Mini oliebollen



Zijn het mini oliebollen, kleine donuts of zoete bitterballen of… Het maakt niet uit, ze zijn lékker!! En ook nog eens zó gemaakt

Ze lijken een beetje op een kleine oliebol, maar ze zijn Amerikaans en eigenlijk het stuk deeg dat overblijft uit een donut. Maakt het iets uit?

Want in nog geen 5 minuten maak je zelf iets heerlijks dat je lekker met z’n allen kunt opsnoepen. Perfect voor oudjaarsavond!

Voor ongeveer 16 mini oliebollen

  • 155g bloem
  • 10g bakpoeder
  • 2g zout
  • 50ml melk
  • 50ml karnemelk
  • 45g gesmolten boter
  • 50g suiker
  • 100g suiker gemengd met 1tl kaneel ter garnering

Mini oliebollen

In een grote kom meng je de bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. In een maatbeker gaat de melk, karnemelk, suiker en gesmolten boter. Doordat je de boter gesmolten bij het mengsel doet lost de suiker ook op. Met een lepel even goed doorroeren. Giet dit bij je bloemmengsel. Met een vork zorg je dat alles samenkomt en een deeg vormt. Maar let op, niet té lang kneden, het moet een super luchtig deeg worden. Dus zodra alles goed in elkaar is opgenomen, stoppen!

In de tussentijd verhit je je frituurpan. Heb je, net als ik, geen frituurpan zet dan een pan met een stevige bodem op het vuur en vul die met zonnebloemolie. Je hebt ongeveer een halve fles nodig, afhankelijk van de grootte van je pan. Hoe je weet dat je olie heet is? Doe een klein kruimeltje van het deeg in de pan, komt het meteen naar boven dan is je olie heet genoeg.

Oudjaarsavond

Van het deeg rol je nu kleine balletjes. Gebruik een lepel om het beslag uit de kom te halen. Draai ze niet groter dan een walnoot! Het beslag is plakkerig dus maak je handen even nat voordat je draait. Heb je alle balletje klaar dan kun je ze nu frituren. Niet teveel tegelijk, afhankelijk van je (frituur)pan ongeveer een stuk of vijf tegelijk.

Kijk goed naar hoe je balletjes verkleuren. Zodra ze aan de onderkant goudbruin zijn draai je ze voorzichtig om (in een frituurpan zal dit niet nodig zijn omdat ze daar helemaal in het vet ondergaan). Zijn ze aan beide kanten mooi gekleurd (denk bitterballen) haal ze dan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Meteen daarna wentel je ze door het suiker/kaneelmengsel en leg je ze op een mooi schaal.

Van bewaren daar worden ze niet lekkerder. Gelukkig zijn je je mini oliebollen versgebakken ook het aller-lekkerst en zijn ze zó lekker dat er waarschijnlijk toch niks overblijft 😉

Gepubliceerd op 28 december 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.