De lekkerste saoto soep



Al tijden word ik door verschillende mensen (jullie weten wie je zijn!) lekker gemaakt met foto’s van zelfgemaakte saoto (spreek uit als sootoo). En al die tijd heb ik gedacht dat het ingewikkeld was om te maken.

Hoe fijn dat dat in werkelijkheid echt reuze mee valt. En het resultaat is echt go-dde-lijk. Dit is een soep waarvan ik maar zo vermoed dat ‘ie héél vaak gemaakt gaat worden. Dank aan de nicht van Dennis, die voor het recept zorgde!

Voor 6 – 8 personen

voor de bouillon

2,5 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of van goede kwaliteit bouillonblokjes)
3-4 eetlepels (palm)suiker
1 volle tl gemalen piment
5 tenen knoflook, zonder schil, gehalveerd
2 salam blaadjes (gedroogd of vers / diepvries bij de toko)
2 sereh stengels, opengesneden (markt of toko)
1 stukje Laos, duim groot, geschild (toko)
4 kippendijen
2 drumsticks
3 stengels fijn gesneden bladselderij (blaadjes én steeltjes)

voor de garnering

taugé
gefrituurde aardappelsticks (toko)
gefrituurde uitjes (toko)
gekookte eieren, in kwarten
blaadjes bladselderij
gekookte rijst
gekookte sperzieboontjes
Ketjap sambal, naar smaak

Bouillon voor de saoto

Doe alles in een grote pan en breng dit langzaam aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen. De kip is dan gaar. Haal die eruit en laat de bouillon rustig verder nog een uurtje pruttelen, zodat de smaken nog intenser worden. Snijd de kip in dunne reepjes en bewaar die apart in een bakje.

Saoto soep

Nu komt het lekkerste deel. Pak een groot diep bord en van alle ingrediënten voor de garnering doe je een beetje in het bord. Hoeveel is aan jou, eet je de soep als lichte lunch of als maaltijdsoep. Daarover heen gaat de (gezeefde) hete bouillon. Breng alles nu op smaak met de ketjap sambal. Hoe meer je van pittig houdt, des te meer sambal ketjap doe je erin. Meteen serveren!

Bouillon invriezen

Je maakt een behoorlijke hoeveelheid bouillon, die je perfect kunt invriezen als niet alles meteen opgaat. Doe dat wel zonder de garnering. Heb je kip e.d. over vries dat apart in. Als je de soep dan hebt ontdooit kun je die apart van de garnering warm maken.

De gefrituurde aardappelsticks en uitjes kun je niet invriezen. Bewaar wat je over hebt in een luchtdicht bakje of sluit de zakjes luchtdicht af.

Gepubliceerd op 28 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.