Speculaas meringues



We kennen allemaal de traditionele Sinterklaas zoetigheden die al vanaf eind van de zomer in de schappen liggen. Gevuld speculaas, kruidnoten, taai taai. Allemaal met die specifieke smaak, die mede door speculaaskruiden wordt bereikt.

Maar met speculaaskruiden kun je nog veel meer lekkere dingen maken. Zoals deze speculaas schuimpjes. Je kunt ze natuurlijk gewoon zo eten, lekker bij een beker warme chocolademelk. Maar door de vla of yoghurt krijg je er weer een heerlijk toetje van. Probeer maar eens!

Dit heb je nodig
2 eiwitten
120g poedersuiker
4g speculaas kruiden

(dit is genoeg voor twee bakplaten kleine schuimpjes)

Verwarm je oven voor op 140C

Meringues van speculaas

Met een mixer de eiwitten zodanig kloppen dat het eiwit stijf genoeg is, dat als je de mixer eruit haalt het eiwit omhoog blijft staan. Dit bereik je met zo’n 10 minuten op hoge stand mixen. Schep er dan de poedersuiker en speculaaskruiden luchtig door, tot het helemaal is opgenomen. Niet teveel roeren, je wil dat er zoveel mogelijk lucht in blijft.

Op een bakplaat met bakpapier doe je nu kleine hoopjes eiwit. Wil je dat het bakpapier stevig blijft liggen? Doe dan een klein puntje van het schuim op de bakplaat en leg daar het bakpapier op vast. Je kunt de schuimpjes heel netjes met een spuitzak spuiten, maar gewoon met een lepel kan ook. Je kunt ook één grote maken, voor een mega merengue. De keus is aan jou! Wij maakten er vandaag mini pepernootjes van, met een spuitzak gespoten.

Speculaasschuimpjes

Bak de schuimpjes gedurende 30 minuten op 140C. Maak je de grote variant, dan heb je ongeveer 60 minuten oventijd nodig. Als je kookwekker gaat doe je de oven uit en laat je de bakplaat er nog 15 minuten in staan. Haal de bakplaat uit de oven en laat goed afkoelen. Als je kleintjes/pepernootjes hebt gemaakt kun je die in een luchtdichte doos nog een aantal dagen bewaren. Maar vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 19 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd