Pastinaakstamppotje met verstopte worstjes



Pastinaak was altijd een vergeten groente, maar zie je gelukkig steeds meer op de markt en bij de groenteboer. Een veelzijdige groente ook, die in dit recept voor een twist zorgt in de stamppot.

Gecombineerd met de venkel & tijm worstjes van Mister Kitchens, die verstopt zijn in de ovenschotel, maak je er een heerlijke najaarsstamppot van.

Voor 4 personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
500g pastinaak, geschild en in stukken
2 kleine Elstar appels, geschild en in kleine blokjes
Scheut melk, klontje boter, nootmuskaat
4 venkel/tijm worstjes (Mister Kitchens, oa. bij AH)
geraspte (geiten)kaas (Willem & Drees)
zout en peper

Ovenschaal – oven voorverwarmen 175C

Stamppot pastinaak

De basis is natuurlijk puree, dus de aardappels kook je goed gaar (een minuut of 10), giet ze af en laat even uitstomen. In dezelfde tijd kook je ook de pastinaak gaar. Giet ook die af en met een stamper prak je ze fijn. Doe dat zelfde met de aardappels, waar je puree van maakt door toevoeging van melk, boter en een goede snuf nootmuskaat. De gestampte pastinaak mix je nu door de puree. Tot slot de appelblokjes er doorheen mengen. Breng op smaak met zout en peper. Zet dit even apart

Worstjes van Mister Kitchens

Bij de grotere Albert Heijns vind je de worstjes van Mister Kitchens. Ik koos voor de venkel/tijm variant, omdat de kruiden in het vlees zo mooi passen bij deze stamppot. Bak de worstjes in een koekenpan met een klein scheutje olie, om en om, in 5 minuten goudbruin. Ze zijn dan nog niet gaar, maar dat komt straks in de oven!

Ovenschotel met pastinaak en worst

Pak een ovenschaal en doe daar een laagje van de puree in. Hier bovenop de worstjes en die dek je weer af met de rest van de puree. Over de bovenkant strooi je de geraspte geitenkaas. Natuurlijk kun je ook andere kaas gebruiken, maar geitenkaas en appel gaat zo lekker samen. Zet dit een minuut of vijftien in de voorverwarmde oven, zodat de worstjes goed gaar worden en de bovenkant van je ovenschotel lekker goudbruin kleurt. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 6 november 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.