Smulpaapje kookt! – Paella



Soms zijn er van die gerechten die je niet maakt omdat je dénkt dat ze te moeilijk zijn. Ja, ik heb die momenten ook. Geloof me. Want paella was zo’n gerecht. En ik zeg met nadruk wás. Want van Mercat in Amsterdam (hét restaurant om lekker paella te eten) kreeg ik in het kader van hun paellaweek een aantal ingrediënten thuisgestuurd om zelf paella mee te maken.

Na wat research over de verschillende soorten paella maakte ik uiteindelijk deze variant. Het bleek vele malen makkelijker (én sneller!) om te maken dan ik ooit had gedacht. Een echte aanrader dus!

Paella Smulpaapje

Voor ruim 6 personen

2 el olie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
20g platte peterselie, fijngesneden (en wat extra voor garnering)
1 chorizo, in blokjes (ik gebruikte die van Stegeman)
2 kippendijen, in blokjes
1 blik San Marzano gepelde tomaten (zonder sap) (o.a. bij AH of Foodelicious)
450g paella rijst (bijvoorbeeld via Foodelicious)
600ml visbouillon
saffraan, 2 kneepjes ongeveer
500g mossels, goed gewassen en kapotte schelpen verwijderd
250g rivierkreeftjes (netto gewicht)
250g grote garnalen (zonder schil/kop)

Basis voor paella

Verwarm een grote, stevige pan. Liefst een paella pan, maar aangezien ik die niet heb heb ik een grote gietijzeren le Crueset achtige pan gebruikt. Verhit de olijfolie en fruit er dan de ui, knoflook en peterselie 2-3 minuten in aan. Doe er dan de chorizo en kippendijen bij en bak een minuut of vijf aan, tot de kip goed is dichtgeschroeid. Haal kip en vlees eruit en bewaar even apart.

Het is net risotto

Doe vervolgens de rijst in de pan en bak even een minuutje aan, zoals je ook met risotto zou doen. Saffraan, naar smaak erbij. En dan mogen nu de uitgelekte tomaten erbij, als ook de bouillon. Breng dit alles aan de kook en laat dan een minuut of tien zachtjes pruttelen, zodat de saus kan inkoken. Doe kip en vlees weer in de pan en roer goed door.

Kip, vlees en garnalen in de paella

Hierna laat je alles nog een kwartiertje pruttelen, terwijl je regelmatig roert zodat de rijst gelijkmatig gaar kan worden. De laatste 8 minuten gaan de mosselen erbij en schep je alles om. Dit is precies genoeg tijd voor de mossels om open te gaan. In de laatste minuten gaan de rivierkreeftjes en garnalen erbij, die hoeven namelijk alleen maar warm te worden.

Varieer met paella

Met de vulling van paella kun je overigens eindeloos variëren. Je kunt in plaats van kip ook meer vis gebruiken, bijvoorbeeld een stevige witvis. Of neem vongole in plaats van mossels. Kies waar jij van houdt!

Gepubliceerd op 10 april 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!