Smulpaapje kookt! – Shakshuka



Op een gegeven moment maakte iedereen in foodie land dit – bijna onuitspreekbare – gerecht. Niet geheel overtuigd haalde Kayotic Kitchen me over het toch écht een keer te proberen.

Ik maakte een mildere versie van haar gerecht en eerlijk is eerlijk, dit is typisch winter comfort food. Een eenpansmaaltijd, waar je met knapperig brood in zacht gegaarde groente doopt, met als topper een eitje erin. Probeer maar eens!

Voor 4 personen

Als lunch of lichte avondmaaltijd

1tl komijnzaad
1el olijfolie
1 ui, halve ringen
2 paprika’s (geel en rood), in reepjes
2 tenen knoflook, geperst
paar sliertjes saffraan
1 blik tomatenblokjes
1el milde paprikapoeder
zout & peper
4 eieren
optioneel; 1el sumak

Ovenvaste pan – oven voorverwarmen op 180C

Eenpansmaaltijd

Verhit de olie in een ovenvaste pan en rooster daar de komijnzaad een aantal minuten in, zodat die lekker smaak kan afgeven. Uien erbij en die 10 minuten lekker goudbruin bakken. Dan de paprika en knoflook erbij en goed omscheppen. Laat alles nu op een rustig vuur een minuut of 25 bakken, terwijl je af en toe omschept. Zo kunnen de paprika’s lekker zacht worden.

Gestoofde groente

Bestrooi alles nu met het paprikapoeder en de tomatenblokjes mogen er ook bij, net als de saffraan. Meng alles goed door en laat nog een minuut of tien pruttelen. Met de minuut worden de smaken geconcentreerder en de saus dikker. Precies wat je wilt! Verwarm nu ook je oven voor op 180C.

Lekkers uit de oven

Is je pan ovenvast, dan maak je holtes in het groentemengsel en giet je per holte 1 eitje erin. Geen ovenvaste pan, geen nood. Pak een ovenschaal, doe daar het groentemengsel in en maak dan de holtes voor de eieren. Zet het nu in de voorverwarmde oven, zodat de eieren kunnen stollen Ik hou persoonlijk niet van zacht eigeel, dus heb ‘8-10 minuten in de oven gezet. Minder mag natuurlijk, zorg wel dat de eiwitten gestold zijn.

Comfort food

Haal met ovenwanten uit de oven, bestrooi met nog wat Sumak voor een lekkere frisse smaak. Heb je dat niet, dan kan wat versgemalen peper natuurlijk ook prima. Serveer met lekker wat knapperig Turks brood. Een ideale eenpansmaaltijd, die je ook super een dag van te voren kunt klaarmaken.

Gepubliceerd op 22 december 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!