Smulpaapje kookt! – Salade van zoete aardappel en gamba



Een van de eerste gastblogs op Smulpaapje. En wát voor een. Onlangs bezocht Temon, namens Smulpaapje, een workshop die geheel in het teken stond van de zoete aardappel. De zoete aardappel is een vitaminebommetje met een zoete wortelachtige smaak en is reuze veelzijdig. We zijn over het algemeen gewend ‘m met name in het najaar en in de winter te eten, maar wat dacht je van een zomerse salade met zoete aardappel.

Dat het nóg verrassender kan laten we je binnenkort zien, met een minstens zo unieke zoete aardappel cheesecake!

foto: American Sweet Potato

Voor 4 personen

2 zoete aardappels
2 rijpe avocado’s
12 tot 20 (schoongemaakte) gamba’s
4 tenen knoflook (of minder, als je minder pittig wilt)
8 lente-uitjes
1 Hollandse kropsla
8el extra vierge olijfolie
Sap en rasp van een halve citroen
6el (sushi) azijn
peper en zout
optioneel: 1 rode peper
Saté prikkers, minstens een uur geweekt in water

Zoete aardappels poffen

Snijd de zoete aardappels over de lengte een stukje in en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg de aardappelpakketjes tussen de kolen op de hete barbecue en laat ze 30 tot 50 minuten poffen. De pakketjes moeten zacht zijn, dan zijn de zoete aardappels klaar. Laat ze afkoelen. Snijd de aardappels open en pluk de binnenkant van de aardappel in stukken.

Smaakmakers voor je salade

Snijd van de rode peper de bovenkant af en rol tussen je handen de zaden eruit. Snijd de rode peper daarna in dunne ringetjes. Voor een wat mildere dressing gebruik je de helft of geen peper. Maak van de citroensap en rasp, de rode peper, azijn en olijfolie een dressing. Mix de dressing met een staafmixer glad. Breng je dressing op smaak met peper en zout.

Gamba’s op de barbecue

Snijd de avocado’s rondom de pit doormidden, haal het vruchtvlees eruit en snijd er blokjes van. Doe de avocado in de dressing om te marineren. De lente-uitjes snijd je schuin in stukken van ongeveer 3 cm. Maak de knoflook schoon en snijd in plakjes. Maak met de gamba’s, knoflook en lente-ui spiesjes en grill ze in 5 minuten gaar op de barbecue.

Salade met zoete aardappel & gamba

Was en droog de sla en scheur grove in stukken. Rangschik op een schaal de sla, zoete aardappel en de gegrilde gamba’s met de lente-uitjes en de stukjes knoflook. Schep hier overheen de gemarineerde avocado en sprenkel de rest van de dressing wat over de zomerse salade. Mmmmm!

Meer zoete aardappel recepten?

Ook dol op zoete aardappel en op zoek naar meer inspiratie? We hebben alle recepten met zoete aardappel hier voor je verzameld.

Gepubliceerd op 19 augustus 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels