Smulpaapje kookt! – Mmmmm Spruitjes!



Julien van Stokkem, chefkok en eigenaar van restaurant Balijepark deelt deze week een recept voor ‘Smulpaapje kookt’  waarin dit keer spruitjes centraal staan. "De meeste mensen zullen het met de bovenstaande titel niet eens zijn. Vooral kinderen trekken de meest verschrikkelijke gezichten als ze aan spruitjes denken. Maar ik vind ze ècht lekker! Vroeger was ik er ook niet zo’n fan van. Maar dat kwam vooral  omdat mijn moeder (sorry mam!,) net als de meeste moeders, ze heel lang kookte. Zo lang dat ze bijna grijs waren, totdat er geen knapperige bite meer aanzit. Ja, en als je dat doet, dán gaan ze stinken. Geen wonder dus dat weinig mensen er dan warm van worden."

"Als ik tegenwoordig spruitjes bereid, dan vind ik ze het lekkerst als ze nog bijna rauw zijn. Rauw? Ja rauw! Niet zo’n hele spruit rauw naar binnen natuurlijk, maar de blaadjes van de spruitjes los halen van de krop. Spruitjes zijn eigenlijk net kleine compacte kropjes sla. Wanneer je de onderkant van de spruit iets wegsnijdt, kan je de blaadjes er gemakkelijk van afpellen. Dat onderkantje van de spruit is de plek waarmee het bolletje vastzit op de spruitenstreng. Het wegsnijden van de onderkant is sowieso altijd goed om te doen, want deze is redelijk smaakloos en kan die bittere bijsmaak geven. Leuk ook om als klusje aan je kind(eren) te geven, dat lospellen van die blaadjes."

Varieer met spruitjes

Maar wat moeten we nou met die blaadjes zal je denken? Pak uit je kast of la een hele mooie koekenpan en zet die op het vuur. Dan doe je vervolgens in die pan een klontje boter, wat fijn gehakte knoflook en een gesnipperd sjalotje (of ui). Laat dit met elkaar op niet te hoog vuur even smoren. De geuren die nu vrijkomen, doen je beseffen dat wat je gaat maken lekker moet gaan worden, dat kan niet anders! Wanneer de kleur van je boter goudbruin is, voeg je wat fijn gesneden droge worst toe. Bak dit even kort mee. Na nog heel even wachten voeg je nu de losse blaadjes van de spruiten toe aan die geurige knoflook, ui en worst. Schud de pan twee keer om en klaar ben je.

Niets van vroeger doet je meer herinneren aan die weeïge lucht, die snotterige, grauw groene balletjes. Dit heeft bite, dit smaakt en dit  ruikt goed. Hier krijg je honger van, zèlfs kinderen!

Wat eet je er bij?

Wanneer je dit recept wilt combineren in een gerecht, dan vind ik het altijd lekker om dit te doen met verse aardappel puree en een varkenskarbonaadje. Je kunt eventueel de spruitjes ook door de aardappelpuree heen doen, zodat het een stampotje wordt.

Wat heb je nodig? (voor 2 volwassenen)

250 gram spruiten, blaadjes losgehaald
1 teentje knoflook, uit de pers
1 sjalotje (of kleine ui) fijn gesnipperd
50 gram droge worst, in kleine blokjes
Beetje boter

Gepubliceerd op 24 april 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.