Smulpaapje kookt! – Moelleux



Hoe win je als chef kok het hart van je (toekomstige) echtgenote? In het geval van Frank Hakkenberg van restaurant La Diva uit Leiden doe je dat met een heel bijzonder chocolade dessert. Kim is inmiddels mevrouw Hakkenberg, dus dat het werkt moge duidelijk zijn.

En speciaal voor ‘Smulpaapje kookt’ deelt Frank het geheim van zijn zachte warme chocoladetaartje ook met ons. We hebben zo het vermoeden dat alle smulpaapjes, klein én groot, hiervan gaan smullen! Misschien een leuk dessert voor de komende feestdagen?!

Voor de taartjes heb je nodig
4 eieren
4 eidooiers
90 gram suiker
90 gram bloem
224 gram boter
224 gram chocolade
Ovenvaste bakjes of schaaltjes

Mix de eieren,  eidooiers en de suiker “wit” met een handmixer. Smelt de chocolade en de boter op een zacht vuur en laat op kamertemperatuur komen. Spatel de chocolade-botermassa door de eieren heen (houd het luchtig!) spatel nu de bloem door het mengsel. Spuit of schep het beslag in bakjes die geboterd en gebloemd zijn en die ovenbestendig zijn.

Bak ze in de oven op 180 graden. De baktijd hangt af van het formaat van de bakjes maar zorg in ieder geval dat de binnenkant van de taartjes nog “lopend” is.

Voor de gel van rode biet
(maak dit de dag voor je het dessert wilt serveren)
500 ml rode bietensap
gedroogde thijm/rozemarijn/laurier naar smaak
50 ml rode wijn azijn
200 ml suikerwater (laat 100 gram suiker/100 ml water samen koken tot de suiker is opgelost)
5 gram agar agar (te koop in de toko)

Kook het rode bietensap met de kruiden in tot er 250 ml over is. Breng licht op smaak met een beetje zout. Voeg de rode wijnazijn, het suikerwater en de agar agar toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken om de agar binding goed te activeren.

Giet in een bakje en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Pureer de volgende dag de harde gelei met een staafmixer tot een gladde gel. (daarna altijd even door een fijne zeef wrijven voor eventuele klontjes!)

Serveer het nog warme taartje met de gel van rode biet.

Gepubliceerd op 24 april 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!