Speculaas koffiebroodjes



Een Sinterklaasvariant op de alom geliefde koffiebroodjes, dat zijn deze speculaas koffiebroodjes. Weer eens een andere Sinterklaaslekkernij!

De reguliere koffiebroodjes die op de site staan zijn al een hit, maar ik vermoed zo dat deze dat de komende periode ook gaan worden! Want wil je eens iets anders met Sinterklaas maken, dan zijn deze speculaas koffiebroodjes echt een aanrader! Dit is hoe je ze maakt.

Voor het deeg

  • 250ml melk
  • 1,5el droge gist
  • 60g gesmolten boter
  • 100g basterdsuiker
  • ½ tl zout
  • 450g bloem
  • 1-2 el speculaaskruiden

voor de vulling

  • 3el zachte, maar niet gesmolten boter
  • 65g suiker
  • 100g chocolate chips

koffiebroodjes met speculaas

Speculaas koffiebroodjes

Het deeg voor je speculaas koffiebroodjes is nog wel even een klusje, dus begin op tijd. Heb je een standmixer dan scheelt dat een hoop kneden. Anders alvast je spierballen warm maken, je zult ze nodig hebben 😉 Verwarm de melk in een pannetje tot lichaamstemperatuur, je moet er dus nog steeds een vinger in kunnen houden zonder die te verbranden. Daar gaat de boter en suiker bij. Meng dat goed voordat je de gist toevoegt. Laat dan 3 minuten staat zodat de gist actief kan worden.

In een grote kom (of in de kom van je standmixer) meng je de bloem met de speculaaskruiden en het zout. Giet daar het melk mengsel nu bij en roer door. Dit alles ga je nu 10 minuten flink kneden tot je een elastisch deeg hebt. Zet dat dan weg om in hoeveelheid te verdubbelen tijdens het rijzen, dat heeft ongeveer een uur nodig. Voorzie in die tijd een springvorm van een vel bakpapier.

Sinterklaas lekkernij

Is het deeg naar wens gerezen, rol het deeg dan met een deegroller uit tot een grote rechthoek en bestrijk het geheel met de zachte boter. Daarover heen sprenkel je gelijkmatig de suiker en chocolatechips. Rol het deeg nu, vanaf de brede kant, strak op. Hoe strakker, hoe beter. Snijd van die rol stukken en leg die, met de spiraalkant naar boven, naast elkaar in het bakblik. Er mag wat ruimte tussen blijven, want je laat het nu nog een keer 20 minuten rijzen.

Verwarm in die tijd je oven voor op 220C. Schuif het bakblik in de oven en bak – ongeveer 12-15 minuten – tot alles gaar is en je huis echt geweldig ruikt. Even in het blik iets laten afkoelen, voordat je de springvorm los maakt en iedereen kan aanvallen!

 

Gepubliceerd op 13 november 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.