Smulpaapje kookt Portobellaburgers uit I love Groente



Dit was het eerste gerecht dat wij maakten uit I <3 Groente van Janneke Vreugdenhil. En we werden direct verliefd op de heerlijke tomatenrelish die bij het gerecht hoort. Vergeet gewone ketchup,  vanaf nu wil je dit standaard in de koelkast hebben staan.

En eerlijk is eerlijk, hoe lekker een gewone hamburger ook is, deze is zó lekker dat je eigenlijk niet eens door hebt dat je een vega variant eet!

Kies wat je lekker vindt

Wij gebruikten in plaats van losse broodjes één grote foccacia, die we even afbakten in de oven en in brede repen sneden. Maar kies vooral het brood)je) waar jij dol op bent of in huis hebt. Ook qua kaas hielden we ons niet helemaal aan het recept. Wij gebruikten Morbier kaas, ook een blauwaderkaas maar iets minder uitgesproken dan Gorgonzola. En zoals gezegd, de tomatenrelish maakt het gerecht écht af. Maak genoeg, want met het restant maak je ook een heerlijke pastasaus!

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Voor de tomatenrelish

2el olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
3 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden
2el rietsuiker (ipv basterdsuiker, zoals in het originele recept)
1 el wittewijnazijn
1 el mangoazijn (of gebruik 2 el wittewijnazijn, zoals in het originele recept)

2 rijpe avocado’s
sap van halve citroen

3 portobella’s
1 focaccia
paar plakjes Morbier kaas
wat blaadjes sla naar keuze

Hoe maak je de relish?

Fruit het sjalotje in wat olie met een snufje zout. Bak de knoflook eventjes mee en doe er dan de tomaten, suiker en azijn bij. Zodra het kookt, het vuur lager en 20-30 minuutjes laten pruttelen. Het vocht verdampt hierdoor (dus geen deksel erop!) en je houdt een heerlijke ingedikte saus over. Wel even regelmatig roeren. Doe de saus over in een mooie kommetje en laat afkoelen.

Fast food

Met recht fast food want het enige dat je nu nog hoeft te doen is de avocado te prakken en op smaak te brengen met citroensap, zout en peper. De portobella’s smeer je in met wat olijfolie en grill je in een grillpan, of op de BBQ. Wij grilden ze kort in de grilpan en deden ze daarna over in een ovenschaal. Tegelijk met het brood deden we de paddenstoelen in de oven om ze gaar te laten worden. In nog geen 10 minuten op deze manier gepiept! Beleg je broodje met wat sla en de portobella. Daarboven op wat avocado en natuurlijk een flinke schep van de relish. Mmmmm!

Restjes?

Restje tomatenrelish over? En misschien zijn niet alle paddestoelen op gegaan? De dag erna maakten wij van de relish en paddestoelen een heerlijke pastasaus, aangevuld met wat extra gebakken kastanjechampignons en wat reepjes ham. De relish warmden we ìets op, niet tot heel warm. Warme pasta erbij zorgt namelijk al voor genoeg hitte. Beetje parmezaan er nog over en klaar waren we!

Gepubliceerd op 1 december 2013


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...