Smulpaapje kookt Portobellaburgers uit I love Groente



Dit was het eerste gerecht dat wij maakten uit I <3 Groente van Janneke Vreugdenhil. En we werden direct verliefd op de heerlijke tomatenrelish die bij het gerecht hoort. Vergeet gewone ketchup,  vanaf nu wil je dit standaard in de koelkast hebben staan.

En eerlijk is eerlijk, hoe lekker een gewone hamburger ook is, deze is zó lekker dat je eigenlijk niet eens door hebt dat je een vega variant eet!

Kies wat je lekker vindt

Wij gebruikten in plaats van losse broodjes één grote foccacia, die we even afbakten in de oven en in brede repen sneden. Maar kies vooral het brood)je) waar jij dol op bent of in huis hebt. Ook qua kaas hielden we ons niet helemaal aan het recept. Wij gebruikten Morbier kaas, ook een blauwaderkaas maar iets minder uitgesproken dan Gorgonzola. En zoals gezegd, de tomatenrelish maakt het gerecht écht af. Maak genoeg, want met het restant maak je ook een heerlijke pastasaus!

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Voor de tomatenrelish

2el olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
3 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden
2el rietsuiker (ipv basterdsuiker, zoals in het originele recept)
1 el wittewijnazijn
1 el mangoazijn (of gebruik 2 el wittewijnazijn, zoals in het originele recept)

2 rijpe avocado’s
sap van halve citroen

3 portobella’s
1 focaccia
paar plakjes Morbier kaas
wat blaadjes sla naar keuze

Hoe maak je de relish?

Fruit het sjalotje in wat olie met een snufje zout. Bak de knoflook eventjes mee en doe er dan de tomaten, suiker en azijn bij. Zodra het kookt, het vuur lager en 20-30 minuutjes laten pruttelen. Het vocht verdampt hierdoor (dus geen deksel erop!) en je houdt een heerlijke ingedikte saus over. Wel even regelmatig roeren. Doe de saus over in een mooie kommetje en laat afkoelen.

Fast food

Met recht fast food want het enige dat je nu nog hoeft te doen is de avocado te prakken en op smaak te brengen met citroensap, zout en peper. De portobella’s smeer je in met wat olijfolie en grill je in een grillpan, of op de BBQ. Wij grilden ze kort in de grilpan en deden ze daarna over in een ovenschaal. Tegelijk met het brood deden we de paddenstoelen in de oven om ze gaar te laten worden. In nog geen 10 minuten op deze manier gepiept! Beleg je broodje met wat sla en de portobella. Daarboven op wat avocado en natuurlijk een flinke schep van de relish. Mmmmm!

Restjes?

Restje tomatenrelish over? En misschien zijn niet alle paddestoelen op gegaan? De dag erna maakten wij van de relish en paddestoelen een heerlijke pastasaus, aangevuld met wat extra gebakken kastanjechampignons en wat reepjes ham. De relish warmden we ìets op, niet tot heel warm. Warme pasta erbij zorgt namelijk al voor genoeg hitte. Beetje parmezaan er nog over en klaar waren we!

Gepubliceerd op 1 december 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!