Smulpaapje kookt! – Salade met zalm en appel

Deze salade kun je met gemak als maaltijdsalade serveren, zo bomvol lekkers zit ‘ie. Ook als begeleider op de barbecuetafel misstaat hij niet. Hele kleine kinderen zullen deze salade wellicht te veel groen vinden hebben, maar zij kunnen bijvoorbeeld wel lekker met de appel en zalm mee-eten.
Heb je teveel, bewaar de salade dan (zonder dressing!) afgedekt in de koelkast en neem het restje de dag erna mee naar je werk.
Voor vier personen heb je nodig
150g andijvie, fijngesneden
200g romaine sla, fijngesneden
4 kleine aardappels, in plakjes gesneden
6 radijsjes, in plakjes gesneden
1 frisse appel (Elstar bijvoorbeeld), in reepjes gesneden
350g zalmfilet, met huid
Voor de dressing
250ml yoghurt (voor een volle smaak gebruik Griekse yoghurt)
handje verse dille, fijngesneden
handje verse bieslook, fijngesneden
1 teentje knoflook, geraspt
3el lekkere azijn, ik gebruikte 2el appel- en 1el mangoazijn
De basis van je salade
Kook de aardappelplakjes kort in gezouten water, ze moeten nét gaar zijn en nog wat ‘bite’ hebben. Snijd in de tussentijd de sla en andijve in fijne reepjes en doe die in een grote schaal. De appel en radijs mag daarbij en als laatste de gekookte en afgekoelde aardappel. Hussel even door elkaar.
Kruidendressing
Voor de dressing meng je alle ingrediënten, breng op smaak met zout en peper en proef vooral ook even. Serveer je dressing apart, zodat iedereen aan tafel naar wens zijn salade kan voorzien van de dressing.
De zalm maakt het af
Als laatste bak je de zalmfilet in een goed hete pan. Als eerste 5 minuten op de huid. Dan voorzichtig omdraaien en nog een minuut of vier op de andere kant. Hij moet wel gaar zijn, maar niet door en door. De zalm mag een beetje roze van binnen blijven. Haal de vis uit de pan, verwijder de huid en met je vingers trek je de wat afgekoelde zalm in beetgrote stukjes. Doe de zalm nu als laatste over de salade en serveer met wat vers of afgebakken (stok)brood.
Gepubliceerd op 19 augustus 2014