Pastinaakstamppotje met verstopte worstjes



Pastinaak was altijd een vergeten groente, maar zie je gelukkig steeds meer op de markt en bij de groenteboer. Een veelzijdige groente ook, die in dit recept voor een twist zorgt in de stamppot.

Gecombineerd met de venkel & tijm worstjes van Mister Kitchens, die verstopt zijn in de ovenschotel, maak je er een heerlijke najaarsstamppot van.

Voor 4 personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
500g pastinaak, geschild en in stukken
2 kleine Elstar appels, geschild en in kleine blokjes
Scheut melk, klontje boter, nootmuskaat
4 venkel/tijm worstjes (Mister Kitchens, oa. bij AH)
geraspte (geiten)kaas (Willem & Drees)
zout en peper

Ovenschaal – oven voorverwarmen 175C

Stamppot pastinaak

De basis is natuurlijk puree, dus de aardappels kook je goed gaar (een minuut of 10), giet ze af en laat even uitstomen. In dezelfde tijd kook je ook de pastinaak gaar. Giet ook die af en met een stamper prak je ze fijn. Doe dat zelfde met de aardappels, waar je puree van maakt door toevoeging van melk, boter en een goede snuf nootmuskaat. De gestampte pastinaak mix je nu door de puree. Tot slot de appelblokjes er doorheen mengen. Breng op smaak met zout en peper. Zet dit even apart

Worstjes van Mister Kitchens

Bij de grotere Albert Heijns vind je de worstjes van Mister Kitchens. Ik koos voor de venkel/tijm variant, omdat de kruiden in het vlees zo mooi passen bij deze stamppot. Bak de worstjes in een koekenpan met een klein scheutje olie, om en om, in 5 minuten goudbruin. Ze zijn dan nog niet gaar, maar dat komt straks in de oven!

Ovenschotel met pastinaak en worst

Pak een ovenschaal en doe daar een laagje van de puree in. Hier bovenop de worstjes en die dek je weer af met de rest van de puree. Over de bovenkant strooi je de geraspte geitenkaas. Natuurlijk kun je ook andere kaas gebruiken, maar geitenkaas en appel gaat zo lekker samen. Zet dit een minuut of vijftien in de voorverwarmde oven, zodat de worstjes goed gaar worden en de bovenkant van je ovenschotel lekker goudbruin kleurt. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 6 november 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.