Smulpaapje kookt Portobellaburgers uit I love Groente



Dit was het eerste gerecht dat wij maakten uit I <3 Groente van Janneke Vreugdenhil. En we werden direct verliefd op de heerlijke tomatenrelish die bij het gerecht hoort. Vergeet gewone ketchup,  vanaf nu wil je dit standaard in de koelkast hebben staan.

En eerlijk is eerlijk, hoe lekker een gewone hamburger ook is, deze is zó lekker dat je eigenlijk niet eens door hebt dat je een vega variant eet!

Kies wat je lekker vindt

Wij gebruikten in plaats van losse broodjes één grote foccacia, die we even afbakten in de oven en in brede repen sneden. Maar kies vooral het brood)je) waar jij dol op bent of in huis hebt. Ook qua kaas hielden we ons niet helemaal aan het recept. Wij gebruikten Morbier kaas, ook een blauwaderkaas maar iets minder uitgesproken dan Gorgonzola. En zoals gezegd, de tomatenrelish maakt het gerecht écht af. Maak genoeg, want met het restant maak je ook een heerlijke pastasaus!

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Voor de tomatenrelish

2el olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
3 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden
2el rietsuiker (ipv basterdsuiker, zoals in het originele recept)
1 el wittewijnazijn
1 el mangoazijn (of gebruik 2 el wittewijnazijn, zoals in het originele recept)

2 rijpe avocado’s
sap van halve citroen

3 portobella’s
1 focaccia
paar plakjes Morbier kaas
wat blaadjes sla naar keuze

Hoe maak je de relish?

Fruit het sjalotje in wat olie met een snufje zout. Bak de knoflook eventjes mee en doe er dan de tomaten, suiker en azijn bij. Zodra het kookt, het vuur lager en 20-30 minuutjes laten pruttelen. Het vocht verdampt hierdoor (dus geen deksel erop!) en je houdt een heerlijke ingedikte saus over. Wel even regelmatig roeren. Doe de saus over in een mooie kommetje en laat afkoelen.

Fast food

Met recht fast food want het enige dat je nu nog hoeft te doen is de avocado te prakken en op smaak te brengen met citroensap, zout en peper. De portobella’s smeer je in met wat olijfolie en grill je in een grillpan, of op de BBQ. Wij grilden ze kort in de grilpan en deden ze daarna over in een ovenschaal. Tegelijk met het brood deden we de paddenstoelen in de oven om ze gaar te laten worden. In nog geen 10 minuten op deze manier gepiept! Beleg je broodje met wat sla en de portobella. Daarboven op wat avocado en natuurlijk een flinke schep van de relish. Mmmmm!

Restjes?

Restje tomatenrelish over? En misschien zijn niet alle paddestoelen op gegaan? De dag erna maakten wij van de relish en paddestoelen een heerlijke pastasaus, aangevuld met wat extra gebakken kastanjechampignons en wat reepjes ham. De relish warmden we ìets op, niet tot heel warm. Warme pasta erbij zorgt namelijk al voor genoeg hitte. Beetje parmezaan er nog over en klaar waren we!

Gepubliceerd op 1 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!