Speculaasbrokken



Zelfgemaakte speculaasbrokken! Als dat niet een perfect begin van het heerlijke avondje is. Super simpel Sinterklaasrecept.

Een recept overigens waar de basis van de meester Cees Holtkamp is En aanpassen van zijn recepten is eigenlijk ‘not done’. Maar toch werkte het!

Want zijn recept voor speculaasjes veranderde ik in dit recept voor zelfgemaakte speculaasbrokken.

Dikke brokken knapperig speculaas, die je liefst natuurlijk met een mok zelfgemaakte chocolademelk serveert. Het heerlijke avondje kan beginnen!

Voor 2 bakplaten vol

  • 200g zachte boter
  • 275g donkere basterdsuiker
  • 4g zout
  • 45g karnemelk
  • 475g bloem
  • 15g bakpoeder
  • 25g speculaaskruiden
  • 1tl amandelextract

verder nodig: oven voorverwarmen op 150C – bakplaat voorzien van bakpapier

speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Voor je speculaasbrokken meng je met een mixer de boter en suiker tot alles goed is opgenomen. In een aparte kom gaat zout, bloem, bakpoeder en speculaaskruiden. Doe nu de karnemelk en het amandelextract bij het botermengsel en mix goed door. Dan beetje bij beetje het bloemmengsel. Nu met de handjes in het deeg en het geheel tot een samenhangend deeg (kort) kneden. Vorm dit in een gelijkmatige (qua dikte) bal en wikkel in huishoudfolie.

Zelfgemaakte speculaas

Volgens Cees Holtkamp laat je het deeg 2-3 dagen in de koelkast rusten, zodat de smaken goed kunnen inwerken. Ik heb het geduld van een pinda, dus deed het deeg in de vriezer…. Dat ik het er iets langer in liet dan hoort bleek handig, want ik kon er daardoor perfect dunne plakken van snijden. Die brak ik in stukken en legde die op de bakplaat.

De officiële manier is om het deeg uit te rollen op een bebloemd aanrecht, tot een centimeter dik en daar stukken uit te snijden. Kies vooral zelf welke methode jou het meest aanspreekt.

Speculaas bakken

Bak de speculaas 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze daarna voorzichtig met een spatel eraf en laat helemaal afkoelen op een rooster. Op die manier worden ze ook lekker krokant. Herhaal met het resterende deeg. Chocomelk maken nu en genieten van een heerlijk avondje!

Gepubliceerd op 16 november 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.