Smulpaapje kookt! – Risotto met spruitjes



Een op en top herfstgerecht, deze risotto met spruitjes. Ontstaan omdat ik graag weer eens risotto wilde eten maar onze dochter vond dat ze al te lang geen spruitjes meer had gegeten. Ze is niet voor niets ons opper-Smulpaapje 😉

Spruitjesrisotto Smulpaapje

Voor 4 personen

Scheutje olie
200g spruitjes (netto opbrengst), gehalveerd
400g risotto
1,25L warme kippenbouillon
2el krulpeterselie
75g Gorgonzola
Zwarte peper
125g bacon, uitgebakken en grof gesneden

Bacon of spekreepjes

Probeer de beste bacon te krijgen die je kunt vinden/betalen en kijk dat je iets dikkere plakjes krijgt dan de standaard bacon bij de vleeswarenafdeling. Verwarm je oven voor op 200C en bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Leg daar de plakken bacon op en bak die in de oven uit tot goudbruin en knapperig. Dep met keukenpapier om het overtollig vet weg te halen en snijd in stukjes. Als alternatief kun je ook gerookte spekreepjes uitbakken, maar bacon is qua smaak nét iets lekkerder.

Zo maak je herfstrisotto met spruitjes

Verwarm een grote pan met de olie en roerbak hier de gehalveerde spruitjes 2 minuten in. Risottorijst erbij, goed doorroeren en dan scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Na iedere scheut bouillon roer je net zo lang tot het vocht volledig is opgenomen. Pas als dat het geval is doe je de volgende scheut bouillon erbij. Reken op 20-25 minuten voor alle bouillon is opgenomen en je rijst ‘al dente’ gaar is.

Risotto met Gorgonzola

Proef of de rijst gaar is voordat je de Gorgonzola er door roert, anders moet je nog wat extra bouillon maken en toevoegen. De Gorgonzola smelt in de warme risotto en zorgt voor een heerlijke smeuïge textuur. Breng op smaak met peterselie en zwarte peper. Zout is niet nodig, omdat de bacon en kaas al zout van zichzelf zijn. Als laatste de stukjes bacon erdoor roeren en meteen serveren.

Voor meer recepten met spruitjes, kijk hier!

Gepubliceerd op 18 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.