Mediterraan kipstoofpotje

Super mals word je kip door dit stoofpotje. Je waant je even in Mediterrane sferen. Dat dit ook een heel vriendelijk gerecht is voor je portemonnee komt door de stukken kip die worden gebruikt. Daar zit bovendien veel meer smaak aan.
En ja, kluiven mag!
Voor vier personen
2 grote kippenbouten (800g), dijen en drumsticks losgesneden
zout en peper
2el neutrale olie
1 ui
2 tenen knoflook
250g (regenboog) wortel
1el tomatenpuree
350g kriel in schil, in grove stukken gesneden
100-150g groene olijven
2 takjes rozemarijn, takjes gerist en fijngesneden (of 1 tl gedroogde rozemarijn)
1tl gedroogde salie
4 tomaten
1L kippenbouillon
1 blikje tomatenblokjes
Mediterraan kipstoofpotje
Snijd met een heel scherp mes de drumsticks los van de dijen. Eventueel kun je ook twee losse drumsticks en dijen kopen, je wilt wel dat er bot aan zit, dat is van belang voor de smaak. Verhit de grootste pan die je hebt met de olie en bak hier 3-4 per kant de kip goudbruin in aan. Haal die er dan uit en leg op een schoon bord apart.
Kip met smaak
In de resterende olie fruit je de ui en knoflook een paar minuten aan. Dan mag de wortel erbij, die bak je een minuut of vijf tot ze wat zachter worden. Tomatenpuree erbij, een minuutje meebakken. Daarna de aardappel, olijveen en kruiden erbij en even omscheppend bakken. Nu de bouillon en tomatenblokjes toevoegen, aan de kook brengen, vuur iets zachter en kip erbij en in een minuut of twintig gaar stoven.
Eenpansmaaltijd
Voordat je serveert op smaak brengen met zout en peper en nog wat verse tomaatblokjes toevoegen (laat die nog even mee warmen). Je kunt deze stoofschotel ook heel goed de dag ervoor al klaarmaken, zodat je ‘alleen nog maar even hoeft op te warmen op de dag dat je ‘wilt eten.
Gepubliceerd op 11 december 2014