Smulpaapje kookt! Spruitjesstamppot met appel en truffelhoning



Bij ons thuis zijn spruitjes een van de favoriete groenten van onze peuter. En een rondje op de facebookpagina van Smulpaapje leert ons dat dat voor meerdere gezinnen geldt. Het was dus leuk om een nieuw gerecht toe te voegen aan ons lijstje favoriete spruitjesgerechten.

Twist op bestaand recept

In het kookboek van 24Kitchen, de Makkelijke Maaltijd, (onze review lees je hier) vonden we een recept voor spruitjesstamppot. Dat bleek een mooie basis om onze eigen twist aan te geven. En het eindresultaat was super lekker. Erg benieuwd of deze ook bij jullie in de smaak gaat vallen. Laat je het weten?

Voor vier personen

800g aardappels, geschild en in stukken gesneden
600g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
2 eetlepels olijfolie
flinke scheut melk
50g pijnboompitten, licht geroosterd
2 appels, wij gebruikten Elstar, in blokjes gesneden
200g kaas, in blokjes gesneden
1 eetlepel truffelhoning (of gebruik een lekkere honing van je keuze)
citroenrasp van 1 citroen

Spruitjes wokken

Wanneer je spruitjes wokt in plaats van kookt of stoomt houd je een lekkere bite aan de groente. Dat maakt dat ie bij ons thuis goed in de smaak valt. Gebruik een ruime pan of wok en verhit daar de olijfolie in. Ze hebben tussen de 10-15 minuten nodig. Regelmatig roeren, zodat ze niet aanbakken. Maar lekker een bruin kleurtje mogen ze hebben, dat geeft ze alleen maar meer smaak. In de tussentijd kook je de aardappels gaar, giet ze af en laat even uitstomen. Met een flinke scheut melk maak je er nu puree van. Niet te veel vocht gebruiken, dat komt er straks van de spruitjes en honing nog wel bij!

Accessoires

Dit gerecht wordt nog lekkerder door alle extra’s. Verhit een pan met een klontje boter en bak daar de appelblokjes een kleine vijf minuten in. Op het laatst de honing erbij en goed doorroeren. Als laatste de kaasblokjes. Maar doe dit pas als je puree en spruitjes klaar zijn, anders wordt de kaas te zacht.

Spruitjesstamppot met een twist

De gewokte spruitjes mogen bij de puree. Doe daar nu ook de citroenrasp bij. Het appel/kaasmengsel kan er nu ook bij. En als laatste de geroosterde pijnboompitten erdoor mengen en je kunt aan tafel!

 

Gepubliceerd op 12 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
pompoen en pastinaak uit de oven
 
Traybake met pompoen, pastinaak & boerenkool

Het gemak van een traybake is wat mij betreft onovertroffen. Je gooit alles op een bakplaat, lekkere dressing erover en de oven doet zijn werk.
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.