Smulpaapje kookt! – Sticky spareribs met citroencouscous



Dit is het ultieme ‘fingerfood’. Zoete, kleverige varkensribbetjes uit de oven (of in de zomer van de barbecue) die je natùùrlijk met je handen eet. Je kunt met marinade eindeloos variëren en ‘m zo mild of pittig maken als je wilt.

Met kinderen aan tafel doen wij meestal wat rustig aan met knoflook. Deze marinade is dus echt een startpunt. Dus voeg naar smaak extra knoflook of misschien zelfs wel een rood pepertje toe.

Slow marinade

Extra lekker worden de spareribs wanneer je de tijd neemt om ze te marineren. Idealiter een hele nacht. Maar stop ze bijvoorbeeld ook eens gemarineerd en al in de vriezer. Super handig voor drukkere dagen! En in plaats van ribbetjes kun je de marinade ook prima gebruiken voor kip!

Voor 4 personen heb je nodig

1 kilo varkensribbetjes (vraag je slager ze vers te snijden)
2el tomatenpuree
2 limoenen, het sap
2el Maple Syrup (Ahornsiroop) -> of gebruik honing
1 teentje knoflook, geraspt
1 tl zout

Het begint met goed vlees

Je kunt geneigd zijn de ribbetjes in de supermarkt te kopen. Maar als je een goede slager in de buurt hebt loop dan liever daar binnen. Hij snijdt met liefde de ribbetjes ter plekke voor je. Dan weet je niet alleen zeker dat je goed vlees in huis haalt, vaak zit er ook nog meer vlees aan de ribbetje. Het is de moeite waard!

Marinade

Doe de spareribs in een grote kom (of als je ze nog in de vriezer doet in een grote diepvrieszak) en doe daar alle resterende ingrediënten bij. Masseer alles lekker in het vlees, zodat ze rondom van marinade zijn voorzien. Dek af of sluit de diepvrieszak en laat zo lang marineren als kan. In de vriezer kun je ze op deze manier gemakkelijk een maand bewaren.

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200C. Leg de ribbetjes los van elkaar op een bakplaat (bedek de bakplaat met aluminiumfolie!) en braad ze 30-35 minuten in de oven. Tot ze mooi goudbruin kleuren en wat donkere plekjes hebben. Eventueel kun je de laatste 5 minuten de grill van de oven aan zetten. Als je ze op de BBQ grilt zorg dan dat je ze regelmatig omdraait. Ze hebben dan iets minder dan 30 minuten nodig, afhankelijk van hoe heet je barbecue is

Serveren

Serveer de ribbetjes met bijvoorbeeld deze frisse citroencouscous. Maar ook met wat (oven)frietjes en groente naar keuze erbij maak je er een echt feest van!

Gepubliceerd op 21 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!