Smulpaapje kookt! – Moelleux



Hoe win je als chef kok het hart van je (toekomstige) echtgenote? In het geval van Frank Hakkenberg van restaurant La Diva uit Leiden doe je dat met een heel bijzonder chocolade dessert. Kim is inmiddels mevrouw Hakkenberg, dus dat het werkt moge duidelijk zijn.

En speciaal voor ‘Smulpaapje kookt’ deelt Frank het geheim van zijn zachte warme chocoladetaartje ook met ons. We hebben zo het vermoeden dat alle smulpaapjes, klein én groot, hiervan gaan smullen! Misschien een leuk dessert voor de komende feestdagen?!

Voor de taartjes heb je nodig
4 eieren
4 eidooiers
90 gram suiker
90 gram bloem
224 gram boter
224 gram chocolade
Ovenvaste bakjes of schaaltjes

Mix de eieren,  eidooiers en de suiker “wit” met een handmixer. Smelt de chocolade en de boter op een zacht vuur en laat op kamertemperatuur komen. Spatel de chocolade-botermassa door de eieren heen (houd het luchtig!) spatel nu de bloem door het mengsel. Spuit of schep het beslag in bakjes die geboterd en gebloemd zijn en die ovenbestendig zijn.

Bak ze in de oven op 180 graden. De baktijd hangt af van het formaat van de bakjes maar zorg in ieder geval dat de binnenkant van de taartjes nog “lopend” is.

Voor de gel van rode biet
(maak dit de dag voor je het dessert wilt serveren)
500 ml rode bietensap
gedroogde thijm/rozemarijn/laurier naar smaak
50 ml rode wijn azijn
200 ml suikerwater (laat 100 gram suiker/100 ml water samen koken tot de suiker is opgelost)
5 gram agar agar (te koop in de toko)

Kook het rode bietensap met de kruiden in tot er 250 ml over is. Breng licht op smaak met een beetje zout. Voeg de rode wijnazijn, het suikerwater en de agar agar toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken om de agar binding goed te activeren.

Giet in een bakje en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Pureer de volgende dag de harde gelei met een staafmixer tot een gladde gel. (daarna altijd even door een fijne zeef wrijven voor eventuele klontjes!)

Serveer het nog warme taartje met de gel van rode biet.

Gepubliceerd op 24 april 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.