Smulpaapje kookt! – Sticky spareribs met citroencouscous



Dit is het ultieme ‘fingerfood’. Zoete, kleverige varkensribbetjes uit de oven (of in de zomer van de barbecue) die je natùùrlijk met je handen eet. Je kunt met marinade eindeloos variëren en ‘m zo mild of pittig maken als je wilt.

Met kinderen aan tafel doen wij meestal wat rustig aan met knoflook. Deze marinade is dus echt een startpunt. Dus voeg naar smaak extra knoflook of misschien zelfs wel een rood pepertje toe.

Slow marinade

Extra lekker worden de spareribs wanneer je de tijd neemt om ze te marineren. Idealiter een hele nacht. Maar stop ze bijvoorbeeld ook eens gemarineerd en al in de vriezer. Super handig voor drukkere dagen! En in plaats van ribbetjes kun je de marinade ook prima gebruiken voor kip!

Voor 4 personen heb je nodig

1 kilo varkensribbetjes (vraag je slager ze vers te snijden)
2el tomatenpuree
2 limoenen, het sap
2el Maple Syrup (Ahornsiroop) -> of gebruik honing
1 teentje knoflook, geraspt
1 tl zout

Het begint met goed vlees

Je kunt geneigd zijn de ribbetjes in de supermarkt te kopen. Maar als je een goede slager in de buurt hebt loop dan liever daar binnen. Hij snijdt met liefde de ribbetjes ter plekke voor je. Dan weet je niet alleen zeker dat je goed vlees in huis haalt, vaak zit er ook nog meer vlees aan de ribbetje. Het is de moeite waard!

Marinade

Doe de spareribs in een grote kom (of als je ze nog in de vriezer doet in een grote diepvrieszak) en doe daar alle resterende ingrediënten bij. Masseer alles lekker in het vlees, zodat ze rondom van marinade zijn voorzien. Dek af of sluit de diepvrieszak en laat zo lang marineren als kan. In de vriezer kun je ze op deze manier gemakkelijk een maand bewaren.

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200C. Leg de ribbetjes los van elkaar op een bakplaat (bedek de bakplaat met aluminiumfolie!) en braad ze 30-35 minuten in de oven. Tot ze mooi goudbruin kleuren en wat donkere plekjes hebben. Eventueel kun je de laatste 5 minuten de grill van de oven aan zetten. Als je ze op de BBQ grilt zorg dan dat je ze regelmatig omdraait. Ze hebben dan iets minder dan 30 minuten nodig, afhankelijk van hoe heet je barbecue is

Serveren

Serveer de ribbetjes met bijvoorbeeld deze frisse citroencouscous. Maar ook met wat (oven)frietjes en groente naar keuze erbij maak je er een echt feest van!

Gepubliceerd op 21 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 oktober 2021
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2021 – week 43

Of je nu zin hebt in een stukje vis, een lekkere pasta of een vegan bowl. Dit weekmenu heeft alleen maar lekkere en makkelijke recepten voor iedereen.
19 oktober 2021
vietnamees recept met mie
 
Eiermie met tomaat en bimi

Uit het heerlijke boek Vietnamees van Uyen Luu komt deze eiermie met tomaat en bimi. Een supersnelle Vietnamese vegetarische maaltijd met mie.
18 oktober 2021
taco's met bloemkool
 
Bloemkool taco’s met verse tomatensalsa

Een vegan taco. Of is het een bloemkool taco? Het is hoe dan ook een heerlijk recept voor taco’s en zo eet je ze weer eens op een andere manier.
18 oktober 2021
spruitjes recept
 
Winterse salade met spruitjes

Ja hoor, ook in de koudere tijden van het jaar is een salade een goed plan. En zo eet je weer eens een ander spruitjes recept dan je normaal zou maken.
17 oktober 2021
wafels
 
De 5 lekkerste wafels

Als je wafels wilt maken heb ik niet alleen lekkere wafel recepten voor je. Maar ook tips hoe je die lekkerste wafels de dag erna weer net zo lekker krijgt.
17 oktober 2021
wafels met chocola
 
Schwarzwalder wafels met warme kersen

Wil je je dag watertandend beginnen? Maak dan deze Scharzwalder wafels met warme kersen. Het ultieme verwenontbijt.