Smulpaapje kookt! – Risotto met spruitjes



Een op en top herfstgerecht, deze risotto met spruitjes. Ontstaan omdat ik graag weer eens risotto wilde eten maar onze dochter vond dat ze al te lang geen spruitjes meer had gegeten. Ze is niet voor niets ons opper-Smulpaapje 😉

Spruitjesrisotto Smulpaapje

Voor 4 personen

Scheutje olie
200g spruitjes (netto opbrengst), gehalveerd
400g risotto
1,25L warme kippenbouillon
2el krulpeterselie
75g Gorgonzola
Zwarte peper
125g bacon, uitgebakken en grof gesneden

Bacon of spekreepjes

Probeer de beste bacon te krijgen die je kunt vinden/betalen en kijk dat je iets dikkere plakjes krijgt dan de standaard bacon bij de vleeswarenafdeling. Verwarm je oven voor op 200C en bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Leg daar de plakken bacon op en bak die in de oven uit tot goudbruin en knapperig. Dep met keukenpapier om het overtollig vet weg te halen en snijd in stukjes. Als alternatief kun je ook gerookte spekreepjes uitbakken, maar bacon is qua smaak nét iets lekkerder.

Zo maak je herfstrisotto met spruitjes

Verwarm een grote pan met de olie en roerbak hier de gehalveerde spruitjes 2 minuten in. Risottorijst erbij, goed doorroeren en dan scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Na iedere scheut bouillon roer je net zo lang tot het vocht volledig is opgenomen. Pas als dat het geval is doe je de volgende scheut bouillon erbij. Reken op 20-25 minuten voor alle bouillon is opgenomen en je rijst ‘al dente’ gaar is.

Risotto met Gorgonzola

Proef of de rijst gaar is voordat je de Gorgonzola er door roert, anders moet je nog wat extra bouillon maken en toevoegen. De Gorgonzola smelt in de warme risotto en zorgt voor een heerlijke smeuïge textuur. Breng op smaak met peterselie en zwarte peper. Zout is niet nodig, omdat de bacon en kaas al zout van zichzelf zijn. Als laatste de stukjes bacon erdoor roeren en meteen serveren.

Voor meer recepten met spruitjes, kijk hier!

Gepubliceerd op 18 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!