Smulpaapje kookt! – Moelleux



Hoe win je als chef kok het hart van je (toekomstige) echtgenote? In het geval van Frank Hakkenberg van restaurant La Diva uit Leiden doe je dat met een heel bijzonder chocolade dessert. Kim is inmiddels mevrouw Hakkenberg, dus dat het werkt moge duidelijk zijn.

En speciaal voor ‘Smulpaapje kookt’ deelt Frank het geheim van zijn zachte warme chocoladetaartje ook met ons. We hebben zo het vermoeden dat alle smulpaapjes, klein én groot, hiervan gaan smullen! Misschien een leuk dessert voor de komende feestdagen?!

Voor de taartjes heb je nodig
4 eieren
4 eidooiers
90 gram suiker
90 gram bloem
224 gram boter
224 gram chocolade
Ovenvaste bakjes of schaaltjes

Mix de eieren,  eidooiers en de suiker “wit” met een handmixer. Smelt de chocolade en de boter op een zacht vuur en laat op kamertemperatuur komen. Spatel de chocolade-botermassa door de eieren heen (houd het luchtig!) spatel nu de bloem door het mengsel. Spuit of schep het beslag in bakjes die geboterd en gebloemd zijn en die ovenbestendig zijn.

Bak ze in de oven op 180 graden. De baktijd hangt af van het formaat van de bakjes maar zorg in ieder geval dat de binnenkant van de taartjes nog “lopend” is.

Voor de gel van rode biet
(maak dit de dag voor je het dessert wilt serveren)
500 ml rode bietensap
gedroogde thijm/rozemarijn/laurier naar smaak
50 ml rode wijn azijn
200 ml suikerwater (laat 100 gram suiker/100 ml water samen koken tot de suiker is opgelost)
5 gram agar agar (te koop in de toko)

Kook het rode bietensap met de kruiden in tot er 250 ml over is. Breng licht op smaak met een beetje zout. Voeg de rode wijnazijn, het suikerwater en de agar agar toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken om de agar binding goed te activeren.

Giet in een bakje en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Pureer de volgende dag de harde gelei met een staafmixer tot een gladde gel. (daarna altijd even door een fijne zeef wrijven voor eventuele klontjes!)

Serveer het nog warme taartje met de gel van rode biet.

Gepubliceerd op 24 april 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd