Smulpaapje kookt! – Risotto met spruitjes



Een op en top herfstgerecht, deze risotto met spruitjes. Ontstaan omdat ik graag weer eens risotto wilde eten maar onze dochter vond dat ze al te lang geen spruitjes meer had gegeten. Ze is niet voor niets ons opper-Smulpaapje 😉

Spruitjesrisotto Smulpaapje

Voor 4 personen

Scheutje olie
200g spruitjes (netto opbrengst), gehalveerd
400g risotto
1,25L warme kippenbouillon
2el krulpeterselie
75g Gorgonzola
Zwarte peper
125g bacon, uitgebakken en grof gesneden

Bacon of spekreepjes

Probeer de beste bacon te krijgen die je kunt vinden/betalen en kijk dat je iets dikkere plakjes krijgt dan de standaard bacon bij de vleeswarenafdeling. Verwarm je oven voor op 200C en bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Leg daar de plakken bacon op en bak die in de oven uit tot goudbruin en knapperig. Dep met keukenpapier om het overtollig vet weg te halen en snijd in stukjes. Als alternatief kun je ook gerookte spekreepjes uitbakken, maar bacon is qua smaak nét iets lekkerder.

Zo maak je herfstrisotto met spruitjes

Verwarm een grote pan met de olie en roerbak hier de gehalveerde spruitjes 2 minuten in. Risottorijst erbij, goed doorroeren en dan scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Na iedere scheut bouillon roer je net zo lang tot het vocht volledig is opgenomen. Pas als dat het geval is doe je de volgende scheut bouillon erbij. Reken op 20-25 minuten voor alle bouillon is opgenomen en je rijst ‘al dente’ gaar is.

Risotto met Gorgonzola

Proef of de rijst gaar is voordat je de Gorgonzola er door roert, anders moet je nog wat extra bouillon maken en toevoegen. De Gorgonzola smelt in de warme risotto en zorgt voor een heerlijke smeuïge textuur. Breng op smaak met peterselie en zwarte peper. Zout is niet nodig, omdat de bacon en kaas al zout van zichzelf zijn. Als laatste de stukjes bacon erdoor roeren en meteen serveren.

Voor meer recepten met spruitjes, kijk hier!

Gepubliceerd op 18 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.