Speculaas koffiebroodjes



Een Sinterklaasvariant op de alom geliefde koffiebroodjes, dat zijn deze speculaas koffiebroodjes. Weer eens een andere Sinterklaaslekkernij!

De reguliere koffiebroodjes die op de site staan zijn al een hit, maar ik vermoed zo dat deze dat de komende periode ook gaan worden! Want wil je eens iets anders met Sinterklaas maken, dan zijn deze speculaas koffiebroodjes echt een aanrader! Dit is hoe je ze maakt.

Voor het deeg

  • 250ml melk
  • 1,5el droge gist
  • 60g gesmolten boter
  • 100g basterdsuiker
  • ½ tl zout
  • 450g bloem
  • 1-2 el speculaaskruiden

voor de vulling

  • 3el zachte, maar niet gesmolten boter
  • 65g suiker
  • 100g chocolate chips

koffiebroodjes met speculaas

Speculaas koffiebroodjes

Het deeg voor je speculaas koffiebroodjes is nog wel even een klusje, dus begin op tijd. Heb je een standmixer dan scheelt dat een hoop kneden. Anders alvast je spierballen warm maken, je zult ze nodig hebben 😉 Verwarm de melk in een pannetje tot lichaamstemperatuur, je moet er dus nog steeds een vinger in kunnen houden zonder die te verbranden. Daar gaat de boter en suiker bij. Meng dat goed voordat je de gist toevoegt. Laat dan 3 minuten staat zodat de gist actief kan worden.

In een grote kom (of in de kom van je standmixer) meng je de bloem met de speculaaskruiden en het zout. Giet daar het melk mengsel nu bij en roer door. Dit alles ga je nu 10 minuten flink kneden tot je een elastisch deeg hebt. Zet dat dan weg om in hoeveelheid te verdubbelen tijdens het rijzen, dat heeft ongeveer een uur nodig. Voorzie in die tijd een springvorm van een vel bakpapier.

Sinterklaas lekkernij

Is het deeg naar wens gerezen, rol het deeg dan met een deegroller uit tot een grote rechthoek en bestrijk het geheel met de zachte boter. Daarover heen sprenkel je gelijkmatig de suiker en chocolatechips. Rol het deeg nu, vanaf de brede kant, strak op. Hoe strakker, hoe beter. Snijd van die rol stukken en leg die, met de spiraalkant naar boven, naast elkaar in het bakblik. Er mag wat ruimte tussen blijven, want je laat het nu nog een keer 20 minuten rijzen.

Verwarm in die tijd je oven voor op 220C. Schuif het bakblik in de oven en bak – ongeveer 12-15 minuten – tot alles gaar is en je huis echt geweldig ruikt. Even in het blik iets laten afkoelen, voordat je de springvorm los maakt en iedereen kan aanvallen!

 

Gepubliceerd op 13 november 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.