Smulpaapje kookt! – Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes)



Ik at ze in mijn jeugd bij familie in Limburg, zo uit het vuistje. Afgelopen zomer at ik ze voor het eerst in lange tijden weer in Duitsland. Tijd om deze Duitse klassieker nu thuis eens zelf te maken.

Ze lijken, bij de eerste aanblik op rösti. Maar het grote verschil is dat in deze aardappelpannenkoekjes meer zit dan alleen aardappel en ui (zoals in rösti). Kom, we gaan gauw de keuken in!

Voor +/- 15 stuks (als bijgerecht)

1kg Aardappel, grof geraspt
1 grote ui (of 2 kleinere)
2el bloem
1 ei
zout & peper
snufje nootmuskaat
evt. wat verse peterselie

Aardappel raspen

Rasp als eerste de aardappel en ui, op de grove stand van je rasp. Ik gebruik liefst mijn Microplane rasp, maar iedere rasp is prima, zolang het een grove stand heeft. Druk zoveel mogelijk het vocht uit de aardappel en ui. Wat handig werkt is om alles in een schone theedoek te doen, samen te vouwen en te knijpen.

Aardappelpannenkoekjes

Meng daarna, in een grote kom de aardappel met de bloem, het ei, zout, peper, nootmuskaat, peterselie (als je die gebruikt) tot één samenhangend geheel. Grote koekenpan alvast voorverwarmen op hoog vuur, terwijl je hoopjes maakt van het aardappelmengsel. Giet een scheutje zonnebloemolie in de hete pan. Hoopje aardappelmengsel erin (zo gelijkmatig mogelijk qua dikte), platdrukken tot pannenkoekje en om en om goudbruin bakken. Reken op ongeveer 10 minuten totaal, dan is de aardappel ook helemaal gaar

Warm bewaren

Eventueel kun je de gebakken aardappelpannenkoekjes warm bewaren in een voorverwarmde oven.

Duitse maaltijd

Serveer de reibekuchen met een dubbelgepaneerde schnitzel en (huisgemaakte) appelmoes zoals ze ook in Duitsland doen. Wij aten er, voor de extra vitaminen, ook nog wat erwtjes bij.

Gepubliceerd op 16 september 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.