Sticky toffee pudding met karamelsaus

Of je deze Sticky Toffee pudding nu als dessert maakt of als taartje bij de koffie, ik zou gewoon een aanleiding bedenken voor een van de lekkerste recepten ooit!
Want ik heb zelden een dessert/gebak gegeten waar ik nog steeds zó van watertand als ik de receptuur lees, als van deze Sticky Toffee Pudding.
Geen licht dessert overigens, maar dat betekent alleen maar dat je heel veel kleine stukjes kunt eten van deze Sticky Toffee Pudding.
Voor 8 – 10 ruime porties
- 250g dadels, grof gehakt
- 250ml kokend water
- 125g boter
- 225g lichte basterdsuiker
- 4 eieren
- 225g zelfrijzend bakmeel
- zout
- 1tl bakpoeder
Voor de karamelsaus
- 450g lichte basterdsuiker
- 125g boter, op kamertemperatuur
- 500 ml slagroom
Springvorm invetten, bakpapier erin en ook invetten. Oven verwarmen op 175C
Sticky toffee pudding
Voor je sticky toffe pudding doe je de dadels in een hittebestendige kom en giet het kokend water erover. Laat een uur wellen. In de tussentijd klop je de boter met suiker tot ze crèmig en licht kleuren. Een voor een de eieren erbij en blijven mixen. Zeef tot slot de bloem en zout erbij en schep door, maar hou de lucht er in. Het beslag doe je nu bij het dadelmengsel (niet afgieten!) en meng je goed. Giet dit in de bakvorm en bak een uur in de voorverwarmde oven. Zeker weten dat ‘ie gaar is? Steek een satéprikker in het midden. Komt die er droog uit (dus zonder beslag) dan is je cake gaar. Laat in de vorm vijf minuten afkoelen, dan springvorm verwijderen en op een rooster verder laten afkoelen
De lekkerste karamelsaus
Roer de suiker met de boter en een snuf zout in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten. Het mengsel is dan wat korrelig en lijkt een beetje op zand. Room erbij en de saus aan de kook brengen. Is het aan de kook, dan vuur iets terug en 30 minuten zachtjes laten koken. Roer wel regelmatig even door. Als de saus op de achterkant van een lepel blijft hangen is ‘ie klaar.
Dessert of taart?
In eerste instantie maakte ik deze sticky toffee pudding als dessert, zoals de Engelsen dat doen. Goddelijk! Maar wat overbleef nam ik de dag erna als verjaardagsgebak mee naar kantoor, inclusief saus. Het feit dat er geen kruimel overbleef zegt genoeg. Dus kies je eigen gelegenheid – of bedenk er eentje – en gauw maken!
Kidsproof versie
Het originele recept, dat ook drank bevat, is van Yvette van Boven. Dit is mijn kids proof versie ervan. Voor meer heerlijke recepten van Yvette kijk vooral ook even in Home Baked en eigenlijk al haar andere boeken 😉
Gepubliceerd op 9 januari 2015