Speculaas koffiebroodjes



Een Sinterklaasvariant op de alom geliefde koffiebroodjes, dat zijn deze speculaas koffiebroodjes. Weer eens een andere Sinterklaaslekkernij!

De reguliere koffiebroodjes die op de site staan zijn al een hit, maar ik vermoed zo dat deze dat de komende periode ook gaan worden! Want wil je eens iets anders met Sinterklaas maken, dan zijn deze speculaas koffiebroodjes echt een aanrader! Dit is hoe je ze maakt.

Voor het deeg

  • 250ml melk
  • 1,5el droge gist
  • 60g gesmolten boter
  • 100g basterdsuiker
  • ½ tl zout
  • 450g bloem
  • 1-2 el speculaaskruiden

voor de vulling

  • 3el zachte, maar niet gesmolten boter
  • 65g suiker
  • 100g chocolate chips

koffiebroodjes met speculaas

Speculaas koffiebroodjes

Het deeg voor je speculaas koffiebroodjes is nog wel even een klusje, dus begin op tijd. Heb je een standmixer dan scheelt dat een hoop kneden. Anders alvast je spierballen warm maken, je zult ze nodig hebben 😉 Verwarm de melk in een pannetje tot lichaamstemperatuur, je moet er dus nog steeds een vinger in kunnen houden zonder die te verbranden. Daar gaat de boter en suiker bij. Meng dat goed voordat je de gist toevoegt. Laat dan 3 minuten staat zodat de gist actief kan worden.

In een grote kom (of in de kom van je standmixer) meng je de bloem met de speculaaskruiden en het zout. Giet daar het melk mengsel nu bij en roer door. Dit alles ga je nu 10 minuten flink kneden tot je een elastisch deeg hebt. Zet dat dan weg om in hoeveelheid te verdubbelen tijdens het rijzen, dat heeft ongeveer een uur nodig. Voorzie in die tijd een springvorm van een vel bakpapier.

Sinterklaas lekkernij

Is het deeg naar wens gerezen, rol het deeg dan met een deegroller uit tot een grote rechthoek en bestrijk het geheel met de zachte boter. Daarover heen sprenkel je gelijkmatig de suiker en chocolatechips. Rol het deeg nu, vanaf de brede kant, strak op. Hoe strakker, hoe beter. Snijd van die rol stukken en leg die, met de spiraalkant naar boven, naast elkaar in het bakblik. Er mag wat ruimte tussen blijven, want je laat het nu nog een keer 20 minuten rijzen.

Verwarm in die tijd je oven voor op 220C. Schuif het bakblik in de oven en bak – ongeveer 12-15 minuten – tot alles gaar is en je huis echt geweldig ruikt. Even in het blik iets laten afkoelen, voordat je de springvorm los maakt en iedereen kan aanvallen!

 

Gepubliceerd op 13 november 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!