Smulpaapje kookt! – Paella



Soms zijn er van die gerechten die je niet maakt omdat je dénkt dat ze te moeilijk zijn. Ja, ik heb die momenten ook. Geloof me. Want paella was zo’n gerecht. En ik zeg met nadruk wás. Want van Mercat in Amsterdam (hét restaurant om lekker paella te eten) kreeg ik in het kader van hun paellaweek een aantal ingrediënten thuisgestuurd om zelf paella mee te maken.

Na wat research over de verschillende soorten paella maakte ik uiteindelijk deze variant. Het bleek vele malen makkelijker (én sneller!) om te maken dan ik ooit had gedacht. Een echte aanrader dus!

Paella Smulpaapje

Voor ruim 6 personen

2 el olie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
20g platte peterselie, fijngesneden (en wat extra voor garnering)
1 chorizo, in blokjes (ik gebruikte die van Stegeman)
2 kippendijen, in blokjes
1 blik San Marzano gepelde tomaten (zonder sap) (o.a. bij AH of Foodelicious)
450g paella rijst (bijvoorbeeld via Foodelicious)
600ml visbouillon
saffraan, 2 kneepjes ongeveer
500g mossels, goed gewassen en kapotte schelpen verwijderd
250g rivierkreeftjes (netto gewicht)
250g grote garnalen (zonder schil/kop)

Basis voor paella

Verwarm een grote, stevige pan. Liefst een paella pan, maar aangezien ik die niet heb heb ik een grote gietijzeren le Crueset achtige pan gebruikt. Verhit de olijfolie en fruit er dan de ui, knoflook en peterselie 2-3 minuten in aan. Doe er dan de chorizo en kippendijen bij en bak een minuut of vijf aan, tot de kip goed is dichtgeschroeid. Haal kip en vlees eruit en bewaar even apart.

Het is net risotto

Doe vervolgens de rijst in de pan en bak even een minuutje aan, zoals je ook met risotto zou doen. Saffraan, naar smaak erbij. En dan mogen nu de uitgelekte tomaten erbij, als ook de bouillon. Breng dit alles aan de kook en laat dan een minuut of tien zachtjes pruttelen, zodat de saus kan inkoken. Doe kip en vlees weer in de pan en roer goed door.

Kip, vlees en garnalen in de paella

Hierna laat je alles nog een kwartiertje pruttelen, terwijl je regelmatig roert zodat de rijst gelijkmatig gaar kan worden. De laatste 8 minuten gaan de mosselen erbij en schep je alles om. Dit is precies genoeg tijd voor de mossels om open te gaan. In de laatste minuten gaan de rivierkreeftjes en garnalen erbij, die hoeven namelijk alleen maar warm te worden.

Varieer met paella

Met de vulling van paella kun je overigens eindeloos variëren. Je kunt in plaats van kip ook meer vis gebruiken, bijvoorbeeld een stevige witvis. Of neem vongole in plaats van mossels. Kies waar jij van houdt!

Gepubliceerd op 10 april 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!