Smulpaapje kookt! – Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes)



Ik at ze in mijn jeugd bij familie in Limburg, zo uit het vuistje. Afgelopen zomer at ik ze voor het eerst in lange tijden weer in Duitsland. Tijd om deze Duitse klassieker nu thuis eens zelf te maken.

Ze lijken, bij de eerste aanblik op rösti. Maar het grote verschil is dat in deze aardappelpannenkoekjes meer zit dan alleen aardappel en ui (zoals in rösti). Kom, we gaan gauw de keuken in!

Voor +/- 15 stuks (als bijgerecht)

1kg Aardappel, grof geraspt
1 grote ui (of 2 kleinere)
2el bloem
1 ei
zout & peper
snufje nootmuskaat
evt. wat verse peterselie

Aardappel raspen

Rasp als eerste de aardappel en ui, op de grove stand van je rasp. Ik gebruik liefst mijn Microplane rasp, maar iedere rasp is prima, zolang het een grove stand heeft. Druk zoveel mogelijk het vocht uit de aardappel en ui. Wat handig werkt is om alles in een schone theedoek te doen, samen te vouwen en te knijpen.

Aardappelpannenkoekjes

Meng daarna, in een grote kom de aardappel met de bloem, het ei, zout, peper, nootmuskaat, peterselie (als je die gebruikt) tot één samenhangend geheel. Grote koekenpan alvast voorverwarmen op hoog vuur, terwijl je hoopjes maakt van het aardappelmengsel. Giet een scheutje zonnebloemolie in de hete pan. Hoopje aardappelmengsel erin (zo gelijkmatig mogelijk qua dikte), platdrukken tot pannenkoekje en om en om goudbruin bakken. Reken op ongeveer 10 minuten totaal, dan is de aardappel ook helemaal gaar

Warm bewaren

Eventueel kun je de gebakken aardappelpannenkoekjes warm bewaren in een voorverwarmde oven.

Duitse maaltijd

Serveer de reibekuchen met een dubbelgepaneerde schnitzel en (huisgemaakte) appelmoes zoals ze ook in Duitsland doen. Wij aten er, voor de extra vitaminen, ook nog wat erwtjes bij.

Gepubliceerd op 16 september 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!