Smulpaapje kookt! – Loes’ tomaten op brood



Ook Loes stuurde deze zomer een familiefavoriet in. Het lijkt een variant op de Spaanse pane con tomate, brood met tomaat. Het gerecht is vele malen lekkerder dan de simpele benaming doet vermoeden.

Heerlijk om deze zomer nog te eten als de tomaten op z’n lekkerst zijn. Bij ons thuis gingen de borden in ieder geval schoon op.

Voor 2 ruime volwassen porties

750-1000 gram tomaten
4 plakjes ontbijtspek, laat de slager ze iets dikker snijden
1-2 middelgrote uien, in ringen gesneden
Ciabatta
Boterhammen
Optioneel: klein bakje crème fraiche

Stooftomaten

Ontvel de tomaten en snij ze in grove partjes. Bak alle ontbijtspek krokant aan in een droge, voorverwarmde pan. In een aparte pan bak je in een beetje olie de uienringen, tot ze lekker zacht zijn en een wat verkleurd (na een minuut of tien)

Voeg de tomatenpartjes aan de uien toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot een egale massa ontstaat en het meeste van het vocht verdampt is. Regelmatig even doorroeren. Breng op smaak met zout en peper.

Variaties

Eventueel kan je er ook een bakje creme fraiche doorheen roeren, dat maakt het volgens Loes romiger. Wij vonden de smaak zo puur natuur al super lekker. Serveer met een vers gebakken ciabatta of dikke sneden brood. Wil je nog wat extra’s, bestrooi dan met geraspte kaas of leg op het brood een paar plakjes kaas.

Gepubliceerd op 15 augustus 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.