Smulpaapje kookt! – Risotto met spruitjes



Een op en top herfstgerecht, deze risotto met spruitjes. Ontstaan omdat ik graag weer eens risotto wilde eten maar onze dochter vond dat ze al te lang geen spruitjes meer had gegeten. Ze is niet voor niets ons opper-Smulpaapje 😉

Spruitjesrisotto Smulpaapje

Voor 4 personen

Scheutje olie
200g spruitjes (netto opbrengst), gehalveerd
400g risotto
1,25L warme kippenbouillon
2el krulpeterselie
75g Gorgonzola
Zwarte peper
125g bacon, uitgebakken en grof gesneden

Bacon of spekreepjes

Probeer de beste bacon te krijgen die je kunt vinden/betalen en kijk dat je iets dikkere plakjes krijgt dan de standaard bacon bij de vleeswarenafdeling. Verwarm je oven voor op 200C en bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Leg daar de plakken bacon op en bak die in de oven uit tot goudbruin en knapperig. Dep met keukenpapier om het overtollig vet weg te halen en snijd in stukjes. Als alternatief kun je ook gerookte spekreepjes uitbakken, maar bacon is qua smaak nét iets lekkerder.

Zo maak je herfstrisotto met spruitjes

Verwarm een grote pan met de olie en roerbak hier de gehalveerde spruitjes 2 minuten in. Risottorijst erbij, goed doorroeren en dan scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Na iedere scheut bouillon roer je net zo lang tot het vocht volledig is opgenomen. Pas als dat het geval is doe je de volgende scheut bouillon erbij. Reken op 20-25 minuten voor alle bouillon is opgenomen en je rijst ‘al dente’ gaar is.

Risotto met Gorgonzola

Proef of de rijst gaar is voordat je de Gorgonzola er door roert, anders moet je nog wat extra bouillon maken en toevoegen. De Gorgonzola smelt in de warme risotto en zorgt voor een heerlijke smeuïge textuur. Breng op smaak met peterselie en zwarte peper. Zout is niet nodig, omdat de bacon en kaas al zout van zichzelf zijn. Als laatste de stukjes bacon erdoor roeren en meteen serveren.

Voor meer recepten met spruitjes, kijk hier!

Gepubliceerd op 18 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.