Smulpaapje kookt! – Open sandwich met gerookte zalm & grapefruit



Het is niet een combinatie die ik zelf zou hebben bedacht, maar oh wat bleek ‘ie lekker toen we ‘maakten tijdens een workshop die in het teken stond van de Florida grapefruit. Want wat blijkt, deze grapefruit is net iets zoeter dan z’n andere broertjes en past geweldig in dit recept. De moeite waard om te proberen dus!

Ik geef jij het oorspronkelijke recept van tv chef Mathijs Vrieze. En mijn eigen variant.

Voor vier personen, als lunchgerecht

Voor de salsa meng je deze ingrediënten goed door elkaar.

1 avocado, in kleine blokjes
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
2 el lekkere olijfolie
optioneel: halve rode peper (zonder zaadlijst) fijngehakt
Breng op smaak met zout&peper

Om te beleggen

200g gerookte zalm
75g rucola
2 Florida grapefruit, vruchtvlees eruit gesneden

Crostini met warm gerookte zalm

Verwarm de oven voor op 200C. Neem 4 dikke plakken brood, die je even kort roostert. Beleg het brood met de salsa van avocado. Daarboven op verdeel je over de vier boterhammen de gerookte zalm. Schuif ze op een bakplaat en zet die 10 minuten in de voorverwarmde oven Het resultaat is warm gerookte zalm, heerlijk! Leg de crostini’s op een bord en garneer met rucola en de partjes grapefruit en eventueel nog wat salsa, als je die over hebt. Meteen serveren!

Broodje gerookte zalm & avocado

Neem een vers broodje naar keuze (ik nam een zelfgebakken brioche broodje) en besmeer één helft met mierikswortel (hoeveelheid naar smaak). Beleg met een handje rucola en leg daar wat gerookte zalm, als ook wat avocadoplakjes op. Eindig met daarop nog wat partjes grapefruit. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zet je tanden erin!

Zo snijd je een grapefruit

Mathijs Vrieze leerde ons tijdens de workshop een handig trucje om zo netjes mogelijk de partjes vruchtvlees uit een grapefruit te snijden, zonder dat het een bloedbad wordt. Snijd hier voor de boven en onderkant van de grapefruit, zodanig dat je het vruchtvlees ziet.

Leg de grapefruit op de snijplank met een vlakke kant naar beneden. Snijd in één vloeiende beweging nu van boven, rondom, naar beneden de schil eraf. Volg de rondingen van de grapefruit, zodat je niet teveel vruchtvlees verliest, maar echt alleen de schil snijdt.Als je alle schil eraf hebt snijd je nu, partje voor partje, het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Heel makkelijk!

Gepubliceerd op 31 maart 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!