koekjes wil je wel zo vers mogelijk eten. Een dag later zijn ze een stuk minder smaakvol, dan wanneer je ze net uit de oven (afgekoeld!) eet.

*) Suikervrij

Er zijn verschillende definities van suikervrij. Ja, in de pindakaas zit suiker. Die gebruik je beperkt in dit recept. Ja, in de banaan zit fruitsuiker. Voor mij is een recept suikervrij wanneer ik er geen suikers aan toevoeg. Zoals bij deze koekjes!

Meer suikervrije recepten vind je hier

Gepubliceerd op 18 juni 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!