Smulpaapje kookt! – Shortbread koekjes



Afgelopen zomer was ik weer een paar dagen in Engeland. Tijdens mijn boodschappenrondje nam ik ook een zakje met shortbread koekjes mee. Kruimelige, boterige koekjes in de vorm van een terriër. Niet alleen mijn dochter was er weg van, ik had ook moeite het zakje weg te leggen.

Tijd dus om deze super simpele, verrukkelijke koekjes na te maken. Ik geef je meteen ook drie variatie opties, want met de basis van dit recept kun je echt álle kanten op!

Voor 2 bakplaten vol koekjes

300g bloem
75g poedersuiker
225g zachte roomboter (ongezouten)

Variaties:

Rasp van 1 citroen
of
2el cacao
of
gesmolten chocola

Bakplaat met bakpapier – oven (hetelucht) op 170C voorverwarmen

De makkelijkste koekjes ooit

Al ben je nog zo’n nitwit in de keuken, deze koekjes kan echt iedereen maken. Met een stand- of handmixer mix je 5 minuten de boter en poedersuiker, tot de suiker volledig is opgenomen en de boter lekker crémig en smeuig is. Dan beetje bij beetje de bloem er bij zeven. Normaliter zeef ik bloem niet, maar hierbij geeft het extra lucht aan de koekjes, dus gewoon effe doen. Je houdt een nattig deeg over, geen paniek dat hoort zo!

In 15 minuten verse koekjes

Bestrooi je aanrecht en ook je deegroller met wat extra poedersuiker. Je kunt geneigd zijn om dit normaal met bloem te doen, maar door de poedersuiker te gebruiken voorkom je dat je koekjes straks gortdroog worden. Rol je deeg uit tot een centimeter dik en met een koekjessteker of klein glas haal je er nu koekjes uit. Leg die voorzichtig op de bakplaat. Restjes deeg tot een bal maken, weer uitrollen en herhalen tot je deeg op is. Haal de koekjes voorzichtig met een spatel van je aanrecht, zodat ze hun vorm behouden.

Shortbread koekjes

Bak de koekjes 15-17 minuten in de voorverwarmde oven. Ze krijgen iets kleur, maar moeten niet goudbruin worden. Houd ze dus in de gaten. Haal ze van de bakplaat (voorzichtig, ze zijn nog buigbaar!) en leg ze op een rooster om hard en stevig te worden. Bak daarna het 2e deel aan koekjes.

Variatie opties

Wil je een extra smaak aan je basisdeeg toevoegen kies er dan eens voor om wat citroenrasp op het laatste moment toe te voegen. Wil je chocolade shortbread koekjes voeg dan cacao toe. Ook super lekker, de naturel koekjes in wat gesmolten chocola te dopen of ze er mee te versieren. Oh en doe tussen twee koekjes eens een bolletje roomijs, voor een echte icecream sandwich, mmmmm. Kortom, een heel veelzijdig koekjesrecept!

Gepubliceerd op 12 september 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.