Smulpaapje kookt! – Ricottacitroencake



Een frisse, niet te zoete cake die door het gebruik van ricotta net even anders dan anders is.

Voor de keren dat je iets lekkers wilt bakken, maar niet uren in de keuken wilt staan.

Wat heb je nodig

250g zelfrijzend spelt (of gewoon bak-) meel
1 citroen, rasp
200g boter, kamertemperatuur
150g suiker
3 eieren
4el ricotta

Optioneel: 1el maanzaad

Voor het glazuur

sap van één citroen
75g suiker

Verwarm de oven voor op 160C

Cakebeslag

Met een handmixer of keukenmixer meng je de boter met de suiker tot een lichtgeel geheel. Daar doe je één voor één de eieren bij, tot ze volledig zijn opgenomen. Mix daarna nog een minuut of vijf door. Beetje bij beetje nu het bakmeel erbij, zodat het goed wordt opgenomen. Als laatste de ricotta en citroenrasp (en als je het gebruikt, de maanzaadjes) erdoor heen mengen tot je een mooi glad beslag hebt.

Bakken op lage temperatuur

Vet een cakevorm in of voorzie van een vel bakpapier en doe daar het beslag in. Strijk glad aan de bovenkant. Bak de cake in de voorverwarmde oven, een uur tot anderhalf uur. De cake is gaar als je met een satéprikker in het midden erin steekt en die schoon er weer uitkomt.

Vers het allerlekkerst

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. In die tijd verwarm je het citroensap met de suiker, tot de suiker is opgelost. Giet dit over de nog warme cake heen, zodat het lekker in de cake kan trekken. Als de cake is afgekoeld haal je ‘uit het blik en snijd je hem in plakken. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst, maar in een luchtdichte trommel is ‘ie zeker nog een dag of twee te bewaren.

 

 

Gepubliceerd op 6 april 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!