Smulpaapje kookt! – Ricottacitroencake
Een frisse, niet te zoete cake die door het gebruik van ricotta net even anders dan anders is.
Voor de keren dat je iets lekkers wilt bakken, maar niet uren in de keuken wilt staan.
Wat heb je nodig
250g zelfrijzend spelt (of gewoon bak-) meel
1 citroen, rasp
200g boter, kamertemperatuur
150g suiker
3 eieren
4el ricotta
Optioneel: 1el maanzaad
Voor het glazuur
sap van één citroen
75g suiker
Verwarm de oven voor op 160C
Cakebeslag
Met een handmixer of keukenmixer meng je de boter met de suiker tot een lichtgeel geheel. Daar doe je één voor één de eieren bij, tot ze volledig zijn opgenomen. Mix daarna nog een minuut of vijf door. Beetje bij beetje nu het bakmeel erbij, zodat het goed wordt opgenomen. Als laatste de ricotta en citroenrasp (en als je het gebruikt, de maanzaadjes) erdoor heen mengen tot je een mooi glad beslag hebt.
Bakken op lage temperatuur
Vet een cakevorm in of voorzie van een vel bakpapier en doe daar het beslag in. Strijk glad aan de bovenkant. Bak de cake in de voorverwarmde oven, een uur tot anderhalf uur. De cake is gaar als je met een satéprikker in het midden erin steekt en die schoon er weer uitkomt.
Vers het allerlekkerst
Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. In die tijd verwarm je het citroensap met de suiker, tot de suiker is opgelost. Giet dit over de nog warme cake heen, zodat het lekker in de cake kan trekken. Als de cake is afgekoeld haal je ‘uit het blik en snijd je hem in plakken. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst, maar in een luchtdichte trommel is ‘ie zeker nog een dag of twee te bewaren.
Gepubliceerd op 6 april 2014