Smulpaapje kookt! – Quinoa & spinazie zalmburgers

Het is even een werkje, maar dan heb je ook wel echt mega gezonde en lékkere burgers.
Wat ideaal is, is dat je deze burgers volledig kunt voorbereiden zodat je wanneer je ze wilt eten alleen nog maar hoeft te bakken. Dus geen enkel excuus om ze niet een keer te maken 😉
Voor 8 grote burgers
200g ongekookte Quinoa
500g verse spinazie
350g verse zalm, in kleine blokjes
2 takjes verse munt, alleen de blaadjes, fijngesneden
65g Panko (AH of toko)
2 eieren, losgeklopt
citroenrasp, naar smaak
versgemalen zwarte peper
Maldon zout
Keukenmachine of scherp koksmes
Spinazie & Quinoa
Begin met het koken van de quinoa, volgens de gebruiksaanwijzing. Giet het daarna af en laat héél goed uitlekken. In de tijd dat de quinoa kookt doe je de spinazie beetje bij beetje in de keukenmachine. Je wilt ‘zo fijn mogelijk krijgen. Heb je geen keukenmachine dan is het een kwestie van met een goed scherp mes alles zo fijn mogelijk hakken/snijden. Doe alle spinazie nu in een grote kom en meng er de munt doorheen. De quinoa meng je nu door de spinazie. Door de warmte van de quinoa wordt de spinazie al wat zachter, dat is precies wat je wilt.
Zalmburgers
Bij dit mengsel gaan nu de zalmblokjes, de panko, eieren, citroenrasp en je brengt alles op smaak met zout en peper. Hussel alles heel goed door elkaar en voel hoe de textuur is. Nog te nat? Doe er dan nog wat Panko bij. Met natte handen vorm je hier nu ballen van, die je daarna tussen je handen plet tot burger. Leg die op een groot bord en zet (afgedekt) in de koelkast weg. Doe dit een uurtje of twee, zodat de burgers stevig kunnen worden. Je kunt ze tot dit punt dus helemaal voorbereiden!
Super food
Als je er klaar voor bent verhit je een grote koekenpan met een beetje olie. Bestrooi de burgers met wat bloem en bak ze vervolgens 4-5 minuten per kant. Draai ze liefst maar één keer om, aangezien de kans dat ze uit elkaar vallen nog steeds aanwezig is. Je kunt ze overigens in de pan al terug in vorm brengen mocht dat gebeuren.
Super gezonde burger zonder vlees
Serveer de burger op een broodje, bijvoorbeeld met wat uienrelish (French’s) of een andere smaakmaker. Maar ook bij wat (oven)frietjes is dit een hele smakelijke, gezónde burger. Smullen maar!
Gepubliceerd op 20 augustus 2015