Smulpaapje kookt! – Pasta salami met verse erwtjes

Dit is mogelijk de snelste pasta die ik ooit maakte. Met slechts een paar ingrediënten tover je een romige pasta op tafel die zelfs van de vervelendste dag nog een feestje maakt.
De inspiratie ervoor vond ik bij de Chiappa sisters, op wiens boek ik instant verliefd werd. Ik gaf er, natuurlijk, wel mijn eigen draai aan. In minder dan een kwartier heb je een maaltijd om te smullen klaar. Pasta pronto dus!
Voor twee volwassenen en één kleine eter heb je nodig
250g pasta, liefst eentje waar de saus goed aankleeft zoals parpadelle
70g salami, ik gebruikte Toscaanse salami van Unox in kleine blokjes gesneden
500g verse doperwten, gedopt (evt diepvrieserwtjes ook mogelijk)
Scheutje witte wijn
200ml slagroom
Vers geraspte Parmezaanse kaas
Vers gemalen zwarte peper
Zo maak je een snelle pasta
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen beetgaar. Wij gebruikten de prachtige Gragnano pasta van Foodelicous, maar iedere brede pasta kan. De doperwtjes kook je 4-5 minuten, niet langer! Gebruik je diepvriesdoperwtjes kook ze dan nog wat korter. Ze moeten echt net gaar zijn, want ze garen in de saus nog na!
Pasta met salami
Bak in een warme pan, zonder olie!, de salamiblokjes een paar minuutjes. Een scheutje wijn erbij, om af te blussen. Laat de alcohol verdampen, door het een minuutje te laten pruttelen. Dan de slagroom erbij en goed doorwarmen. De saus gaat langzaam wat indikken. Doe er alvast een handje geraspte kaas bij en laat smelten. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zout is niet meer nodig, de salami is zout genoeg. Als laatste de gekookte erwtjes erbij en nog even doorwarmen.
Pasta pronto!
Als je pasta gaar en afgegoten is mag die nu bij de saus. Goed doorroeren, zodat alles goed bedekt is met de saus en meteen serveren. Naar smaak nog wat extra Parmezaanse kaas erover. Eet lekker!
Gepubliceerd op 29 juli 2014