Smulpaapje kookt! – Open sandwich met gerookte zalm & grapefruit

Het is niet een combinatie die ik zelf zou hebben bedacht, maar oh wat bleek ‘ie lekker toen we ‘maakten tijdens een workshop die in het teken stond van de Florida grapefruit. Want wat blijkt, deze grapefruit is net iets zoeter dan z’n andere broertjes en past geweldig in dit recept. De moeite waard om te proberen dus!
Ik geef jij het oorspronkelijke recept van tv chef Mathijs Vrieze. En mijn eigen variant.
Voor vier personen, als lunchgerecht
Voor de salsa meng je deze ingrediënten goed door elkaar.
1 avocado, in kleine blokjes
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
2 el lekkere olijfolie
optioneel: halve rode peper (zonder zaadlijst) fijngehakt
Breng op smaak met zout&peper
Om te beleggen
200g gerookte zalm
75g rucola
2 Florida grapefruit, vruchtvlees eruit gesneden
Crostini met warm gerookte zalm
Verwarm de oven voor op 200C. Neem 4 dikke plakken brood, die je even kort roostert. Beleg het brood met de salsa van avocado. Daarboven op verdeel je over de vier boterhammen de gerookte zalm. Schuif ze op een bakplaat en zet die 10 minuten in de voorverwarmde oven Het resultaat is warm gerookte zalm, heerlijk! Leg de crostini’s op een bord en garneer met rucola en de partjes grapefruit en eventueel nog wat salsa, als je die over hebt. Meteen serveren!
Broodje gerookte zalm & avocado
Neem een vers broodje naar keuze (ik nam een zelfgebakken brioche broodje) en besmeer één helft met mierikswortel (hoeveelheid naar smaak). Beleg met een handje rucola en leg daar wat gerookte zalm, als ook wat avocadoplakjes op. Eindig met daarop nog wat partjes grapefruit. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zet je tanden erin!
Zo snijd je een grapefruit
Mathijs Vrieze leerde ons tijdens de workshop een handig trucje om zo netjes mogelijk de partjes vruchtvlees uit een grapefruit te snijden, zonder dat het een bloedbad wordt. Snijd hier voor de boven en onderkant van de grapefruit, zodanig dat je het vruchtvlees ziet.
Leg de grapefruit op de snijplank met een vlakke kant naar beneden. Snijd in één vloeiende beweging nu van boven, rondom, naar beneden de schil eraf. Volg de rondingen van de grapefruit, zodat je niet teveel vruchtvlees verliest, maar echt alleen de schil snijdt.Als je alle schil eraf hebt snijd je nu, partje voor partje, het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Heel makkelijk!
Gepubliceerd op 31 maart 2015