Speculaasbrokken

Zelfgemaakte speculaasbrokken! Als dat niet een perfect begin van het heerlijke avondje is. Super simpel Sinterklaasrecept.
Een recept overigens waar de basis van de meester Cees Holtkamp is En aanpassen van zijn recepten is eigenlijk ‘not done’. Maar toch werkte het!
Want zijn recept voor speculaasjes veranderde ik in dit recept voor zelfgemaakte speculaasbrokken.
Dikke brokken knapperig speculaas, die je liefst natuurlijk met een mok zelfgemaakte chocolademelk serveert. Het heerlijke avondje kan beginnen!
Voor 2 bakplaten vol
- 200g zachte boter
- 275g donkere basterdsuiker
- 4g zout
- 45g karnemelk
- 475g bloem
- 15g bakpoeder
- 25g speculaaskruiden
- 1tl amandelextract
verder nodig: oven voorverwarmen op 150C – bakplaat voorzien van bakpapier
Speculaasbrokken
Voor je speculaasbrokken meng je met een mixer de boter en suiker tot alles goed is opgenomen. In een aparte kom gaat zout, bloem, bakpoeder en speculaaskruiden. Doe nu de karnemelk en het amandelextract bij het botermengsel en mix goed door. Dan beetje bij beetje het bloemmengsel. Nu met de handjes in het deeg en het geheel tot een samenhangend deeg (kort) kneden. Vorm dit in een gelijkmatige (qua dikte) bal en wikkel in huishoudfolie.
Zelfgemaakte speculaas
Volgens Cees Holtkamp laat je het deeg 2-3 dagen in de koelkast rusten, zodat de smaken goed kunnen inwerken. Ik heb het geduld van een pinda, dus deed het deeg in de vriezer…. Dat ik het er iets langer in liet dan hoort bleek handig, want ik kon er daardoor perfect dunne plakken van snijden. Die brak ik in stukken en legde die op de bakplaat.
De officiële manier is om het deeg uit te rollen op een bebloemd aanrecht, tot een centimeter dik en daar stukken uit te snijden. Kies vooral zelf welke methode jou het meest aanspreekt.
Speculaas bakken
Bak de speculaas 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze daarna voorzichtig met een spatel eraf en laat helemaal afkoelen op een rooster. Op die manier worden ze ook lekker krokant. Herhaal met het resterende deeg. Chocomelk maken nu en genieten van een heerlijk avondje!
Gepubliceerd op 16 november 2020