De lekkerste saoto soep



Al tijden word ik door verschillende mensen (jullie weten wie je zijn!) lekker gemaakt met foto’s van zelfgemaakte saoto (spreek uit als sootoo). En al die tijd heb ik gedacht dat het ingewikkeld was om te maken.

Hoe fijn dat dat in werkelijkheid echt reuze mee valt. En het resultaat is echt go-dde-lijk. Dit is een soep waarvan ik maar zo vermoed dat ‘ie héél vaak gemaakt gaat worden. Dank aan de nicht van Dennis, die voor het recept zorgde!

Voor 6 – 8 personen

voor de bouillon

2,5 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of van goede kwaliteit bouillonblokjes)
3-4 eetlepels (palm)suiker
1 volle tl gemalen piment
5 tenen knoflook, zonder schil, gehalveerd
2 salam blaadjes (gedroogd of vers / diepvries bij de toko)
2 sereh stengels, opengesneden (markt of toko)
1 stukje Laos, duim groot, geschild (toko)
4 kippendijen
2 drumsticks
3 stengels fijn gesneden bladselderij (blaadjes én steeltjes)

voor de garnering

taugé
gefrituurde aardappelsticks (toko)
gefrituurde uitjes (toko)
gekookte eieren, in kwarten
blaadjes bladselderij
gekookte rijst
gekookte sperzieboontjes
Ketjap sambal, naar smaak

Bouillon voor de saoto

Doe alles in een grote pan en breng dit langzaam aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen. De kip is dan gaar. Haal die eruit en laat de bouillon rustig verder nog een uurtje pruttelen, zodat de smaken nog intenser worden. Snijd de kip in dunne reepjes en bewaar die apart in een bakje.

Saoto soep

Nu komt het lekkerste deel. Pak een groot diep bord en van alle ingrediënten voor de garnering doe je een beetje in het bord. Hoeveel is aan jou, eet je de soep als lichte lunch of als maaltijdsoep. Daarover heen gaat de (gezeefde) hete bouillon. Breng alles nu op smaak met de ketjap sambal. Hoe meer je van pittig houdt, des te meer sambal ketjap doe je erin. Meteen serveren!

Bouillon invriezen

Je maakt een behoorlijke hoeveelheid bouillon, die je perfect kunt invriezen als niet alles meteen opgaat. Doe dat wel zonder de garnering. Heb je kip e.d. over vries dat apart in. Als je de soep dan hebt ontdooit kun je die apart van de garnering warm maken.

De gefrituurde aardappelsticks en uitjes kun je niet invriezen. Bewaar wat je over hebt in een luchtdicht bakje of sluit de zakjes luchtdicht af.

Gepubliceerd op 28 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.