Zomerse Quiche



Zomerse quiche

Deze week is Zaligzoet gastredacteur voor Smulpaapje kookt!. Zaligzoet is de alias van Nanette Booij. Moeder van twee dochters. En met een passie voor eten en drinken in èlke vorm. Na twee succesvolle bakboeken richt Nanette zich nu met haar blog ‘Eet echt eten‘ op koken en eten met pure ingrediënten. Hiermee wil Nanette inspireren en informeren door haar filosofie over echt eten te delen. En wat Nanette betreft kun je daar niet jong genoeg mee beginnen!

Het recept dat Nanette met Smulpaapje kookt deelt is een zomerse quiche. Met quiche kun je eindeloos variëren. Gegrilde groenten, champignons, spekjes, etc. Allemaal lekker!  En je kunt ‘m warm, lauw of koud eten. Ideaal zomereten!

Zomerse quiche – begin bij de bodem

De quiche bodem maak je zelf, van paté brisée. Simpel, goedkoop én veel lekkerder dan een bodem van bijvoorbeeld bladerdeeg. Voor het deeg heb je nodig:

  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 200 gram bloem, bijvoorbeeld half wit, half volkoren. Helemaal wit, ook goed.
  • 1 losgeklopt ei
  • Snuf zout
  • 2 eetlepels (30 ml) ijswater

Bereiden quiche bodem

Meng de bloem met de boter en het zout tot het een zandstructuur heeft. Dit kan met de hand of met machine. Voeg dan 2/3 van het losgeklopte ei toe en 1 eetlepel water. Kneed tot een samenhangend deeg. Lukt dit nog niet voeg dan de rest van het ei en water toe. Deze hoeveelheden zijn enigszins variabel, hangt namelijk af van de bloem.

Vorm hier een bol van en druk deze plat in een boterhamzakje. Leg t deeg minimaal een uur in de koelkast. Je kunt ook een dubbele portie maken en de helft invriezen!

Ingrediënten quiche vulling

  • 400 gram prei, in kleine ringen
  • 200 ml crème fraiche
  • 3 eieren, losgeklopt
  • Kaas naar smaak, ik gebruikte gruyère
  • Kruiden als zout, peper, mosterdpoeder, kerrie etc.

Verwarm de oven op 175C. Vet een ronde vorm van 24 cm in en bestuif met paneermeel of bloem.

Rol het gekoelde deeg dun uit en bekleed de vorm hiermee. Prik gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier op en daarop een blindbakvulling. (Erwten, rijst of bakknikkers) Schuif de bodem in de oven en bak 18 minuten. Verwijder het papier en de blindbakvulling en bak de bodem nog 5 minuutjes. Overigens kun je dit allemaal van te voren doen. Tip!!

Bereiden quichevulling

Maak ondertussen de quichevulling. Klop de crème fraiche los met de eieren, breng dit mengsel op smaak met kruiden naar keuze. Rasp de kaas of breek in blokjes (afhankelijk van soort) Als de bodem klaar is strooi je de fijngesneden prei erop, bestrooi met een deel van de kaas. Giet de vulling erover en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de quiche nog 20-25 minuten in de oven.

Bijgerechten – Varieer!

“Droog” een bakje snacktomaatjes met wat olijfolie en zeezout in de oven op 150C tot ze gerimpeld zijn. Verder wat oregano en 2 gesneden bosuien. Afmaken met wat geraspte kaas.

Gepubliceerd op 18 juni 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.