Smulpaapje kookt! – Salade van zoete aardappel en gamba
Een van de eerste gastblogs op Smulpaapje. En wát voor een. Onlangs bezocht Temon, namens Smulpaapje, een workshop die geheel in het teken stond van de zoete aardappel. De zoete aardappel is een vitaminebommetje met een zoete wortelachtige smaak en is reuze veelzijdig. We zijn over het algemeen gewend ‘m met name in het najaar en in de winter te eten, maar wat dacht je van een zomerse salade met zoete aardappel.
Dat het nóg verrassender kan laten we je binnenkort zien, met een minstens zo unieke zoete aardappel cheesecake!
foto: American Sweet Potato
Voor 4 personen
2 zoete aardappels
2 rijpe avocado’s
12 tot 20 (schoongemaakte) gamba’s
4 tenen knoflook (of minder, als je minder pittig wilt)
8 lente-uitjes
1 Hollandse kropsla
8el extra vierge olijfolie
Sap en rasp van een halve citroen
6el (sushi) azijn
peper en zout
optioneel: 1 rode peper
Saté prikkers, minstens een uur geweekt in water
Zoete aardappels poffen
Snijd de zoete aardappels over de lengte een stukje in en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg de aardappelpakketjes tussen de kolen op de hete barbecue en laat ze 30 tot 50 minuten poffen. De pakketjes moeten zacht zijn, dan zijn de zoete aardappels klaar. Laat ze afkoelen. Snijd de aardappels open en pluk de binnenkant van de aardappel in stukken.
Smaakmakers voor je salade
Snijd van de rode peper de bovenkant af en rol tussen je handen de zaden eruit. Snijd de rode peper daarna in dunne ringetjes. Voor een wat mildere dressing gebruik je de helft of geen peper. Maak van de citroensap en rasp, de rode peper, azijn en olijfolie een dressing. Mix de dressing met een staafmixer glad. Breng je dressing op smaak met peper en zout.
Gamba’s op de barbecue
Snijd de avocado’s rondom de pit doormidden, haal het vruchtvlees eruit en snijd er blokjes van. Doe de avocado in de dressing om te marineren. De lente-uitjes snijd je schuin in stukken van ongeveer 3 cm. Maak de knoflook schoon en snijd in plakjes. Maak met de gamba’s, knoflook en lente-ui spiesjes en grill ze in 5 minuten gaar op de barbecue.
Salade met zoete aardappel & gamba
Was en droog de sla en scheur grove in stukken. Rangschik op een schaal de sla, zoete aardappel en de gegrilde gamba’s met de lente-uitjes en de stukjes knoflook. Schep hier overheen de gemarineerde avocado en sprenkel de rest van de dressing wat over de zomerse salade. Mmmmm!
Meer zoete aardappel recepten?
Ook dol op zoete aardappel en op zoek naar meer inspiratie? We hebben alle recepten met zoete aardappel hier voor je verzameld.
Gepubliceerd op 19 augustus 2015