Smulpaapje kookt! – Lauwwarme bloemkool en kikkererwtsalade



Van die verrassende combi’s die dan zó lekker uitpakken dat je ze in een week tijd twee keer eet. En zeker weten dat dit er eentje is die nog regelmatig gaat terugkomen. Het recept is geïnspireerd op een gerecht uit het nieuwe kookboek van Gwyneth Paltrow, (H)Eerlijk.

Van het boek zelf ben ik niet zo gecharmeerd, maar van dit gerecht des te meer. Wij aten het als bijgerecht bij een stukje vis van de markt. Heerlijk!

 

Peuterproof

Neem de tijd om de bloemkool lekker een bruin krokantje te geven. Net genoeg olie om in te bakken, maar niet teveel zodat de bloemkool erin verzuipt lijkt de truc. En zeker ook de kikkererwten goed afspoelen. Doordat die net zo lang meebakken als de bloemkool krijgen die ook lekker een bite. En als altijd testte ik het gerecht uit op onze peuter, en die gaf het twee duimen omhoog!

Voor vier personen, als bijgerecht

1 bloemkool, in fijne roosjes (liefst van zoveel mogelijk gelijke grootte)
1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
3 el olijfolie
zeezout

voor de dressing

1el grove mosterd
1 el dijon mosterd
1 el frambozenazijn (witte wijnazijn in het oorspronkelijke recept)
1/2 el maple syrup (niet in het oorspronkelijke recept)
4 el olijfolie
handje verse peterselie, fijngehakt
zout & peper

Goudbruin bakken

Verhit een wok of grote hapjespan met de olijfolie. Op half hoog vuur bak je de bloemkool en de kikkerwten met wat zeezout. Af en toe omroeren, maar juist door ze goed te laten bakken krijg je dat lekkere bruine kleurtje en rokerige smaak. Afhankelijk van de hoeveelheid bloemkool ben je zo’n 30-45 minuten zoet. Ik hou van wat bite, dus heb ze niet te lang gebakken.

Serveren

Terwijl dit bakt maak je de dressing door alle ingrediënten te mengen. Voeg de peterselie pas toe als je de bloemkool/kikkererwten met de dressing mengt. Doordat je dit doet als alles nèt uit de pan komt zuigt de bloemkool zich lekker vol met de dressing. Serveer de dressing lauw warm met bijvoorbeeld een gebakken dorade filet of gebakken scholfilet.

Kantoorlunch

Ook de dag erna is de salade nog erg lekker. Dus ook super om mee naar kantoor te nemen. Haal dan wel tijdig uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Gepubliceerd op 27 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!