Smulpaapje kookt! – Lauwwarme bloemkool en kikkererwtsalade



Van die verrassende combi’s die dan zó lekker uitpakken dat je ze in een week tijd twee keer eet. En zeker weten dat dit er eentje is die nog regelmatig gaat terugkomen. Het recept is geïnspireerd op een gerecht uit het nieuwe kookboek van Gwyneth Paltrow, (H)Eerlijk.

Van het boek zelf ben ik niet zo gecharmeerd, maar van dit gerecht des te meer. Wij aten het als bijgerecht bij een stukje vis van de markt. Heerlijk!

 

Peuterproof

Neem de tijd om de bloemkool lekker een bruin krokantje te geven. Net genoeg olie om in te bakken, maar niet teveel zodat de bloemkool erin verzuipt lijkt de truc. En zeker ook de kikkererwten goed afspoelen. Doordat die net zo lang meebakken als de bloemkool krijgen die ook lekker een bite. En als altijd testte ik het gerecht uit op onze peuter, en die gaf het twee duimen omhoog!

Voor vier personen, als bijgerecht

1 bloemkool, in fijne roosjes (liefst van zoveel mogelijk gelijke grootte)
1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
3 el olijfolie
zeezout

voor de dressing

1el grove mosterd
1 el dijon mosterd
1 el frambozenazijn (witte wijnazijn in het oorspronkelijke recept)
1/2 el maple syrup (niet in het oorspronkelijke recept)
4 el olijfolie
handje verse peterselie, fijngehakt
zout & peper

Goudbruin bakken

Verhit een wok of grote hapjespan met de olijfolie. Op half hoog vuur bak je de bloemkool en de kikkerwten met wat zeezout. Af en toe omroeren, maar juist door ze goed te laten bakken krijg je dat lekkere bruine kleurtje en rokerige smaak. Afhankelijk van de hoeveelheid bloemkool ben je zo’n 30-45 minuten zoet. Ik hou van wat bite, dus heb ze niet te lang gebakken.

Serveren

Terwijl dit bakt maak je de dressing door alle ingrediënten te mengen. Voeg de peterselie pas toe als je de bloemkool/kikkererwten met de dressing mengt. Doordat je dit doet als alles nèt uit de pan komt zuigt de bloemkool zich lekker vol met de dressing. Serveer de dressing lauw warm met bijvoorbeeld een gebakken dorade filet of gebakken scholfilet.

Kantoorlunch

Ook de dag erna is de salade nog erg lekker. Dus ook super om mee naar kantoor te nemen. Haal dan wel tijdig uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Gepubliceerd op 27 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!