Smulpaapje kookt! – Mmmmm Spruitjes!



Julien van Stokkem, chefkok en eigenaar van restaurant Balijepark deelt deze week een recept voor ‘Smulpaapje kookt’  waarin dit keer spruitjes centraal staan. "De meeste mensen zullen het met de bovenstaande titel niet eens zijn. Vooral kinderen trekken de meest verschrikkelijke gezichten als ze aan spruitjes denken. Maar ik vind ze ècht lekker! Vroeger was ik er ook niet zo’n fan van. Maar dat kwam vooral  omdat mijn moeder (sorry mam!,) net als de meeste moeders, ze heel lang kookte. Zo lang dat ze bijna grijs waren, totdat er geen knapperige bite meer aanzit. Ja, en als je dat doet, dán gaan ze stinken. Geen wonder dus dat weinig mensen er dan warm van worden."

"Als ik tegenwoordig spruitjes bereid, dan vind ik ze het lekkerst als ze nog bijna rauw zijn. Rauw? Ja rauw! Niet zo’n hele spruit rauw naar binnen natuurlijk, maar de blaadjes van de spruitjes los halen van de krop. Spruitjes zijn eigenlijk net kleine compacte kropjes sla. Wanneer je de onderkant van de spruit iets wegsnijdt, kan je de blaadjes er gemakkelijk van afpellen. Dat onderkantje van de spruit is de plek waarmee het bolletje vastzit op de spruitenstreng. Het wegsnijden van de onderkant is sowieso altijd goed om te doen, want deze is redelijk smaakloos en kan die bittere bijsmaak geven. Leuk ook om als klusje aan je kind(eren) te geven, dat lospellen van die blaadjes."

Varieer met spruitjes

Maar wat moeten we nou met die blaadjes zal je denken? Pak uit je kast of la een hele mooie koekenpan en zet die op het vuur. Dan doe je vervolgens in die pan een klontje boter, wat fijn gehakte knoflook en een gesnipperd sjalotje (of ui). Laat dit met elkaar op niet te hoog vuur even smoren. De geuren die nu vrijkomen, doen je beseffen dat wat je gaat maken lekker moet gaan worden, dat kan niet anders! Wanneer de kleur van je boter goudbruin is, voeg je wat fijn gesneden droge worst toe. Bak dit even kort mee. Na nog heel even wachten voeg je nu de losse blaadjes van de spruiten toe aan die geurige knoflook, ui en worst. Schud de pan twee keer om en klaar ben je.

Niets van vroeger doet je meer herinneren aan die weeïge lucht, die snotterige, grauw groene balletjes. Dit heeft bite, dit smaakt en dit  ruikt goed. Hier krijg je honger van, zèlfs kinderen!

Wat eet je er bij?

Wanneer je dit recept wilt combineren in een gerecht, dan vind ik het altijd lekker om dit te doen met verse aardappel puree en een varkenskarbonaadje. Je kunt eventueel de spruitjes ook door de aardappelpuree heen doen, zodat het een stampotje wordt.

Wat heb je nodig? (voor 2 volwassenen)

250 gram spruiten, blaadjes losgehaald
1 teentje knoflook, uit de pers
1 sjalotje (of kleine ui) fijn gesnipperd
50 gram droge worst, in kleine blokjes
Beetje boter

Gepubliceerd op 24 april 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.