Gestoofde Rode Kool



Als er voor mij íets synoniem is met het najaar dan is het rode kool. Heerlijk bij eigenlijk alle typisch Hollandse gerechten. Voordat ik dit recept bedacht greep ik eigenlijk automatisch naar de rode kool uit het vriesvak. Maar in het kader van back to basic realiseerde ik me dat dit gerecht daar ook absoluut in thuis hoort.

En weet je wat zo mooi is, in een half uurtje staat het gerecht op tafel én je huis geurt zoals het nog nooit geroken heeft. Maak een dubbele portie en vries een deel in, dan sla je twee vliegen in één klap!

rodekool 2018

Voor vier personen als bijgerecht

1 uitje, gesnipperd
scheutje olie
½ rode kool, in dunne reepjes
250ml bouillon
3el Mangoazijn (of gebruik witte wijnazijn)
2 kruidnagels
1 laurierblad
1el suiker
sap van ½ sinaasappel
50-75g gedroogde cranberries

Zelf rode kool maken

Je kunt rode kool al kant en klaar gesneden kopen, maar het is zoveel goedkoper én duurzamer om dat zelf te doen. Gebruik een mandoline of snijd de rode kool zelf flinterdun. *) Fruit in de tussentijd het uitje in wat olie aan. Doe daar de fijngesneden rode kool bij. Daarbij gaat de bouillon, azijn, kruidnagel, laurier, suiker, sinaasappelsap en cranberry.

Basisrecept voor rode kool

Breng alles nu aan de kook, zet het vuur iets lager en laat in een half uurtje gaar stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe om. Proef ook even na een half uur. Ik hou van wat ‘bite’ nog aan mijn groente. Wil je het nog iets zachter laat dan nog wat langer stoven. Je kunt als je wilt de laatste vijf minuten ook nog wat appelblokjes mee laten stoven, maar wat mij betreft is het niet eens nodig.

*) tegenwoordig, anno 2018, gebruik ik hier mijn Magimix foodprocessor voor. Dan gaat het nóg sneller!

Gepubliceerd op 6 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.