Smulpaapje kookt! Spruitjesstamppot met appel en truffelhoning
Bij ons thuis zijn spruitjes een van de favoriete groenten van onze peuter. En een rondje op de facebookpagina van Smulpaapje leert ons dat dat voor meerdere gezinnen geldt. Het was dus leuk om een nieuw gerecht toe te voegen aan ons lijstje favoriete spruitjesgerechten.
Twist op bestaand recept
In het kookboek van 24Kitchen, de Makkelijke Maaltijd, (onze review lees je hier) vonden we een recept voor spruitjesstamppot. Dat bleek een mooie basis om onze eigen twist aan te geven. En het eindresultaat was super lekker. Erg benieuwd of deze ook bij jullie in de smaak gaat vallen. Laat je het weten?
Voor vier personen
800g aardappels, geschild en in stukken gesneden
600g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
2 eetlepels olijfolie
flinke scheut melk
50g pijnboompitten, licht geroosterd
2 appels, wij gebruikten Elstar, in blokjes gesneden
200g kaas, in blokjes gesneden
1 eetlepel truffelhoning (of gebruik een lekkere honing van je keuze)
citroenrasp van 1 citroen
Spruitjes wokken
Wanneer je spruitjes wokt in plaats van kookt of stoomt houd je een lekkere bite aan de groente. Dat maakt dat ie bij ons thuis goed in de smaak valt. Gebruik een ruime pan of wok en verhit daar de olijfolie in. Ze hebben tussen de 10-15 minuten nodig. Regelmatig roeren, zodat ze niet aanbakken. Maar lekker een bruin kleurtje mogen ze hebben, dat geeft ze alleen maar meer smaak. In de tussentijd kook je de aardappels gaar, giet ze af en laat even uitstomen. Met een flinke scheut melk maak je er nu puree van. Niet te veel vocht gebruiken, dat komt er straks van de spruitjes en honing nog wel bij!
Accessoires
Dit gerecht wordt nog lekkerder door alle extra’s. Verhit een pan met een klontje boter en bak daar de appelblokjes een kleine vijf minuten in. Op het laatst de honing erbij en goed doorroeren. Als laatste de kaasblokjes. Maar doe dit pas als je puree en spruitjes klaar zijn, anders wordt de kaas te zacht.
Spruitjesstamppot met een twist
De gewokte spruitjes mogen bij de puree. Doe daar nu ook de citroenrasp bij. Het appel/kaasmengsel kan er nu ook bij. En als laatste de geroosterde pijnboompitten erdoor mengen en je kunt aan tafel!
Gepubliceerd op 12 januari 2014