Smulpaapje kookt! – Speculaascake met zoete aardappel



Ik hou er wel van om met niet alledaagse ingrediënten iets verrassends te maken. Deze cake valt wel in die categorie. Zoete aardappel is nou niet iets waarvan je denkt, goh laat ik daar eens een cake mee gaan bakken.

Maar oh wat een heerlijke combi blijkt het en wat krijg je er een smeuïge cake mee. Proberen hoor!

Voor 1 cake

750g zoete aardappel, geschild en in stukken gesneden (netto 400g puree)
250g bloem
150g suiker
50g donkere basterdsuiker
2tl baking soda (zuiveringszout)
1el kaneel
1tl gember
1tl nootmuskaat
½ tl kruidnagels, fijngemalen tot poeder
1el maanzaad
mespuntje zout
50ml karnemelk
125ml zonnebloemolie
1tl vanille
2 eieren

Cakeblik + oven voorverwarmen op 200C

Speculaascake

Om te beginnen stoom je de zoete aardappel gaar. Het voordeel is dat de aardappel daar heel luchtig van wordt. Zet een pan water op en doe de aardappel in een stoommandje. Deksel op de pan en in een kwartier gaar stomen (tijd afhankelijk van de dikte van je aardappel) Laat even uitstomen en prak de aardappel daarna met een vork tot puree en laat afkoelen.

Cakebeslag

Meng in een aparte kom de bloem, suiker, zout, basterdsuiker, bakingsoda, kaneel, gember, nootmuskaat, maandzaad en kruidnagel. Die kruidnagel maal je bij voorkeur fijn in een vijzel, zodat je een poeder overhoudt. Meng alles goed door elkaar. In een maatbeker gaan de karnemelk, olie, vanille en eieren. Kluts dit goed door elkaar en meng door de droge ingrediënten tot een beslag. Als laatste nu de afgekoelde zoete aardappelpuree er door heen.

Cake bakken

Bedek een cakeblik met bakpapier (of vet goed in) en doe daar het beslag in. Strijk de bovenkant glad. Bak de cake 35-45 minuten tot ‘ie gaar en goudbruin is. Zeker weten dat je cake gaar is? Prik het midden in met een saté prikker. Als die er schoon uitkomt is je cake gaar. Laat even afkoelen voor je de cake uit het blik haalt.

Cake bewaren

Ik bewaarde mijn restjes cake in een plastic zakje op het aanrecht. Daar blijkt de cake niet tegen te kunnen. De zoete aardappel beschimmelt dan in record tempo (het warme septemberweer – toen ik de cake voor het eerst maakte – hielp daar ook niet bij). Verpak restjes cake dus goed in aluminiumfolie en bewaar (voor de zekerheid) in de koelkast. Overigens is deze cake vers het allerlekkerst, dus zorg gewoon dat je niks overhoudt 😉

Restjes zoeteaardappelpuree

Ik had nog wat puree over. Dat heb ik niet weggegooid, maar omgetoverd tot een lekker ontbijtje. Kijk maar

 

Gepubliceerd op 3 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.