Ovenaardappeltjes



Het geheim van ultiem knapperige ovenaardappeltjes met een zachte binnenkant? Tijd! Dit is dus niet een gerecht voor de snelle doordeweekse dag, maar des te meer iets waar je in het weekend tijd voor uittrekt.

En als je dan héél slim bent maak je lekker veel, zodat je op die doordeweekse dag met eventjes opwarmen, tóch die heerlijke ovenaardappeltjes op tafel zet.

Als bijgerecht voor vier personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
Lekkere olijfolie
Zeezout
Knoflook, naar smaak, grof gesneden
Optioneel: verse kruiden zoals bijvoorbeeld tijm of oregano

Grote ovenschaal of bakplaat bedekt met bakpapier

Basis voor ovenaardappels

De basis voor een goede ovenaardappel zit ‘in het koken ervan, hoe gek dat ook klinkt. Maar door de aardappel goed gaar te koken én daarna goed uit te laten stomen leg je de basis voor het krokante laagje. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar, giet af en schud dan even om in het vergiet. Laat nu goed uitstomen, tot er geen damp meer af komt.

Aardappels uit de oven maak je zo

Verwarm terwijl je de aardappels kookt de oven voor op 200C. De uitgestoomde aardappels doe je nu in een ovenschaal, giet hierover heen de olijfolie. Gebruik echt lékkere olie, dat verschil proef je echt. Schud de aardappels goed om, zodat ze allemaal goed bedekt zijn met de olie. Bestrooi met grof zeezout en doe de knoflook erdoor. Nog een keer omschudden. Je basis is klaar.

Smaakmakers

Afhankelijk van waar je je aardappeltjes bij serveert kun je er nu ook nog kruiden bij of over doen. Hou je van die mediterrane smaak, dan is verse of gedroogde tijm of oregano heerlijk. Hou je van een meer uitgesproken smaak, denk dan eens aan (gerookt) paprikapoeder.

Slow cooking

Nadat je de smaakmakers erbij hebt gedaan zet je de aardappeltjes in de oven en laat je ze 30 – 45 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Schud tussentijds om, zodat alle kanten mooi goudbruin kunnen worden. Mijn ultieme zondagsgerecht is deze ovenaardappeltjes bij eens stukje gebakken zalm of bij een kippetje uit de oven. Oh en natúúrlijk hoort hier een lik hele lekkere mayonaise bij. Echt!

 

Gepubliceerd op 4 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.