Smulpaapje kookt! – Mayonaise



Geen back to basic rubriek is compleet zonder dit recept. En hoewel ik negen van de tien keer een pot pak, gewoon omdat het makkelijker is, gaat er echt niets boven zelfgemaakte mayonaise.

Zeker niet als je weet dat het eigenlijk super makkelijk is om zelf je mayonaise te maken.

Voor een grote pot

2 eidooiers
1tl Dijon mosterd
1tl koud water
Neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) – ongeveer 400ml
½ citroen (het sap)
zout en peper
Optioneel: verse kruiden

Zo maak je mayonaise zelf

De sleutel is dat je de ingrediënten klaar hebt staan en liefst zoveel mogelijk op kamertemperatuur. Neutrale olie is belangrijk, omdat je hiermee voorkomt dat de mayonaise teveel de smaak van bijvoorbeeld extra vierge olijfolie aanneemt.

Basisrecept mayonaise

Doe de eidooiers in een schone kom en de mosterd en het water erbij. Met een handmixer maak je hier een glad geheel van. In een langzame straal giet je nu de olie erbij, terwijl je voortdurend blijft mixen. Je ziet de massa langzaam veranderen in mayonaise. Hoe dik of dun je je mayonaise wilt is aan jou, vandaar dat de hoeveelheid olie een indicatie is. Ik hou persoonlijk van een wat dikkere mayo.

Smaakmakers

Heb je de gewenste dikte dan gaan nu de smaakmakers erbij. Voor mij, altijd, vers citroensap en in ieder geval Maldon zout en versgemalen zwarte peper. Maar heel lekker is ook om er wat verse kruiden door te doen. Kijk wat je in huis hebt, denk aan fijngesneden bieslook of fijngesneden platte peterselie.

Houdbaarheid

Schep de mayonaise in een schone, afsluitbare pot. Je kunt ‘op die manier enkele dagen in de koelkast bewaren. Maar let wel, er zit rauw ei in dus bij twijfel, niet meer opeten! Daarentegen is zelfgemaakte mayonaise zó lekker dat het met dat opgaan wel goed zit 🙂

Gepubliceerd op 12 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!