Smulpaapje kookt! – Shortbread koekjes



Afgelopen zomer was ik weer een paar dagen in Engeland. Tijdens mijn boodschappenrondje nam ik ook een zakje met shortbread koekjes mee. Kruimelige, boterige koekjes in de vorm van een terriër. Niet alleen mijn dochter was er weg van, ik had ook moeite het zakje weg te leggen.

Tijd dus om deze super simpele, verrukkelijke koekjes na te maken. Ik geef je meteen ook drie variatie opties, want met de basis van dit recept kun je echt álle kanten op!

Voor 2 bakplaten vol koekjes

300g bloem
75g poedersuiker
225g zachte roomboter (ongezouten)

Variaties:

Rasp van 1 citroen
of
2el cacao
of
gesmolten chocola

Bakplaat met bakpapier – oven (hetelucht) op 170C voorverwarmen

De makkelijkste koekjes ooit

Al ben je nog zo’n nitwit in de keuken, deze koekjes kan echt iedereen maken. Met een stand- of handmixer mix je 5 minuten de boter en poedersuiker, tot de suiker volledig is opgenomen en de boter lekker crémig en smeuig is. Dan beetje bij beetje de bloem er bij zeven. Normaliter zeef ik bloem niet, maar hierbij geeft het extra lucht aan de koekjes, dus gewoon effe doen. Je houdt een nattig deeg over, geen paniek dat hoort zo!

In 15 minuten verse koekjes

Bestrooi je aanrecht en ook je deegroller met wat extra poedersuiker. Je kunt geneigd zijn om dit normaal met bloem te doen, maar door de poedersuiker te gebruiken voorkom je dat je koekjes straks gortdroog worden. Rol je deeg uit tot een centimeter dik en met een koekjessteker of klein glas haal je er nu koekjes uit. Leg die voorzichtig op de bakplaat. Restjes deeg tot een bal maken, weer uitrollen en herhalen tot je deeg op is. Haal de koekjes voorzichtig met een spatel van je aanrecht, zodat ze hun vorm behouden.

Shortbread koekjes

Bak de koekjes 15-17 minuten in de voorverwarmde oven. Ze krijgen iets kleur, maar moeten niet goudbruin worden. Houd ze dus in de gaten. Haal ze van de bakplaat (voorzichtig, ze zijn nog buigbaar!) en leg ze op een rooster om hard en stevig te worden. Bak daarna het 2e deel aan koekjes.

Variatie opties

Wil je een extra smaak aan je basisdeeg toevoegen kies er dan eens voor om wat citroenrasp op het laatste moment toe te voegen. Wil je chocolade shortbread koekjes voeg dan cacao toe. Ook super lekker, de naturel koekjes in wat gesmolten chocola te dopen of ze er mee te versieren. Oh en doe tussen twee koekjes eens een bolletje roomijs, voor een echte icecream sandwich, mmmmm. Kortom, een heel veelzijdig koekjesrecept!

Gepubliceerd op 12 september 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.