Stamppot rauwe andijvie met een twist



Stamppot rauwe andijvie is een klassieker onder de Hollandse stamppotten. Het knapperige van de rauwe andijvie. Het zilte van de uitgebakken spek. Dit is een van mijn favoriete stamppotten. Maar in deze versie van de andijviestamppot zit ook een geheim wapen.

De klassieke stamppot rauwe andijvie, in een nieuw jasje dus eigenlijk. Maar eentje waar je hoe dan ook weer van gaat smullen!

Voor 4 personen
1kg kruimige aardappel, geschild en in kwarten
roomboter en (volle) melk
nootmuskaat, zout & peper (naar smaak)
1 flinke stronk andijvie, fijngesneden (ongeveer 500g)
125g belegen geitenkaas, in kleine blokjes
200g spekjes van de slager, uitgebakken

Erbij: piccalily (optioneel)

stamppot

Stamppot rauwe andijvie met een twist

De basis van iedere stamppot is puree. Hiervoor kook je de aardappels in 10-15 minuten gaar in ruim kokend water. Giet af en laat ze uitstomen. Met een aardappelknijper (of stamper) knijp (stamp) je de aardappels fijn in een schone, grote pan of kom. Met een scheut melk en een klontje roomboter maak je er romige puree van. De hoeveelheid melk en boter is altijd wat op gevoel en al na gelang je van dikkere of dunnere puree houdt. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Hollandse stamppot

Bak terwijl je de aardappels kookt de spekjes uit. Doe dit op heet vuur, in een droge koekenpan, tot ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Laat op keukenpapier uitlekken. Snijd nu de andijvie in reepjes en was even goed. Natuurlijk kun je ook kant en klare andijvie kopen, maar dit is net zo makkelijk en heel wat duurzamer (en goedkoper!). Schep de uitgelekte andijvie door je warme puree.

Spekjes horen wat mij betreft bij deze stamppot. Schep ze er doorheen, of serveer ze er apart bij, het is aan jou. Tot slot de blokjes geitenkaas door de stamppot heen en klaar ben je. Ik ben dól op piccalilly en al helemaal bij stamppot rauwe andijvie. Dus die pot zet ik lekker op tafel. Maar een goeie lik grove mosterd is ook fijn. Natuurlijk kun je bij deze stamppot nog een stukje vlees of rookworst serveren, maar wat mij betreft zijn de spekjes alleen voldoende

Gepubliceerd op 23 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.