Smulpaapje kookt! – Speculaas koffiebroodjes



Met de speculaas speltbloem die we van Speltfood kregen ging ik in een weekend aan de bak, het is tenslotte Sinterklaastijd.

De reguliere koffiebroodjes die op de site staan zijn al een hit, maar ik vermoed zo dat deze dat de komende periode ook gaan worden!

Voor het deeg

250ml melk
1,5el droge gist
60g gesmolten boter
100g basterdsuiker
½ tl zout
450g speculaas speltbloem
Eventueel kun je ook reguliere bloem gebruiken en die op smaak maken met speculaaskruiden. Afhankelijk van hoe sterk je de speculaaskruiden wilt, 1-2 el.

Vulling

3el zachte, maar niet gesmolten boter
65g suiker
100g chocolate chips

Het deeg voor de koffiebroodjes

Dit is nog wel even een klusje, dus begin op tijd. Heb je een broodbakmachine, haal die dan uit het stof want dat scheelt een hoop kneden. Anders alvast je spierballen warm maken, je zult ze nodig hebben 😉 Verwarm de melk in een pannetje tot lichaamstemperatuur, je moet er dus nog steeds een vinger in kunnen houden zonder die te verbranden. Daar gaat de boter en suiker bij. Meng dat goed voordat je de gist toevoegt. Laat dan 3 minuten staat zodat de gist actief kan worden.

Kneden van deeg

In een grote kom (of in de bak van je broodbakmachine meng je de bloem met het zout. Giet daar het melk mengsel nu bij en roer door. Voor de broodbakmachine zet je ‘nu op deeg kneden en ga je wat anders doen. Voor de old skool methode ga je nu 10 minuten flink kneden tot je een elastisch deeg hebt. Zet dat dan weg om in hoeveelheid te verdubbelen tijdens het rijzen (in de broodbakmachine gebeurt dat automatisch), handmatig heeft het een uur nodig. Voorzie een springvorm van een vel bakpapier.

Speculaaskoffiebroodjes

Is het gerezen, rol het deeg dan met een deegroller uit tot een grote rechthoek en bestrijk het geheel met de zachte boter. Daarover heen sprenkel je gelijkmatig de suiker en chocolatechips. Rol het deeg nu, vanaf de brede kant, strak op. Hoe strakker, hoe beter. Snijd van die rol stukken en leg die, met de spiraalkant naar boven, naast elkaar in het bakblik. Er mag wat ruimte tussen blijven, want je laat het nu nog een keer 20 minuten rijzen. Verwarm in die tijd je oven voor op 220C.

Schuif het bakblik in de oven en bak – ongeveer 12-15 minuten – tot alles gaar is en je huis echt geweldig ruikt. Even in het blik iets laten afkoelen, voordat je de springvorm los maakt en iedereen kan aanvallen!

 

Gepubliceerd op 24 november 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...