Smulpaapje kookt! – Shortbread koekjes



Afgelopen zomer was ik weer een paar dagen in Engeland. Tijdens mijn boodschappenrondje nam ik ook een zakje met shortbread koekjes mee. Kruimelige, boterige koekjes in de vorm van een terriër. Niet alleen mijn dochter was er weg van, ik had ook moeite het zakje weg te leggen.

Tijd dus om deze super simpele, verrukkelijke koekjes na te maken. Ik geef je meteen ook drie variatie opties, want met de basis van dit recept kun je echt álle kanten op!

Voor 2 bakplaten vol koekjes

300g bloem
75g poedersuiker
225g zachte roomboter (ongezouten)

Variaties:

Rasp van 1 citroen
of
2el cacao
of
gesmolten chocola

Bakplaat met bakpapier – oven (hetelucht) op 170C voorverwarmen

De makkelijkste koekjes ooit

Al ben je nog zo’n nitwit in de keuken, deze koekjes kan echt iedereen maken. Met een stand- of handmixer mix je 5 minuten de boter en poedersuiker, tot de suiker volledig is opgenomen en de boter lekker crémig en smeuig is. Dan beetje bij beetje de bloem er bij zeven. Normaliter zeef ik bloem niet, maar hierbij geeft het extra lucht aan de koekjes, dus gewoon effe doen. Je houdt een nattig deeg over, geen paniek dat hoort zo!

In 15 minuten verse koekjes

Bestrooi je aanrecht en ook je deegroller met wat extra poedersuiker. Je kunt geneigd zijn om dit normaal met bloem te doen, maar door de poedersuiker te gebruiken voorkom je dat je koekjes straks gortdroog worden. Rol je deeg uit tot een centimeter dik en met een koekjessteker of klein glas haal je er nu koekjes uit. Leg die voorzichtig op de bakplaat. Restjes deeg tot een bal maken, weer uitrollen en herhalen tot je deeg op is. Haal de koekjes voorzichtig met een spatel van je aanrecht, zodat ze hun vorm behouden.

Shortbread koekjes

Bak de koekjes 15-17 minuten in de voorverwarmde oven. Ze krijgen iets kleur, maar moeten niet goudbruin worden. Houd ze dus in de gaten. Haal ze van de bakplaat (voorzichtig, ze zijn nog buigbaar!) en leg ze op een rooster om hard en stevig te worden. Bak daarna het 2e deel aan koekjes.

Variatie opties

Wil je een extra smaak aan je basisdeeg toevoegen kies er dan eens voor om wat citroenrasp op het laatste moment toe te voegen. Wil je chocolade shortbread koekjes voeg dan cacao toe. Ook super lekker, de naturel koekjes in wat gesmolten chocola te dopen of ze er mee te versieren. Oh en doe tussen twee koekjes eens een bolletje roomijs, voor een echte icecream sandwich, mmmmm. Kortom, een heel veelzijdig koekjesrecept!

Gepubliceerd op 12 september 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.