Smulpaapje kookt! – Mayonaise



Geen back to basic rubriek is compleet zonder dit recept. En hoewel ik negen van de tien keer een pot pak, gewoon omdat het makkelijker is, gaat er echt niets boven zelfgemaakte mayonaise.

Zeker niet als je weet dat het eigenlijk super makkelijk is om zelf je mayonaise te maken.

Voor een grote pot

2 eidooiers
1tl Dijon mosterd
1tl koud water
Neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) – ongeveer 400ml
½ citroen (het sap)
zout en peper
Optioneel: verse kruiden

Zo maak je mayonaise zelf

De sleutel is dat je de ingrediënten klaar hebt staan en liefst zoveel mogelijk op kamertemperatuur. Neutrale olie is belangrijk, omdat je hiermee voorkomt dat de mayonaise teveel de smaak van bijvoorbeeld extra vierge olijfolie aanneemt.

Basisrecept mayonaise

Doe de eidooiers in een schone kom en de mosterd en het water erbij. Met een handmixer maak je hier een glad geheel van. In een langzame straal giet je nu de olie erbij, terwijl je voortdurend blijft mixen. Je ziet de massa langzaam veranderen in mayonaise. Hoe dik of dun je je mayonaise wilt is aan jou, vandaar dat de hoeveelheid olie een indicatie is. Ik hou persoonlijk van een wat dikkere mayo.

Smaakmakers

Heb je de gewenste dikte dan gaan nu de smaakmakers erbij. Voor mij, altijd, vers citroensap en in ieder geval Maldon zout en versgemalen zwarte peper. Maar heel lekker is ook om er wat verse kruiden door te doen. Kijk wat je in huis hebt, denk aan fijngesneden bieslook of fijngesneden platte peterselie.

Houdbaarheid

Schep de mayonaise in een schone, afsluitbare pot. Je kunt ‘op die manier enkele dagen in de koelkast bewaren. Maar let wel, er zit rauw ei in dus bij twijfel, niet meer opeten! Daarentegen is zelfgemaakte mayonaise zó lekker dat het met dat opgaan wel goed zit 🙂

Gepubliceerd op 12 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.