Mexicaanse bonenschotel

Het is al jaren een hit op Smulpaapje, deze Mexicaanse ovenschotel. Ook in het boek kreeg dit recept een mooi plekje in een van de herfstmenu’s.Een goede gelegenheid om het recept op te frissen, aan te vullen en (met nieuwe foto) opnieuw te plaatsen.
Voor vier personen
1el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
250g (bio) rundergehakt
1 zak diepvries Mexicaanse wokgroente (600g) AH
1 pot á 230g tacosaus mild (of gebruik de hete versie als je van pittig houdt)
1 blik á 400g chilibonen (of gebruik kidneybonen als je het milder wilt)
1 zak tortillachips, naturel
1 zakje geraspte kaas (175g)
1 potje zure room (125ml) – om erbij te serveren
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Mexicaanse bonenschotel
Fruit de ui en knoflook 5 minuutjes in de olijfolie. Voeg daarna het gehakt toe, zet het vuur wat hoger en bak het gehakt rul en bruin. Voeg de Mexicaanse groente toe (die hoef je niet eerst te ontdooien!), de pot met tacosaus en de chilibonen (niet afgieten!) en verwarm het geheel goed door.
Meer groente
Als je wilt, kun je nu nog meer groente toevoegen, bijvoorbeeld extra paprika, maïs of tomaatjes. Als alles goed warm is en je oven is voorverwarmd, doe je alles in een grote ovenschaal. Dek het gerecht af met een laagje tortillachips. Je kunt ze eventueel wat kleiner breken. Strooi nu geraspte kaas over de bovenkant. Zet de ovenschaal nog een kwartiertje in de oven tot de kaas is gesmolten en lekker goudbruin kleurt. A
Variatie
Inmiddels maak ik de schotel steeds vaker zonder de pot kant en klare saus, maar gewoon met wat extra kruiden als paprikapoeder (als je van mild houdt) of cayennepeper (als je van pittig houdt).
Nog sneller klaar
En wil je écht snel zijn, dan zet je de schotel niet in de oven maar serveer je de tortilla’s er apart bij en strooi je de geraspte kaas er over heen als je opschept. Ook lekker om tortilla’s of taco’s mee te vullen. Kies afhankelijk van de tijd voor welke variant je gaat. Lekker is het sowieso 😉
Gepubliceerd op 9 juni 2015