Stamppot rauwe andijvie met een twist



Stamppot rauwe andijvie is een klassieker onder de Hollandse stamppotten. Het knapperige van de rauwe andijvie. Het zilte van de uitgebakken spek. Dit is een van mijn favoriete stamppotten. Maar in deze versie van de andijviestamppot zit ook een geheim wapen.

De klassieke stamppot rauwe andijvie, in een nieuw jasje dus eigenlijk. Maar eentje waar je hoe dan ook weer van gaat smullen!

Voor 4 personen
1kg kruimige aardappel, geschild en in kwarten
roomboter en (volle) melk
nootmuskaat, zout & peper (naar smaak)
1 flinke stronk andijvie, fijngesneden (ongeveer 500g)
125g belegen geitenkaas, in kleine blokjes
200g spekjes van de slager, uitgebakken

Erbij: piccalily (optioneel)

stamppot

Stamppot rauwe andijvie met een twist

De basis van iedere stamppot is puree. Hiervoor kook je de aardappels in 10-15 minuten gaar in ruim kokend water. Giet af en laat ze uitstomen. Met een aardappelknijper (of stamper) knijp (stamp) je de aardappels fijn in een schone, grote pan of kom. Met een scheut melk en een klontje roomboter maak je er romige puree van. De hoeveelheid melk en boter is altijd wat op gevoel en al na gelang je van dikkere of dunnere puree houdt. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Hollandse stamppot

Bak terwijl je de aardappels kookt de spekjes uit. Doe dit op heet vuur, in een droge koekenpan, tot ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Laat op keukenpapier uitlekken. Snijd nu de andijvie in reepjes en was even goed. Natuurlijk kun je ook kant en klare andijvie kopen, maar dit is net zo makkelijk en heel wat duurzamer (en goedkoper!). Schep de uitgelekte andijvie door je warme puree.

Spekjes horen wat mij betreft bij deze stamppot. Schep ze er doorheen, of serveer ze er apart bij, het is aan jou. Tot slot de blokjes geitenkaas door de stamppot heen en klaar ben je. Ik ben dól op piccalilly en al helemaal bij stamppot rauwe andijvie. Dus die pot zet ik lekker op tafel. Maar een goeie lik grove mosterd is ook fijn. Natuurlijk kun je bij deze stamppot nog een stukje vlees of rookworst serveren, maar wat mij betreft zijn de spekjes alleen voldoende

Gepubliceerd op 23 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.