Smulpaapje kookt! – Ricottacitroencake



Een frisse, niet te zoete cake die door het gebruik van ricotta net even anders dan anders is.

Voor de keren dat je iets lekkers wilt bakken, maar niet uren in de keuken wilt staan.

Wat heb je nodig

250g zelfrijzend spelt (of gewoon bak-) meel
1 citroen, rasp
200g boter, kamertemperatuur
150g suiker
3 eieren
4el ricotta

Optioneel: 1el maanzaad

Voor het glazuur

sap van één citroen
75g suiker

Verwarm de oven voor op 160C

Cakebeslag

Met een handmixer of keukenmixer meng je de boter met de suiker tot een lichtgeel geheel. Daar doe je één voor één de eieren bij, tot ze volledig zijn opgenomen. Mix daarna nog een minuut of vijf door. Beetje bij beetje nu het bakmeel erbij, zodat het goed wordt opgenomen. Als laatste de ricotta en citroenrasp (en als je het gebruikt, de maanzaadjes) erdoor heen mengen tot je een mooi glad beslag hebt.

Bakken op lage temperatuur

Vet een cakevorm in of voorzie van een vel bakpapier en doe daar het beslag in. Strijk glad aan de bovenkant. Bak de cake in de voorverwarmde oven, een uur tot anderhalf uur. De cake is gaar als je met een satéprikker in het midden erin steekt en die schoon er weer uitkomt.

Vers het allerlekkerst

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. In die tijd verwarm je het citroensap met de suiker, tot de suiker is opgelost. Giet dit over de nog warme cake heen, zodat het lekker in de cake kan trekken. Als de cake is afgekoeld haal je ‘uit het blik en snijd je hem in plakken. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst, maar in een luchtdichte trommel is ‘ie zeker nog een dag of twee te bewaren.

 

 

Gepubliceerd op 6 april 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.