Smulpaapje kookt! – Moelleux



Hoe win je als chef kok het hart van je (toekomstige) echtgenote? In het geval van Frank Hakkenberg van restaurant La Diva uit Leiden doe je dat met een heel bijzonder chocolade dessert. Kim is inmiddels mevrouw Hakkenberg, dus dat het werkt moge duidelijk zijn.

En speciaal voor ‘Smulpaapje kookt’ deelt Frank het geheim van zijn zachte warme chocoladetaartje ook met ons. We hebben zo het vermoeden dat alle smulpaapjes, klein én groot, hiervan gaan smullen! Misschien een leuk dessert voor de komende feestdagen?!

Voor de taartjes heb je nodig
4 eieren
4 eidooiers
90 gram suiker
90 gram bloem
224 gram boter
224 gram chocolade
Ovenvaste bakjes of schaaltjes

Mix de eieren,  eidooiers en de suiker “wit” met een handmixer. Smelt de chocolade en de boter op een zacht vuur en laat op kamertemperatuur komen. Spatel de chocolade-botermassa door de eieren heen (houd het luchtig!) spatel nu de bloem door het mengsel. Spuit of schep het beslag in bakjes die geboterd en gebloemd zijn en die ovenbestendig zijn.

Bak ze in de oven op 180 graden. De baktijd hangt af van het formaat van de bakjes maar zorg in ieder geval dat de binnenkant van de taartjes nog “lopend” is.

Voor de gel van rode biet
(maak dit de dag voor je het dessert wilt serveren)
500 ml rode bietensap
gedroogde thijm/rozemarijn/laurier naar smaak
50 ml rode wijn azijn
200 ml suikerwater (laat 100 gram suiker/100 ml water samen koken tot de suiker is opgelost)
5 gram agar agar (te koop in de toko)

Kook het rode bietensap met de kruiden in tot er 250 ml over is. Breng licht op smaak met een beetje zout. Voeg de rode wijnazijn, het suikerwater en de agar agar toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken om de agar binding goed te activeren.

Giet in een bakje en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Pureer de volgende dag de harde gelei met een staafmixer tot een gladde gel. (daarna altijd even door een fijne zeef wrijven voor eventuele klontjes!)

Serveer het nog warme taartje met de gel van rode biet.

Gepubliceerd op 24 april 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.