Gestoofde Rode Kool



Als er voor mij íets synoniem is met het najaar dan is het rode kool. Heerlijk bij eigenlijk alle typisch Hollandse gerechten. Voordat ik dit recept bedacht greep ik eigenlijk automatisch naar de rode kool uit het vriesvak. Maar in het kader van back to basic realiseerde ik me dat dit gerecht daar ook absoluut in thuis hoort.

En weet je wat zo mooi is, in een half uurtje staat het gerecht op tafel én je huis geurt zoals het nog nooit geroken heeft. Maak een dubbele portie en vries een deel in, dan sla je twee vliegen in één klap!

rodekool 2018

Voor vier personen als bijgerecht

1 uitje, gesnipperd
scheutje olie
½ rode kool, in dunne reepjes
250ml bouillon
3el Mangoazijn (of gebruik witte wijnazijn)
2 kruidnagels
1 laurierblad
1el suiker
sap van ½ sinaasappel
50-75g gedroogde cranberries

Zelf rode kool maken

Je kunt rode kool al kant en klaar gesneden kopen, maar het is zoveel goedkoper én duurzamer om dat zelf te doen. Gebruik een mandoline of snijd de rode kool zelf flinterdun. *) Fruit in de tussentijd het uitje in wat olie aan. Doe daar de fijngesneden rode kool bij. Daarbij gaat de bouillon, azijn, kruidnagel, laurier, suiker, sinaasappelsap en cranberry.

Basisrecept voor rode kool

Breng alles nu aan de kook, zet het vuur iets lager en laat in een half uurtje gaar stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe om. Proef ook even na een half uur. Ik hou van wat ‘bite’ nog aan mijn groente. Wil je het nog iets zachter laat dan nog wat langer stoven. Je kunt als je wilt de laatste vijf minuten ook nog wat appelblokjes mee laten stoven, maar wat mij betreft is het niet eens nodig.

*) tegenwoordig, anno 2018, gebruik ik hier mijn Magimix foodprocessor voor. Dan gaat het nóg sneller!

Gepubliceerd op 6 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!