Smulpaapje kookt! – Plaattaart met courgette & feta
De inspiratie voor deze plaattaart kwam uit het kookboek Simple Pleasures van Annabel Langbein dat ik gesigneerd mee naar huis nam, nadat ik haar recentelijk weer ontmoette. Zij noemt het een pissaladiére, maar wat mij betreft is het een groenteplaattaart die juist tijdens de zomer heerlijk is om (vooruit) te maken.
Eet ‘lekker buiten, tijdens een picknick en vergeet vooral het restje niet mee te nemen in de lunchtrommel. Want ook afgekoeld is het heerlijk!
Voor de bodem
300g bloem
80ml lekkere olijfolie
160ml lauw water
1tl bakpoeder
1tl zout
Voor de plaattaart
2 courgettes, grof geraspt (met schil)
½ rode paprika, in blokjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 ui, gesnipperd
1el olie
5 takjes verse tijm, blaadjes eraf gerist (ongeveer 1el)
3 trostomaten, in plakken
150g feta, verkruimeld
rasp van 1 citroen
handje geroosterde noten, grofgehakt (ik gebruikte amandel en pistache)
Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C
De basis is zelfgemaakt olijfdeeg
Begin met het maken van het deeg. Dit kan heel goed in een keukenmachine met deeghaak, of met een mixer met deeghaken. Je wilt een lekker soepel, elastisch deeg. Door het gebruik van olijfolie blijft het ook wat plakkeriger. Na +/- 5 minuten kneden dek je het af en laat je het in de koelkast een half uurtje rusten (langer mag ook, dus je kunt het ook rustig de avond van tevoren klaar maken)
Plaattaart met groente
Er gaat lekker veel groente op deze plaattaart, maar courgette is vochtig. Doe de geraspte courgette dus in een theedoek, bindt samen en knijp alle vocht eruit. Verhit in de tussentijd een hapjespan met de olie en fruit hierin de ui, paprika en knoflook 5 minuutjes op laag vuur. Dan de courgette erbij en nog twee minuutjes meebakken tot ‘ie net wat zachter is. Tijm en citroenrasp er door mengen en op smaak brengen met zout & peper.
Zelfgemaakt deeg
Verwarm de oven nu voor en zet de bakplaat er alvast in. Het deeg haal je uit de koelkast en rol je uit op een veel bakpapier. Je hebt genoeg voor het hele vel, maar zorg dat je de randjes een beetje omhoog laat komen. Dit kun je gewoon met je vingers doen door het deeg iets groter uit te rollen en daarna terug tot het bakpapier op te rollen. Beleg de bodem met het courgettemengsel. Hierover heen verkruimel je de feta, strooi je de noten en leg je de plakken tomaat. Schuif het bakpapier met je plaattaart nu voorzichtig op de voorverwarmde bakplaat
Vitaminebommetje
Bak de plaattaart een half uur in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin en gaar is. Gaat het op enig moment te hard, verlaag de temperatuur in de oven dan. De warmte kan namelijk per oven verschillen. Haal uit de oven, snijd in stukken en serveer meteen.
Variaties
- Kneed wat fijngesneden olijven door het deeg
- Varieer met de vulling. Alle soorten groente kunnen
- Beleg ook eens met wat vis, zoals ansjovis voor een extra touch
- Gebruik pijnboompitten ipv geroosterde noten
Gepubliceerd op 2 juli 2015