Ovenaardappeltjes



Het geheim van ultiem knapperige ovenaardappeltjes met een zachte binnenkant? Tijd! Dit is dus niet een gerecht voor de snelle doordeweekse dag, maar des te meer iets waar je in het weekend tijd voor uittrekt.

En als je dan héél slim bent maak je lekker veel, zodat je op die doordeweekse dag met eventjes opwarmen, tóch die heerlijke ovenaardappeltjes op tafel zet.

Als bijgerecht voor vier personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
Lekkere olijfolie
Zeezout
Knoflook, naar smaak, grof gesneden
Optioneel: verse kruiden zoals bijvoorbeeld tijm of oregano

Grote ovenschaal of bakplaat bedekt met bakpapier

Basis voor ovenaardappels

De basis voor een goede ovenaardappel zit ‘in het koken ervan, hoe gek dat ook klinkt. Maar door de aardappel goed gaar te koken én daarna goed uit te laten stomen leg je de basis voor het krokante laagje. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar, giet af en schud dan even om in het vergiet. Laat nu goed uitstomen, tot er geen damp meer af komt.

Aardappels uit de oven maak je zo

Verwarm terwijl je de aardappels kookt de oven voor op 200C. De uitgestoomde aardappels doe je nu in een ovenschaal, giet hierover heen de olijfolie. Gebruik echt lékkere olie, dat verschil proef je echt. Schud de aardappels goed om, zodat ze allemaal goed bedekt zijn met de olie. Bestrooi met grof zeezout en doe de knoflook erdoor. Nog een keer omschudden. Je basis is klaar.

Smaakmakers

Afhankelijk van waar je je aardappeltjes bij serveert kun je er nu ook nog kruiden bij of over doen. Hou je van die mediterrane smaak, dan is verse of gedroogde tijm of oregano heerlijk. Hou je van een meer uitgesproken smaak, denk dan eens aan (gerookt) paprikapoeder.

Slow cooking

Nadat je de smaakmakers erbij hebt gedaan zet je de aardappeltjes in de oven en laat je ze 30 – 45 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Schud tussentijds om, zodat alle kanten mooi goudbruin kunnen worden. Mijn ultieme zondagsgerecht is deze ovenaardappeltjes bij eens stukje gebakken zalm of bij een kippetje uit de oven. Oh en natúúrlijk hoort hier een lik hele lekkere mayonaise bij. Echt!

 

Gepubliceerd op 4 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.