Ovenschotel met vis



Een gerecht dat je de dag of avond van te voren volledig klaar kunt maken, zodat je de dag erna in minder dan een half uur een verse maaltijd op tafel hebt staan. Smulpaapje houdt ervan!

En wat deze ovenschotel nog geliefder maakt is dat je zowel verse ingrediënten kunt gebruiken, als diepgevroren. In beide gevallen is het eindresultaat heerlijk!

Lekker èn gezond

Niet alleen is deze visschotel lekker, maar hij zit ook nog eens vól met wat goed voor je; Omega3, ijzer, vitaminen. En deze romige, winterse visschotel is de dag erna ook nog lekker. Als er over blijft tenminste!

Voor één grote ovenschotel

Ongeveer 500g vis en/of garnalen, wij gebruikten 250g heilbot, 125g zalm en 100g tijgergarnalen. Of gebruik diepvriesvis, dan wel even laten ontdooien
1 pak diepvriesspinazie, ontdooid en goed uitgelekt
600ml melk
2 tl gedroogde dille
45g bloem
40g boter
1 el Dijon mosterd
aardappelpuree (zelfgemaakt is het lekkerst, zie ons basisrecept)
optioneel: geraspte kaas

Vis pocheren

Verwarm de melk en dille, tot net niet aan de kook. Laat de vis heel en leg deze in z’n geheel in de melk. Pocheer de vis een paar minuten. Dit is een beetje afhankelijk van de dikte van de vis. De vis hoeft niet door en door gaar te zijn, dat gebeurt straks wel in de oven. Haal de vis uit de melk en laat even afkoelen op een bord. Giet de melk terug in de maatbeker, tot later gebruik. Pan even snel afspoelen en droogmaken en terug op het vuur ermee

De lekkerste béchamelsaus maak je zelf!

Smelt in de pan de boter en doe er dan de bloem bij. Even goed mengen, tot de boter de bloem volledig heeft opgenomen en van de pan los komt. Laat dit mengsel nu even 2 minuten op laag vuur bakken. Dat haalt de bloemsmaak er af. Dan doe je nu de eerder gebruikte melk in kleine scheutjes erbij. Met een garde goed mengen. In het begin blijft het een dikke massa. Maar met ieder beetje melk dat je er goed doorheen mengt lijkt het meer en meer op een saus. Je hebt niet alle melk nodig, ongeveer 500ml. Als de saus je gewenste dikte heeft laat je ‘nog even nagaren op laag vuur. Doe er een goede lepel Dijon mosterd bij en breng verder op smaak met zout en peper. Eventueel nog wat milde paprikapoeder erdoor heen is ook lekker. Proef even of ie zo naar je smaak is!

Stel je ovenschotel samen

Pak een grote ovenschotel, of gebruik meerdere kleine schotels en begin met op de bodem de goed uitgelekte spinazie. Hoe minder vocht er nog in zit, des te beter! Daarover heen gaat ongeveer 1/3 van je saus. Leg daar nu de vis op, die je in ‘bite size’ stukken hebt gesneden. Als je ook garnalen gebruikt leg je die er ook tussen. Deze kunnen gewoon rauw erin gelegd worden, ze garen voldoende in de oven. Als laatste nog een goede hoeveelheid saus en het geheel dek je af met de aardappelpuree. Als je wilt kun je er nu ook nog een laagje geraspte kaas over heen doen!

Efficiënt koken is de sleutel voor gemak!

Je kunt nu een drietal dingen doen.
1) Zet de ovenschotel nu lekker een half uur in de, op 200C voorverwarmde, oven. Dan kun je zo dadelijk meteen aan tafel!
2) Heb je de schotel bedacht voor de dag erna, dek ‘dan goed af en zet ‘in de koelkast. Morgen schuif je ‘dan zo vanuit de koelkast in een op 200C voorverwarmde oven en kun je een half uur later aan tafel. Zorg in dit geval wel dat je ingrediënten goed zijn afgekoeld voor je de ovenschotel samenstelt, anders gaat de vis al garen door de warmte van bijvoorbeeld je saus of puree.
3) Maar je kunt de schotel ook in z’n geheel in de vriezer stoppen voor een later moment. Vanuit de vriezer laat je de schotel dan eerst in de koelkast ontdooien (haal ‘op de dag van eten ’s ochtends uit de vriezer) en volg daarna bovenstaande stap. Of doe ‘vanuit de vriezer meteen in de oven, maar reken dan wel op een langere oventijd!

Varieer!

Je kunt verschillende vis en groente voor deze schotel gebruiken. Vervang de spinazie eens door erwtjes, die je door de saus roert. Of dek de vis af met wat dikke plakken tomaat en geraspte kaas erover. Kortom, gebruik je fantasie, of kijk wat er in je vriezer ligt. Eet smakelijk!

 

 

 

Gepubliceerd op 5 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.