Smulpaapje kookt! – Ricottacitroencake



Een frisse, niet te zoete cake die door het gebruik van ricotta net even anders dan anders is.

Voor de keren dat je iets lekkers wilt bakken, maar niet uren in de keuken wilt staan.

Wat heb je nodig

250g zelfrijzend spelt (of gewoon bak-) meel
1 citroen, rasp
200g boter, kamertemperatuur
150g suiker
3 eieren
4el ricotta

Optioneel: 1el maanzaad

Voor het glazuur

sap van één citroen
75g suiker

Verwarm de oven voor op 160C

Cakebeslag

Met een handmixer of keukenmixer meng je de boter met de suiker tot een lichtgeel geheel. Daar doe je één voor één de eieren bij, tot ze volledig zijn opgenomen. Mix daarna nog een minuut of vijf door. Beetje bij beetje nu het bakmeel erbij, zodat het goed wordt opgenomen. Als laatste de ricotta en citroenrasp (en als je het gebruikt, de maanzaadjes) erdoor heen mengen tot je een mooi glad beslag hebt.

Bakken op lage temperatuur

Vet een cakevorm in of voorzie van een vel bakpapier en doe daar het beslag in. Strijk glad aan de bovenkant. Bak de cake in de voorverwarmde oven, een uur tot anderhalf uur. De cake is gaar als je met een satéprikker in het midden erin steekt en die schoon er weer uitkomt.

Vers het allerlekkerst

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. In die tijd verwarm je het citroensap met de suiker, tot de suiker is opgelost. Giet dit over de nog warme cake heen, zodat het lekker in de cake kan trekken. Als de cake is afgekoeld haal je ‘uit het blik en snijd je hem in plakken. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst, maar in een luchtdichte trommel is ‘ie zeker nog een dag of twee te bewaren.

 

 

Gepubliceerd op 6 april 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!