Smulpaapje kookt! – Mmmmm Spruitjes!



Julien van Stokkem, chefkok en eigenaar van restaurant Balijepark deelt deze week een recept voor ‘Smulpaapje kookt’  waarin dit keer spruitjes centraal staan. "De meeste mensen zullen het met de bovenstaande titel niet eens zijn. Vooral kinderen trekken de meest verschrikkelijke gezichten als ze aan spruitjes denken. Maar ik vind ze ècht lekker! Vroeger was ik er ook niet zo’n fan van. Maar dat kwam vooral  omdat mijn moeder (sorry mam!,) net als de meeste moeders, ze heel lang kookte. Zo lang dat ze bijna grijs waren, totdat er geen knapperige bite meer aanzit. Ja, en als je dat doet, dán gaan ze stinken. Geen wonder dus dat weinig mensen er dan warm van worden."

"Als ik tegenwoordig spruitjes bereid, dan vind ik ze het lekkerst als ze nog bijna rauw zijn. Rauw? Ja rauw! Niet zo’n hele spruit rauw naar binnen natuurlijk, maar de blaadjes van de spruitjes los halen van de krop. Spruitjes zijn eigenlijk net kleine compacte kropjes sla. Wanneer je de onderkant van de spruit iets wegsnijdt, kan je de blaadjes er gemakkelijk van afpellen. Dat onderkantje van de spruit is de plek waarmee het bolletje vastzit op de spruitenstreng. Het wegsnijden van de onderkant is sowieso altijd goed om te doen, want deze is redelijk smaakloos en kan die bittere bijsmaak geven. Leuk ook om als klusje aan je kind(eren) te geven, dat lospellen van die blaadjes."

Varieer met spruitjes

Maar wat moeten we nou met die blaadjes zal je denken? Pak uit je kast of la een hele mooie koekenpan en zet die op het vuur. Dan doe je vervolgens in die pan een klontje boter, wat fijn gehakte knoflook en een gesnipperd sjalotje (of ui). Laat dit met elkaar op niet te hoog vuur even smoren. De geuren die nu vrijkomen, doen je beseffen dat wat je gaat maken lekker moet gaan worden, dat kan niet anders! Wanneer de kleur van je boter goudbruin is, voeg je wat fijn gesneden droge worst toe. Bak dit even kort mee. Na nog heel even wachten voeg je nu de losse blaadjes van de spruiten toe aan die geurige knoflook, ui en worst. Schud de pan twee keer om en klaar ben je.

Niets van vroeger doet je meer herinneren aan die weeïge lucht, die snotterige, grauw groene balletjes. Dit heeft bite, dit smaakt en dit  ruikt goed. Hier krijg je honger van, zèlfs kinderen!

Wat eet je er bij?

Wanneer je dit recept wilt combineren in een gerecht, dan vind ik het altijd lekker om dit te doen met verse aardappel puree en een varkenskarbonaadje. Je kunt eventueel de spruitjes ook door de aardappelpuree heen doen, zodat het een stampotje wordt.

Wat heb je nodig? (voor 2 volwassenen)

250 gram spruiten, blaadjes losgehaald
1 teentje knoflook, uit de pers
1 sjalotje (of kleine ui) fijn gesnipperd
50 gram droge worst, in kleine blokjes
Beetje boter

Gepubliceerd op 24 april 2013


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.