Smulpaapje kookt! – Sticky spareribs met citroencouscous



Dit is het ultieme ‘fingerfood’. Zoete, kleverige varkensribbetjes uit de oven (of in de zomer van de barbecue) die je natùùrlijk met je handen eet. Je kunt met marinade eindeloos variëren en ‘m zo mild of pittig maken als je wilt.

Met kinderen aan tafel doen wij meestal wat rustig aan met knoflook. Deze marinade is dus echt een startpunt. Dus voeg naar smaak extra knoflook of misschien zelfs wel een rood pepertje toe.

Slow marinade

Extra lekker worden de spareribs wanneer je de tijd neemt om ze te marineren. Idealiter een hele nacht. Maar stop ze bijvoorbeeld ook eens gemarineerd en al in de vriezer. Super handig voor drukkere dagen! En in plaats van ribbetjes kun je de marinade ook prima gebruiken voor kip!

Voor 4 personen heb je nodig

1 kilo varkensribbetjes (vraag je slager ze vers te snijden)
2el tomatenpuree
2 limoenen, het sap
2el Maple Syrup (Ahornsiroop) -> of gebruik honing
1 teentje knoflook, geraspt
1 tl zout

Het begint met goed vlees

Je kunt geneigd zijn de ribbetjes in de supermarkt te kopen. Maar als je een goede slager in de buurt hebt loop dan liever daar binnen. Hij snijdt met liefde de ribbetjes ter plekke voor je. Dan weet je niet alleen zeker dat je goed vlees in huis haalt, vaak zit er ook nog meer vlees aan de ribbetje. Het is de moeite waard!

Marinade

Doe de spareribs in een grote kom (of als je ze nog in de vriezer doet in een grote diepvrieszak) en doe daar alle resterende ingrediënten bij. Masseer alles lekker in het vlees, zodat ze rondom van marinade zijn voorzien. Dek af of sluit de diepvrieszak en laat zo lang marineren als kan. In de vriezer kun je ze op deze manier gemakkelijk een maand bewaren.

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200C. Leg de ribbetjes los van elkaar op een bakplaat (bedek de bakplaat met aluminiumfolie!) en braad ze 30-35 minuten in de oven. Tot ze mooi goudbruin kleuren en wat donkere plekjes hebben. Eventueel kun je de laatste 5 minuten de grill van de oven aan zetten. Als je ze op de BBQ grilt zorg dan dat je ze regelmatig omdraait. Ze hebben dan iets minder dan 30 minuten nodig, afhankelijk van hoe heet je barbecue is

Serveren

Serveer de ribbetjes met bijvoorbeeld deze frisse citroencouscous. Maar ook met wat (oven)frietjes en groente naar keuze erbij maak je er een echt feest van!

Gepubliceerd op 21 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.
6 juni 2024
recept knoflookgarnalen bbq
 
Knoflookgarnalen van de BBQ

Dit is een recept voor knoflookgarnalen van de barbecue. Een heerlijk zomers borrelhapje, dat je in een handomdraai maakt.