Smulpaapje kookt Portobellaburgers uit I love Groente



Dit was het eerste gerecht dat wij maakten uit I <3 Groente van Janneke Vreugdenhil. En we werden direct verliefd op de heerlijke tomatenrelish die bij het gerecht hoort. Vergeet gewone ketchup,  vanaf nu wil je dit standaard in de koelkast hebben staan.

En eerlijk is eerlijk, hoe lekker een gewone hamburger ook is, deze is zó lekker dat je eigenlijk niet eens door hebt dat je een vega variant eet!

Kies wat je lekker vindt

Wij gebruikten in plaats van losse broodjes één grote foccacia, die we even afbakten in de oven en in brede repen sneden. Maar kies vooral het brood)je) waar jij dol op bent of in huis hebt. Ook qua kaas hielden we ons niet helemaal aan het recept. Wij gebruikten Morbier kaas, ook een blauwaderkaas maar iets minder uitgesproken dan Gorgonzola. En zoals gezegd, de tomatenrelish maakt het gerecht écht af. Maak genoeg, want met het restant maak je ook een heerlijke pastasaus!

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Voor de tomatenrelish

2el olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
3 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden
2el rietsuiker (ipv basterdsuiker, zoals in het originele recept)
1 el wittewijnazijn
1 el mangoazijn (of gebruik 2 el wittewijnazijn, zoals in het originele recept)

2 rijpe avocado’s
sap van halve citroen

3 portobella’s
1 focaccia
paar plakjes Morbier kaas
wat blaadjes sla naar keuze

Hoe maak je de relish?

Fruit het sjalotje in wat olie met een snufje zout. Bak de knoflook eventjes mee en doe er dan de tomaten, suiker en azijn bij. Zodra het kookt, het vuur lager en 20-30 minuutjes laten pruttelen. Het vocht verdampt hierdoor (dus geen deksel erop!) en je houdt een heerlijke ingedikte saus over. Wel even regelmatig roeren. Doe de saus over in een mooie kommetje en laat afkoelen.

Fast food

Met recht fast food want het enige dat je nu nog hoeft te doen is de avocado te prakken en op smaak te brengen met citroensap, zout en peper. De portobella’s smeer je in met wat olijfolie en grill je in een grillpan, of op de BBQ. Wij grilden ze kort in de grilpan en deden ze daarna over in een ovenschaal. Tegelijk met het brood deden we de paddenstoelen in de oven om ze gaar te laten worden. In nog geen 10 minuten op deze manier gepiept! Beleg je broodje met wat sla en de portobella. Daarboven op wat avocado en natuurlijk een flinke schep van de relish. Mmmmm!

Restjes?

Restje tomatenrelish over? En misschien zijn niet alle paddestoelen op gegaan? De dag erna maakten wij van de relish en paddestoelen een heerlijke pastasaus, aangevuld met wat extra gebakken kastanjechampignons en wat reepjes ham. De relish warmden we ìets op, niet tot heel warm. Warme pasta erbij zorgt namelijk al voor genoeg hitte. Beetje parmezaan er nog over en klaar waren we!

Gepubliceerd op 1 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.