Sticky toffee pudding met karamelsaus



Of je deze Sticky Toffee pudding nu als dessert maakt of als taartje bij de koffie, ik zou gewoon een aanleiding bedenken voor een van de lekkerste recepten ooit!

Want ik heb zelden een dessert/gebak gegeten waar ik nog steeds zó van watertand als ik de receptuur lees, als van deze Sticky Toffee Pudding.

Geen licht dessert overigens, maar dat betekent alleen maar dat je heel veel kleine stukjes kunt eten van deze Sticky Toffee Pudding.

Voor 8 – 10 ruime porties

  • 250g dadels, grof gehakt
  • 250ml kokend water
  • 125g boter
  • 225g lichte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 225g zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 1tl bakpoeder

Voor de karamelsaus

  • 450g lichte basterdsuiker
  • 125g boter, op kamertemperatuur
  • 500 ml slagroom

Springvorm invetten, bakpapier erin en ook invetten. Oven verwarmen op 175C

Sticky toffee pudding

Voor je sticky toffe pudding doe je de dadels in een hittebestendige kom en giet het kokend water erover. Laat een uur wellen. In de tussentijd klop je de boter met suiker tot ze crèmig en licht kleuren. Een voor een de eieren erbij en blijven mixen. Zeef tot slot de bloem en zout erbij en schep door, maar hou de lucht er in. Het beslag doe je nu bij het dadelmengsel (niet afgieten!) en meng je goed. Giet dit in de bakvorm en bak een uur in de voorverwarmde oven. Zeker weten dat ‘ie gaar is? Steek een satéprikker in het midden. Komt die er droog uit (dus zonder beslag) dan is je cake gaar. Laat in de vorm vijf minuten afkoelen, dan springvorm verwijderen en op een rooster verder laten afkoelen

De lekkerste karamelsaus

Roer de suiker met de boter en een snuf zout in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten. Het mengsel is dan wat korrelig en lijkt een beetje op zand. Room erbij en de saus aan de kook brengen. Is het aan de kook, dan vuur iets terug en 30 minuten zachtjes laten koken. Roer wel regelmatig even door. Als de saus op de achterkant van een lepel blijft hangen is ‘ie klaar.

Dessert of taart?

In eerste instantie maakte ik deze sticky toffee pudding als dessert, zoals de Engelsen dat doen. Goddelijk! Maar wat overbleef nam ik de dag erna als verjaardagsgebak mee naar kantoor, inclusief saus. Het feit dat er geen kruimel overbleef zegt genoeg. Dus kies je eigen gelegenheid – of bedenk er eentje – en gauw maken!

Kidsproof versie

Het originele recept, dat ook drank bevat, is van Yvette van Boven. Dit is mijn kids proof versie ervan. Voor meer heerlijke recepten van Yvette kijk vooral ook even in Home Baked en eigenlijk al haar andere boeken 😉

Gepubliceerd op 9 januari 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!