Portugees visstoofpotje



Als je in Portugal op vakantie bent geweest kun je er niet om heen, bakkeljauw. Ook in Nederland is het goed verkrijgbaar. Bakkeljauw is kabeljauw die is gepekeld. Een ideale vis dus, want door het zout is ‘ie heel lang houdbaar.

Het was voor mij aanleiding weer eens buiten mijn eigen comfort zone te koken. Het resultaat was zo lekker dat ik hoop jullie hier ook mee te inspireren het te proberen. En durf je het toch niet aan, dan geef ik je ook een variant met gewone kabeljauw.

Voor 4-6 personen

1 verpakking bakkeljauw
3el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 blikjes tomatenblokjes
2 blikken kikkererwten
5 verse tomaten, in partjes gesneden
Platte peterselie, grofgehakt
Vers gemalen peper

Koken met bakkeljauw

Spoel de bakkeljauw onder de kraan af, zodanig dat het meeste zout er af is. Leg het daarna in heet water, om de intense zoutsmaak te verminderen. Het zoute is wel ook wat de vis lekker maakt, dus iets leg het er ook niet té lang in. Ik heb ‘20 minuten in het hete water gelegd. Hou je van zouter verkort dan die tijd.

Visstoofpotje                       

In een grote pan verhit je de olie. Fruit daarin de ui en knoflook zachtjes aan. Het hoeft geen kleur te krijgen, alleen smaak af te geven. Daar gaan de blikjes tomaat en kikkererwten bij. Verwarm dat goed door. Snijd in de tussentijd de uitgelekte bakkeljauw in stukjes en roer die bij het tomatenmengsel.

Portugese keuken

Tot slot de verse tomaat erbij en op smaak brengen met versgemalen peper. Zout hoeft niet, aangezien de vis al zout is van zich zelf. Als je stoofpannetje goed warm is als laatste de peterselie erdoor en je kunt de Portugese keuken zó in Nederland op je bord scheppen.

Variatie

Vind je bakkeljauw toch te spannend, gebruik dan gewone kabeljauw en laat de vis gaar stoven in het tomaten/kikkererwten mengsel. Gebruik in dat geval wel nog wat gemalen zeezout als smaakmaker.

 

Gepubliceerd op 8 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!