Smulpaapje kookt! – Open sandwich met gerookte zalm & grapefruit



Het is niet een combinatie die ik zelf zou hebben bedacht, maar oh wat bleek ‘ie lekker toen we ‘maakten tijdens een workshop die in het teken stond van de Florida grapefruit. Want wat blijkt, deze grapefruit is net iets zoeter dan z’n andere broertjes en past geweldig in dit recept. De moeite waard om te proberen dus!

Ik geef jij het oorspronkelijke recept van tv chef Mathijs Vrieze. En mijn eigen variant.

Voor vier personen, als lunchgerecht

Voor de salsa meng je deze ingrediënten goed door elkaar.

1 avocado, in kleine blokjes
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
2 el lekkere olijfolie
optioneel: halve rode peper (zonder zaadlijst) fijngehakt
Breng op smaak met zout&peper

Om te beleggen

200g gerookte zalm
75g rucola
2 Florida grapefruit, vruchtvlees eruit gesneden

Crostini met warm gerookte zalm

Verwarm de oven voor op 200C. Neem 4 dikke plakken brood, die je even kort roostert. Beleg het brood met de salsa van avocado. Daarboven op verdeel je over de vier boterhammen de gerookte zalm. Schuif ze op een bakplaat en zet die 10 minuten in de voorverwarmde oven Het resultaat is warm gerookte zalm, heerlijk! Leg de crostini’s op een bord en garneer met rucola en de partjes grapefruit en eventueel nog wat salsa, als je die over hebt. Meteen serveren!

Broodje gerookte zalm & avocado

Neem een vers broodje naar keuze (ik nam een zelfgebakken brioche broodje) en besmeer één helft met mierikswortel (hoeveelheid naar smaak). Beleg met een handje rucola en leg daar wat gerookte zalm, als ook wat avocadoplakjes op. Eindig met daarop nog wat partjes grapefruit. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zet je tanden erin!

Zo snijd je een grapefruit

Mathijs Vrieze leerde ons tijdens de workshop een handig trucje om zo netjes mogelijk de partjes vruchtvlees uit een grapefruit te snijden, zonder dat het een bloedbad wordt. Snijd hier voor de boven en onderkant van de grapefruit, zodanig dat je het vruchtvlees ziet.

Leg de grapefruit op de snijplank met een vlakke kant naar beneden. Snijd in één vloeiende beweging nu van boven, rondom, naar beneden de schil eraf. Volg de rondingen van de grapefruit, zodat je niet teveel vruchtvlees verliest, maar echt alleen de schil snijdt.Als je alle schil eraf hebt snijd je nu, partje voor partje, het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Heel makkelijk!

Gepubliceerd op 31 maart 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.