Gestoofde Rode Kool



Als er voor mij íets synoniem is met het najaar dan is het rode kool. Heerlijk bij eigenlijk alle typisch Hollandse gerechten. Voordat ik dit recept bedacht greep ik eigenlijk automatisch naar de rode kool uit het vriesvak. Maar in het kader van back to basic realiseerde ik me dat dit gerecht daar ook absoluut in thuis hoort.

En weet je wat zo mooi is, in een half uurtje staat het gerecht op tafel én je huis geurt zoals het nog nooit geroken heeft. Maak een dubbele portie en vries een deel in, dan sla je twee vliegen in één klap!

rodekool 2018

Voor vier personen als bijgerecht

1 uitje, gesnipperd
scheutje olie
½ rode kool, in dunne reepjes
250ml bouillon
3el Mangoazijn (of gebruik witte wijnazijn)
2 kruidnagels
1 laurierblad
1el suiker
sap van ½ sinaasappel
50-75g gedroogde cranberries

Zelf rode kool maken

Je kunt rode kool al kant en klaar gesneden kopen, maar het is zoveel goedkoper én duurzamer om dat zelf te doen. Gebruik een mandoline of snijd de rode kool zelf flinterdun. *) Fruit in de tussentijd het uitje in wat olie aan. Doe daar de fijngesneden rode kool bij. Daarbij gaat de bouillon, azijn, kruidnagel, laurier, suiker, sinaasappelsap en cranberry.

Basisrecept voor rode kool

Breng alles nu aan de kook, zet het vuur iets lager en laat in een half uurtje gaar stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe om. Proef ook even na een half uur. Ik hou van wat ‘bite’ nog aan mijn groente. Wil je het nog iets zachter laat dan nog wat langer stoven. Je kunt als je wilt de laatste vijf minuten ook nog wat appelblokjes mee laten stoven, maar wat mij betreft is het niet eens nodig.

*) tegenwoordig, anno 2018, gebruik ik hier mijn Magimix foodprocessor voor. Dan gaat het nóg sneller!

Gepubliceerd op 6 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.