Smulpaapje kookt! – Speculaascake met zoete aardappel



Ik hou er wel van om met niet alledaagse ingrediënten iets verrassends te maken. Deze cake valt wel in die categorie. Zoete aardappel is nou niet iets waarvan je denkt, goh laat ik daar eens een cake mee gaan bakken.

Maar oh wat een heerlijke combi blijkt het en wat krijg je er een smeuïge cake mee. Proberen hoor!

Voor 1 cake

750g zoete aardappel, geschild en in stukken gesneden (netto 400g puree)
250g bloem
150g suiker
50g donkere basterdsuiker
2tl baking soda (zuiveringszout)
1el kaneel
1tl gember
1tl nootmuskaat
½ tl kruidnagels, fijngemalen tot poeder
1el maanzaad
mespuntje zout
50ml karnemelk
125ml zonnebloemolie
1tl vanille
2 eieren

Cakeblik + oven voorverwarmen op 200C

Speculaascake

Om te beginnen stoom je de zoete aardappel gaar. Het voordeel is dat de aardappel daar heel luchtig van wordt. Zet een pan water op en doe de aardappel in een stoommandje. Deksel op de pan en in een kwartier gaar stomen (tijd afhankelijk van de dikte van je aardappel) Laat even uitstomen en prak de aardappel daarna met een vork tot puree en laat afkoelen.

Cakebeslag

Meng in een aparte kom de bloem, suiker, zout, basterdsuiker, bakingsoda, kaneel, gember, nootmuskaat, maandzaad en kruidnagel. Die kruidnagel maal je bij voorkeur fijn in een vijzel, zodat je een poeder overhoudt. Meng alles goed door elkaar. In een maatbeker gaan de karnemelk, olie, vanille en eieren. Kluts dit goed door elkaar en meng door de droge ingrediënten tot een beslag. Als laatste nu de afgekoelde zoete aardappelpuree er door heen.

Cake bakken

Bedek een cakeblik met bakpapier (of vet goed in) en doe daar het beslag in. Strijk de bovenkant glad. Bak de cake 35-45 minuten tot ‘ie gaar en goudbruin is. Zeker weten dat je cake gaar is? Prik het midden in met een saté prikker. Als die er schoon uitkomt is je cake gaar. Laat even afkoelen voor je de cake uit het blik haalt.

Cake bewaren

Ik bewaarde mijn restjes cake in een plastic zakje op het aanrecht. Daar blijkt de cake niet tegen te kunnen. De zoete aardappel beschimmelt dan in record tempo (het warme septemberweer – toen ik de cake voor het eerst maakte – hielp daar ook niet bij). Verpak restjes cake dus goed in aluminiumfolie en bewaar (voor de zekerheid) in de koelkast. Overigens is deze cake vers het allerlekkerst, dus zorg gewoon dat je niks overhoudt 😉

Restjes zoeteaardappelpuree

Ik had nog wat puree over. Dat heb ik niet weggegooid, maar omgetoverd tot een lekker ontbijtje. Kijk maar

 

Gepubliceerd op 3 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!