Sticky toffee pudding met karamelsaus



Of je deze Sticky Toffee pudding nu als dessert maakt of als taartje bij de koffie, ik zou gewoon een aanleiding bedenken voor een van de lekkerste recepten ooit!

Want ik heb zelden een dessert/gebak gegeten waar ik nog steeds zó van watertand als ik de receptuur lees, als van deze Sticky Toffee Pudding.

Geen licht dessert overigens, maar dat betekent alleen maar dat je heel veel kleine stukjes kunt eten van deze Sticky Toffee Pudding.

Voor 8 – 10 ruime porties

  • 250g dadels, grof gehakt
  • 250ml kokend water
  • 125g boter
  • 225g lichte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 225g zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 1tl bakpoeder

Voor de karamelsaus

  • 450g lichte basterdsuiker
  • 125g boter, op kamertemperatuur
  • 500 ml slagroom

Springvorm invetten, bakpapier erin en ook invetten. Oven verwarmen op 175C

Sticky toffee pudding

Voor je sticky toffe pudding doe je de dadels in een hittebestendige kom en giet het kokend water erover. Laat een uur wellen. In de tussentijd klop je de boter met suiker tot ze crèmig en licht kleuren. Een voor een de eieren erbij en blijven mixen. Zeef tot slot de bloem en zout erbij en schep door, maar hou de lucht er in. Het beslag doe je nu bij het dadelmengsel (niet afgieten!) en meng je goed. Giet dit in de bakvorm en bak een uur in de voorverwarmde oven. Zeker weten dat ‘ie gaar is? Steek een satéprikker in het midden. Komt die er droog uit (dus zonder beslag) dan is je cake gaar. Laat in de vorm vijf minuten afkoelen, dan springvorm verwijderen en op een rooster verder laten afkoelen

De lekkerste karamelsaus

Roer de suiker met de boter en een snuf zout in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten. Het mengsel is dan wat korrelig en lijkt een beetje op zand. Room erbij en de saus aan de kook brengen. Is het aan de kook, dan vuur iets terug en 30 minuten zachtjes laten koken. Roer wel regelmatig even door. Als de saus op de achterkant van een lepel blijft hangen is ‘ie klaar.

Dessert of taart?

In eerste instantie maakte ik deze sticky toffee pudding als dessert, zoals de Engelsen dat doen. Goddelijk! Maar wat overbleef nam ik de dag erna als verjaardagsgebak mee naar kantoor, inclusief saus. Het feit dat er geen kruimel overbleef zegt genoeg. Dus kies je eigen gelegenheid – of bedenk er eentje – en gauw maken!

Kidsproof versie

Het originele recept, dat ook drank bevat, is van Yvette van Boven. Dit is mijn kids proof versie ervan. Voor meer heerlijke recepten van Yvette kijk vooral ook even in Home Baked en eigenlijk al haar andere boeken 😉

Gepubliceerd op 9 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.