Smulpaapje kookt! – Mmmmm Spruitjes!



Julien van Stokkem, chefkok en eigenaar van restaurant Balijepark deelt deze week een recept voor ‘Smulpaapje kookt’  waarin dit keer spruitjes centraal staan. "De meeste mensen zullen het met de bovenstaande titel niet eens zijn. Vooral kinderen trekken de meest verschrikkelijke gezichten als ze aan spruitjes denken. Maar ik vind ze ècht lekker! Vroeger was ik er ook niet zo’n fan van. Maar dat kwam vooral  omdat mijn moeder (sorry mam!,) net als de meeste moeders, ze heel lang kookte. Zo lang dat ze bijna grijs waren, totdat er geen knapperige bite meer aanzit. Ja, en als je dat doet, dán gaan ze stinken. Geen wonder dus dat weinig mensen er dan warm van worden."

"Als ik tegenwoordig spruitjes bereid, dan vind ik ze het lekkerst als ze nog bijna rauw zijn. Rauw? Ja rauw! Niet zo’n hele spruit rauw naar binnen natuurlijk, maar de blaadjes van de spruitjes los halen van de krop. Spruitjes zijn eigenlijk net kleine compacte kropjes sla. Wanneer je de onderkant van de spruit iets wegsnijdt, kan je de blaadjes er gemakkelijk van afpellen. Dat onderkantje van de spruit is de plek waarmee het bolletje vastzit op de spruitenstreng. Het wegsnijden van de onderkant is sowieso altijd goed om te doen, want deze is redelijk smaakloos en kan die bittere bijsmaak geven. Leuk ook om als klusje aan je kind(eren) te geven, dat lospellen van die blaadjes."

Varieer met spruitjes

Maar wat moeten we nou met die blaadjes zal je denken? Pak uit je kast of la een hele mooie koekenpan en zet die op het vuur. Dan doe je vervolgens in die pan een klontje boter, wat fijn gehakte knoflook en een gesnipperd sjalotje (of ui). Laat dit met elkaar op niet te hoog vuur even smoren. De geuren die nu vrijkomen, doen je beseffen dat wat je gaat maken lekker moet gaan worden, dat kan niet anders! Wanneer de kleur van je boter goudbruin is, voeg je wat fijn gesneden droge worst toe. Bak dit even kort mee. Na nog heel even wachten voeg je nu de losse blaadjes van de spruiten toe aan die geurige knoflook, ui en worst. Schud de pan twee keer om en klaar ben je.

Niets van vroeger doet je meer herinneren aan die weeïge lucht, die snotterige, grauw groene balletjes. Dit heeft bite, dit smaakt en dit  ruikt goed. Hier krijg je honger van, zèlfs kinderen!

Wat eet je er bij?

Wanneer je dit recept wilt combineren in een gerecht, dan vind ik het altijd lekker om dit te doen met verse aardappel puree en een varkenskarbonaadje. Je kunt eventueel de spruitjes ook door de aardappelpuree heen doen, zodat het een stampotje wordt.

Wat heb je nodig? (voor 2 volwassenen)

250 gram spruiten, blaadjes losgehaald
1 teentje knoflook, uit de pers
1 sjalotje (of kleine ui) fijn gesnipperd
50 gram droge worst, in kleine blokjes
Beetje boter

Gepubliceerd op 24 april 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.