Ovenschotel met vis, aardappel en wortel



Vis zouden we eigenlijk meer moeten eten. Maar veel mensen vinden het lastig om andere gerechten te bedenken dat het standaard gebakken visje. Dat vonden we een mooie uitdaging.

We bedachten deze super eenvoudige maar zeer smakelijke ovenschotel. En het grote voordeel van schelvis, het is net zo lekker maar vele malen goedkoper dan kabeljauw! Vraag er maar eens naar bij je visboer.

Voor 4 personen

1 el olijfolie
1,5 tl boter
2 stengels prei, in ringen (goed gewassen!)
2 wortels, in plakjes (wij gebruikten regenboogwortel, maar winterpeen kan prima)
575g verse schelvis, gefileerd en in grote stukken gesneden
500g nieuwe kriel met schil, gehalveerd
optioneel: 1 el balsamico

Voor de mosterdsaus

35g boter
35g bloem
300ml groentebouillon
1,5 el Dijon mosterd (meer of minder naar smaak)
zout en peper

Voorbereiding

Kook de aardappels in gezouten water in 5 minuten net beetgaar. Afgieten en laten uitdampen. Verwarm je oven alvast voor op 200C.

Prei stoven

In een pan een eetlepel olie en 1,5 theelepel boter warm laten worden en hierin op zacht vuur de prei stoven. Na 10 minuten de plakjes wortel erbij en nog een minuut of vijf meebakken tot alles beetgaar is. Dan de gekookte aardappels erbij en nog even meebakken. Wij kochten onlangs bloedsinaasappel balsamico en deden daar een eetlepel van erbij. Je kunt ook gewone goede balsamico gebruiken, of laat dit gedeelte weg! Doe alles nu in een ovenschotel en leg daar de stukken (rauwe) vis goed verdeeld overheen.

Mosterdsaus

Wat deze ovenschotel helemaal af maakt is de mosterdsaus. Hiervoor smelt je de boter in een steelpannetje tot ie zachtjes bruist, dan de bloem erbij een goed roeren. Heeft de boter alle bloem opgenomen laat dan even een minuut bakken. Daarna, scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Goed roeren dat je geen klontjes krijgt. Als alle vocht is opgenomen laat je de saus nog even pruttelen en indikken. Als laatste de mosterd erbij en op smaak brengen met zout en peper.

Ovenschotel met vis

Giet de saus over het groente/vismengsel en roer even om zodat alles voorzien is van saus. Het geheel nu 25-30 minuten de oven is. Niet langer, dan wordt de vis te droog! Eet smakelijk.

Wil je meer makkelijke recepten met vis? Kijk dan ook eens hier!

Gepubliceerd op 5 maart 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?