Smulpaapje kookt! – Loes’ tomaten op brood



Ook Loes stuurde deze zomer een familiefavoriet in. Het lijkt een variant op de Spaanse pane con tomate, brood met tomaat. Het gerecht is vele malen lekkerder dan de simpele benaming doet vermoeden.

Heerlijk om deze zomer nog te eten als de tomaten op z’n lekkerst zijn. Bij ons thuis gingen de borden in ieder geval schoon op.

Voor 2 ruime volwassen porties

750-1000 gram tomaten
4 plakjes ontbijtspek, laat de slager ze iets dikker snijden
1-2 middelgrote uien, in ringen gesneden
Ciabatta
Boterhammen
Optioneel: klein bakje crème fraiche

Stooftomaten

Ontvel de tomaten en snij ze in grove partjes. Bak alle ontbijtspek krokant aan in een droge, voorverwarmde pan. In een aparte pan bak je in een beetje olie de uienringen, tot ze lekker zacht zijn en een wat verkleurd (na een minuut of tien)

Voeg de tomatenpartjes aan de uien toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot een egale massa ontstaat en het meeste van het vocht verdampt is. Regelmatig even doorroeren. Breng op smaak met zout en peper.

Variaties

Eventueel kan je er ook een bakje creme fraiche doorheen roeren, dat maakt het volgens Loes romiger. Wij vonden de smaak zo puur natuur al super lekker. Serveer met een vers gebakken ciabatta of dikke sneden brood. Wil je nog wat extra’s, bestrooi dan met geraspte kaas of leg op het brood een paar plakjes kaas.

Gepubliceerd op 15 augustus 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.