Mini oliebollen



Zijn het mini oliebollen, kleine donuts of zoete bitterballen of… Het maakt niet uit, ze zijn lékker!! En ook nog eens zó gemaakt

Ze lijken een beetje op een kleine oliebol, maar ze zijn Amerikaans en eigenlijk het stuk deeg dat overblijft uit een donut. Maakt het iets uit?

Want in nog geen 5 minuten maak je zelf iets heerlijks dat je lekker met z’n allen kunt opsnoepen. Perfect voor oudjaarsavond!

Voor ongeveer 16 mini oliebollen

  • 155g bloem
  • 10g bakpoeder
  • 2g zout
  • 50ml melk
  • 50ml karnemelk
  • 45g gesmolten boter
  • 50g suiker
  • 100g suiker gemengd met 1tl kaneel ter garnering

Mini oliebollen

In een grote kom meng je de bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. In een maatbeker gaat de melk, karnemelk, suiker en gesmolten boter. Doordat je de boter gesmolten bij het mengsel doet lost de suiker ook op. Met een lepel even goed doorroeren. Giet dit bij je bloemmengsel. Met een vork zorg je dat alles samenkomt en een deeg vormt. Maar let op, niet té lang kneden, het moet een super luchtig deeg worden. Dus zodra alles goed in elkaar is opgenomen, stoppen!

In de tussentijd verhit je je frituurpan. Heb je, net als ik, geen frituurpan zet dan een pan met een stevige bodem op het vuur en vul die met zonnebloemolie. Je hebt ongeveer een halve fles nodig, afhankelijk van de grootte van je pan. Hoe je weet dat je olie heet is? Doe een klein kruimeltje van het deeg in de pan, komt het meteen naar boven dan is je olie heet genoeg.

Oudjaarsavond

Van het deeg rol je nu kleine balletjes. Gebruik een lepel om het beslag uit de kom te halen. Draai ze niet groter dan een walnoot! Het beslag is plakkerig dus maak je handen even nat voordat je draait. Heb je alle balletje klaar dan kun je ze nu frituren. Niet teveel tegelijk, afhankelijk van je (frituur)pan ongeveer een stuk of vijf tegelijk.

Kijk goed naar hoe je balletjes verkleuren. Zodra ze aan de onderkant goudbruin zijn draai je ze voorzichtig om (in een frituurpan zal dit niet nodig zijn omdat ze daar helemaal in het vet ondergaan). Zijn ze aan beide kanten mooi gekleurd (denk bitterballen) haal ze dan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Meteen daarna wentel je ze door het suiker/kaneelmengsel en leg je ze op een mooi schaal.

Van bewaren daar worden ze niet lekkerder. Gelukkig zijn je je mini oliebollen versgebakken ook het aller-lekkerst en zijn ze zó lekker dat er waarschijnlijk toch niks overblijft 😉

Gepubliceerd op 28 december 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.