De lekkerste saoto soep



Al tijden word ik door verschillende mensen (jullie weten wie je zijn!) lekker gemaakt met foto’s van zelfgemaakte saoto (spreek uit als sootoo). En al die tijd heb ik gedacht dat het ingewikkeld was om te maken.

Hoe fijn dat dat in werkelijkheid echt reuze mee valt. En het resultaat is echt go-dde-lijk. Dit is een soep waarvan ik maar zo vermoed dat ‘ie héél vaak gemaakt gaat worden. Dank aan de nicht van Dennis, die voor het recept zorgde!

Voor 6 – 8 personen

voor de bouillon

2,5 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of van goede kwaliteit bouillonblokjes)
3-4 eetlepels (palm)suiker
1 volle tl gemalen piment
5 tenen knoflook, zonder schil, gehalveerd
2 salam blaadjes (gedroogd of vers / diepvries bij de toko)
2 sereh stengels, opengesneden (markt of toko)
1 stukje Laos, duim groot, geschild (toko)
4 kippendijen
2 drumsticks
3 stengels fijn gesneden bladselderij (blaadjes én steeltjes)

voor de garnering

taugé
gefrituurde aardappelsticks (toko)
gefrituurde uitjes (toko)
gekookte eieren, in kwarten
blaadjes bladselderij
gekookte rijst
gekookte sperzieboontjes
Ketjap sambal, naar smaak

Bouillon voor de saoto

Doe alles in een grote pan en breng dit langzaam aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen. De kip is dan gaar. Haal die eruit en laat de bouillon rustig verder nog een uurtje pruttelen, zodat de smaken nog intenser worden. Snijd de kip in dunne reepjes en bewaar die apart in een bakje.

Saoto soep

Nu komt het lekkerste deel. Pak een groot diep bord en van alle ingrediënten voor de garnering doe je een beetje in het bord. Hoeveel is aan jou, eet je de soep als lichte lunch of als maaltijdsoep. Daarover heen gaat de (gezeefde) hete bouillon. Breng alles nu op smaak met de ketjap sambal. Hoe meer je van pittig houdt, des te meer sambal ketjap doe je erin. Meteen serveren!

Bouillon invriezen

Je maakt een behoorlijke hoeveelheid bouillon, die je perfect kunt invriezen als niet alles meteen opgaat. Doe dat wel zonder de garnering. Heb je kip e.d. over vries dat apart in. Als je de soep dan hebt ontdooit kun je die apart van de garnering warm maken.

De gefrituurde aardappelsticks en uitjes kun je niet invriezen. Bewaar wat je over hebt in een luchtdicht bakje of sluit de zakjes luchtdicht af.

Gepubliceerd op 28 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.