Lunchbox suggestiesIn Japan is het een ware rage. Gezonde en lekkere lunches die ook nog eens mooi zijn om naar te kijken! Mariël Hidding, van LeukeLunchbox.nl, maakte zo’n mooie en lekkere lunchbox in eerste instantie om de overgang van haar dochter naar de basisschool wat makkelijker te maken. Nu, anderhalf jaar later, zijn vele lunchboxes gemaakt en geeft Mariël workshops over hoe je zo’n lunchbox samenstelt.

In deze Smulpaapje kookt! een suggestie voor zo’n lekkere lunchbox. Maar kijk vooral ook eens op de site van Mariël voor nog veel meer suggesties en voorbeelden!

Wat zit in een lekkere lunchtrommel?

In een goede gebalanceerde lunchtrommel *) zit van alles een klein beetje.  Een goede verdeling is bijvoorbeeld: iets lekkers (geen snoep! maar denk aan een klein chocoladebroodje of mini rozijnenbolletje, blokje kaas, een paar poffertjes, of een stukje pannenkoek) Daarnaast fruit (aardbeien, bramen, blauwe bessen, stukjes mandarijn, druiven), groenten (stukjes rauwe paprika, snoeptomaatjes, komkommer, mais, worteltjes), granen (brood, bolletje) en iets van vlees (mini knakworstje, beleg, opgerold boterhamworstje) of een ei ( bijvoorbeeld kwarteleitjes).

Om de lunchtrommel er zo mooi mogelijk uit te laten zien, gebruik je zoveel mogelijk verschillende kleuren. Hierdoor heb je vanzelf al een goede balans van voedingsstoffen.

Konijnen boterhamrolletjes

Ingrediënten

Bruin brood
Beleg naar keuze
Boterhamworst of salami
Smeerkaas of boter als ‘lijm’
Nori (vellen gedroogd zeewier, in supermarkten bij de Oosterse etenswaren)
Droge stukjes spaghetti of noodles

Werkwijze

lunchboxvoorbeeldenNeem twee boterhammen, Snijd de korstjes er zorgvuldig af. Rol ze een beetje platter met een deegroller, dit maakt het oprollen makkelijker straks (voor wat vollere/pluizigere rollen zoals op de foto, laat je ze gewoon zoals ze zijn!).

Smeer de boterhammen met beleg naar keuze. Neem nu een boterham en rol deze redelijk strak op (ik gebruik vaak een korstje aan het begin, dat rolt makkelijk en zo verspil je geen eten). Snijd de zijkantjes er af zodat ze het formaat krijgen die je wilt en leg het rolletje in de lunchtrommel. Doe hetzelfde met de ander boterham.

Snijd/knip/druk uit de overgebleven korstjes 4 oortjes en prik deze met een stukje spaghetti/noodle vast op de bovenkant op rolletjes in de lunchbox. Snijd/knip/druk nu nog twee kleine rondjes uit de korstjes als snoetje en plak deze met wat smeerkaas vast op de juiste plek op het rolletje (zie foto).

Druk of knip drie rondjes voor de oogjes en een neusje van nori en plak deze ook weer vast met een beetje smeerkaas.

Snijd/knip/druk twee rondjes uit boterhamworst of salami voor de wangetjes en ook deze plak je weer met een beetje smeerkaas of boter vast.

Je konijnenboterham is nu klaar! Nog wat fruit, groente en iets lekkers in de trommel en je kind eet een lekkere en leuke lunch!

*) Lunchtrommel

Het is gemakkelijk om kleine bakjes in de lunchtrommel te zetten, waar je de stukjes groenten of fruit in kunt doen zodat ze het brood niet klef maken. Ook is het handig om een schooltas of rugzak te gebruiken waarin de trommel rechtop kan staan, om een geklutste lunch te voorkomen.

 

Gepubliceerd op 17 september 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.