Smulpaapje kookt! – Sticky spareribs met citroencouscous



Dit is het ultieme ‘fingerfood’. Zoete, kleverige varkensribbetjes uit de oven (of in de zomer van de barbecue) die je natùùrlijk met je handen eet. Je kunt met marinade eindeloos variëren en ‘m zo mild of pittig maken als je wilt.

Met kinderen aan tafel doen wij meestal wat rustig aan met knoflook. Deze marinade is dus echt een startpunt. Dus voeg naar smaak extra knoflook of misschien zelfs wel een rood pepertje toe.

Slow marinade

Extra lekker worden de spareribs wanneer je de tijd neemt om ze te marineren. Idealiter een hele nacht. Maar stop ze bijvoorbeeld ook eens gemarineerd en al in de vriezer. Super handig voor drukkere dagen! En in plaats van ribbetjes kun je de marinade ook prima gebruiken voor kip!

Voor 4 personen heb je nodig

1 kilo varkensribbetjes (vraag je slager ze vers te snijden)
2el tomatenpuree
2 limoenen, het sap
2el Maple Syrup (Ahornsiroop) -> of gebruik honing
1 teentje knoflook, geraspt
1 tl zout

Het begint met goed vlees

Je kunt geneigd zijn de ribbetjes in de supermarkt te kopen. Maar als je een goede slager in de buurt hebt loop dan liever daar binnen. Hij snijdt met liefde de ribbetjes ter plekke voor je. Dan weet je niet alleen zeker dat je goed vlees in huis haalt, vaak zit er ook nog meer vlees aan de ribbetje. Het is de moeite waard!

Marinade

Doe de spareribs in een grote kom (of als je ze nog in de vriezer doet in een grote diepvrieszak) en doe daar alle resterende ingrediënten bij. Masseer alles lekker in het vlees, zodat ze rondom van marinade zijn voorzien. Dek af of sluit de diepvrieszak en laat zo lang marineren als kan. In de vriezer kun je ze op deze manier gemakkelijk een maand bewaren.

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200C. Leg de ribbetjes los van elkaar op een bakplaat (bedek de bakplaat met aluminiumfolie!) en braad ze 30-35 minuten in de oven. Tot ze mooi goudbruin kleuren en wat donkere plekjes hebben. Eventueel kun je de laatste 5 minuten de grill van de oven aan zetten. Als je ze op de BBQ grilt zorg dan dat je ze regelmatig omdraait. Ze hebben dan iets minder dan 30 minuten nodig, afhankelijk van hoe heet je barbecue is

Serveren

Serveer de ribbetjes met bijvoorbeeld deze frisse citroencouscous. Maar ook met wat (oven)frietjes en groente naar keuze erbij maak je er een echt feest van!

Gepubliceerd op 21 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.