Portugees visstoofpotje



Als je in Portugal op vakantie bent geweest kun je er niet om heen, bakkeljauw. Ook in Nederland is het goed verkrijgbaar. Bakkeljauw is kabeljauw die is gepekeld. Een ideale vis dus, want door het zout is ‘ie heel lang houdbaar.

Het was voor mij aanleiding weer eens buiten mijn eigen comfort zone te koken. Het resultaat was zo lekker dat ik hoop jullie hier ook mee te inspireren het te proberen. En durf je het toch niet aan, dan geef ik je ook een variant met gewone kabeljauw.

Voor 4-6 personen

1 verpakking bakkeljauw
3el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 blikjes tomatenblokjes
2 blikken kikkererwten
5 verse tomaten, in partjes gesneden
Platte peterselie, grofgehakt
Vers gemalen peper

Koken met bakkeljauw

Spoel de bakkeljauw onder de kraan af, zodanig dat het meeste zout er af is. Leg het daarna in heet water, om de intense zoutsmaak te verminderen. Het zoute is wel ook wat de vis lekker maakt, dus iets leg het er ook niet té lang in. Ik heb ‘20 minuten in het hete water gelegd. Hou je van zouter verkort dan die tijd.

Visstoofpotje                       

In een grote pan verhit je de olie. Fruit daarin de ui en knoflook zachtjes aan. Het hoeft geen kleur te krijgen, alleen smaak af te geven. Daar gaan de blikjes tomaat en kikkererwten bij. Verwarm dat goed door. Snijd in de tussentijd de uitgelekte bakkeljauw in stukjes en roer die bij het tomatenmengsel.

Portugese keuken

Tot slot de verse tomaat erbij en op smaak brengen met versgemalen peper. Zout hoeft niet, aangezien de vis al zout is van zich zelf. Als je stoofpannetje goed warm is als laatste de peterselie erdoor en je kunt de Portugese keuken zó in Nederland op je bord scheppen.

Variatie

Vind je bakkeljauw toch te spannend, gebruik dan gewone kabeljauw en laat de vis gaar stoven in het tomaten/kikkererwten mengsel. Gebruik in dat geval wel nog wat gemalen zeezout als smaakmaker.

 

Gepubliceerd op 8 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!