Smulpaapje kookt! – Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes)



Ik at ze in mijn jeugd bij familie in Limburg, zo uit het vuistje. Afgelopen zomer at ik ze voor het eerst in lange tijden weer in Duitsland. Tijd om deze Duitse klassieker nu thuis eens zelf te maken.

Ze lijken, bij de eerste aanblik op rösti. Maar het grote verschil is dat in deze aardappelpannenkoekjes meer zit dan alleen aardappel en ui (zoals in rösti). Kom, we gaan gauw de keuken in!

Voor +/- 15 stuks (als bijgerecht)

1kg Aardappel, grof geraspt
1 grote ui (of 2 kleinere)
2el bloem
1 ei
zout & peper
snufje nootmuskaat
evt. wat verse peterselie

Aardappel raspen

Rasp als eerste de aardappel en ui, op de grove stand van je rasp. Ik gebruik liefst mijn Microplane rasp, maar iedere rasp is prima, zolang het een grove stand heeft. Druk zoveel mogelijk het vocht uit de aardappel en ui. Wat handig werkt is om alles in een schone theedoek te doen, samen te vouwen en te knijpen.

Aardappelpannenkoekjes

Meng daarna, in een grote kom de aardappel met de bloem, het ei, zout, peper, nootmuskaat, peterselie (als je die gebruikt) tot één samenhangend geheel. Grote koekenpan alvast voorverwarmen op hoog vuur, terwijl je hoopjes maakt van het aardappelmengsel. Giet een scheutje zonnebloemolie in de hete pan. Hoopje aardappelmengsel erin (zo gelijkmatig mogelijk qua dikte), platdrukken tot pannenkoekje en om en om goudbruin bakken. Reken op ongeveer 10 minuten totaal, dan is de aardappel ook helemaal gaar

Warm bewaren

Eventueel kun je de gebakken aardappelpannenkoekjes warm bewaren in een voorverwarmde oven.

Duitse maaltijd

Serveer de reibekuchen met een dubbelgepaneerde schnitzel en (huisgemaakte) appelmoes zoals ze ook in Duitsland doen. Wij aten er, voor de extra vitaminen, ook nog wat erwtjes bij.

Gepubliceerd op 16 september 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.