Smulpaapje kookt! – Risotto met spruitjes



Een op en top herfstgerecht, deze risotto met spruitjes. Ontstaan omdat ik graag weer eens risotto wilde eten maar onze dochter vond dat ze al te lang geen spruitjes meer had gegeten. Ze is niet voor niets ons opper-Smulpaapje 😉

Spruitjesrisotto Smulpaapje

Voor 4 personen

Scheutje olie
200g spruitjes (netto opbrengst), gehalveerd
400g risotto
1,25L warme kippenbouillon
2el krulpeterselie
75g Gorgonzola
Zwarte peper
125g bacon, uitgebakken en grof gesneden

Bacon of spekreepjes

Probeer de beste bacon te krijgen die je kunt vinden/betalen en kijk dat je iets dikkere plakjes krijgt dan de standaard bacon bij de vleeswarenafdeling. Verwarm je oven voor op 200C en bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Leg daar de plakken bacon op en bak die in de oven uit tot goudbruin en knapperig. Dep met keukenpapier om het overtollig vet weg te halen en snijd in stukjes. Als alternatief kun je ook gerookte spekreepjes uitbakken, maar bacon is qua smaak nét iets lekkerder.

Zo maak je herfstrisotto met spruitjes

Verwarm een grote pan met de olie en roerbak hier de gehalveerde spruitjes 2 minuten in. Risottorijst erbij, goed doorroeren en dan scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Na iedere scheut bouillon roer je net zo lang tot het vocht volledig is opgenomen. Pas als dat het geval is doe je de volgende scheut bouillon erbij. Reken op 20-25 minuten voor alle bouillon is opgenomen en je rijst ‘al dente’ gaar is.

Risotto met Gorgonzola

Proef of de rijst gaar is voordat je de Gorgonzola er door roert, anders moet je nog wat extra bouillon maken en toevoegen. De Gorgonzola smelt in de warme risotto en zorgt voor een heerlijke smeuïge textuur. Breng op smaak met peterselie en zwarte peper. Zout is niet nodig, omdat de bacon en kaas al zout van zichzelf zijn. Als laatste de stukjes bacon erdoor roeren en meteen serveren.

Voor meer recepten met spruitjes, kijk hier!

Gepubliceerd op 18 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.