Smulpaapje kookt! – Moelleux



Hoe win je als chef kok het hart van je (toekomstige) echtgenote? In het geval van Frank Hakkenberg van restaurant La Diva uit Leiden doe je dat met een heel bijzonder chocolade dessert. Kim is inmiddels mevrouw Hakkenberg, dus dat het werkt moge duidelijk zijn.

En speciaal voor ‘Smulpaapje kookt’ deelt Frank het geheim van zijn zachte warme chocoladetaartje ook met ons. We hebben zo het vermoeden dat alle smulpaapjes, klein én groot, hiervan gaan smullen! Misschien een leuk dessert voor de komende feestdagen?!

Voor de taartjes heb je nodig
4 eieren
4 eidooiers
90 gram suiker
90 gram bloem
224 gram boter
224 gram chocolade
Ovenvaste bakjes of schaaltjes

Mix de eieren,  eidooiers en de suiker “wit” met een handmixer. Smelt de chocolade en de boter op een zacht vuur en laat op kamertemperatuur komen. Spatel de chocolade-botermassa door de eieren heen (houd het luchtig!) spatel nu de bloem door het mengsel. Spuit of schep het beslag in bakjes die geboterd en gebloemd zijn en die ovenbestendig zijn.

Bak ze in de oven op 180 graden. De baktijd hangt af van het formaat van de bakjes maar zorg in ieder geval dat de binnenkant van de taartjes nog “lopend” is.

Voor de gel van rode biet
(maak dit de dag voor je het dessert wilt serveren)
500 ml rode bietensap
gedroogde thijm/rozemarijn/laurier naar smaak
50 ml rode wijn azijn
200 ml suikerwater (laat 100 gram suiker/100 ml water samen koken tot de suiker is opgelost)
5 gram agar agar (te koop in de toko)

Kook het rode bietensap met de kruiden in tot er 250 ml over is. Breng licht op smaak met een beetje zout. Voeg de rode wijnazijn, het suikerwater en de agar agar toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken om de agar binding goed te activeren.

Giet in een bakje en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Pureer de volgende dag de harde gelei met een staafmixer tot een gladde gel. (daarna altijd even door een fijne zeef wrijven voor eventuele klontjes!)

Serveer het nog warme taartje met de gel van rode biet.

Gepubliceerd op 24 april 2013


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 38

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.