Smulpaapje kookt! Spruitjesstamppot met appel en truffelhoning



Bij ons thuis zijn spruitjes een van de favoriete groenten van onze peuter. En een rondje op de facebookpagina van Smulpaapje leert ons dat dat voor meerdere gezinnen geldt. Het was dus leuk om een nieuw gerecht toe te voegen aan ons lijstje favoriete spruitjesgerechten.

Twist op bestaand recept

In het kookboek van 24Kitchen, de Makkelijke Maaltijd, (onze review lees je hier) vonden we een recept voor spruitjesstamppot. Dat bleek een mooie basis om onze eigen twist aan te geven. En het eindresultaat was super lekker. Erg benieuwd of deze ook bij jullie in de smaak gaat vallen. Laat je het weten?

Voor vier personen

800g aardappels, geschild en in stukken gesneden
600g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
2 eetlepels olijfolie
flinke scheut melk
50g pijnboompitten, licht geroosterd
2 appels, wij gebruikten Elstar, in blokjes gesneden
200g kaas, in blokjes gesneden
1 eetlepel truffelhoning (of gebruik een lekkere honing van je keuze)
citroenrasp van 1 citroen

Spruitjes wokken

Wanneer je spruitjes wokt in plaats van kookt of stoomt houd je een lekkere bite aan de groente. Dat maakt dat ie bij ons thuis goed in de smaak valt. Gebruik een ruime pan of wok en verhit daar de olijfolie in. Ze hebben tussen de 10-15 minuten nodig. Regelmatig roeren, zodat ze niet aanbakken. Maar lekker een bruin kleurtje mogen ze hebben, dat geeft ze alleen maar meer smaak. In de tussentijd kook je de aardappels gaar, giet ze af en laat even uitstomen. Met een flinke scheut melk maak je er nu puree van. Niet te veel vocht gebruiken, dat komt er straks van de spruitjes en honing nog wel bij!

Accessoires

Dit gerecht wordt nog lekkerder door alle extra’s. Verhit een pan met een klontje boter en bak daar de appelblokjes een kleine vijf minuten in. Op het laatst de honing erbij en goed doorroeren. Als laatste de kaasblokjes. Maar doe dit pas als je puree en spruitjes klaar zijn, anders wordt de kaas te zacht.

Spruitjesstamppot met een twist

De gewokte spruitjes mogen bij de puree. Doe daar nu ook de citroenrasp bij. Het appel/kaasmengsel kan er nu ook bij. En als laatste de geroosterde pijnboompitten erdoor mengen en je kunt aan tafel!

 

Gepubliceerd op 12 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd