Smulpaapje kookt! – Loes’ tomaten op brood
Ook Loes stuurde deze zomer een familiefavoriet in. Het lijkt een variant op de Spaanse pane con tomate, brood met tomaat. Het gerecht is vele malen lekkerder dan de simpele benaming doet vermoeden.
Heerlijk om deze zomer nog te eten als de tomaten op z’n lekkerst zijn. Bij ons thuis gingen de borden in ieder geval schoon op.
Voor 2 ruime volwassen porties
750-1000 gram tomaten
4 plakjes ontbijtspek, laat de slager ze iets dikker snijden
1-2 middelgrote uien, in ringen gesneden
Ciabatta
Boterhammen
Optioneel: klein bakje crème fraiche
Stooftomaten
Ontvel de tomaten en snij ze in grove partjes. Bak alle ontbijtspek krokant aan in een droge, voorverwarmde pan. In een aparte pan bak je in een beetje olie de uienringen, tot ze lekker zacht zijn en een wat verkleurd (na een minuut of tien)
Voeg de tomatenpartjes aan de uien toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot een egale massa ontstaat en het meeste van het vocht verdampt is. Regelmatig even doorroeren. Breng op smaak met zout en peper.
Variaties
Eventueel kan je er ook een bakje creme fraiche doorheen roeren, dat maakt het volgens Loes romiger. Wij vonden de smaak zo puur natuur al super lekker. Serveer met een vers gebakken ciabatta of dikke sneden brood. Wil je nog wat extra’s, bestrooi dan met geraspte kaas of leg op het brood een paar plakjes kaas.
Gepubliceerd op 15 augustus 2014