Smulpaapje kookt! – Lauwwarme bloemkool en kikkererwtsalade



Van die verrassende combi’s die dan zó lekker uitpakken dat je ze in een week tijd twee keer eet. En zeker weten dat dit er eentje is die nog regelmatig gaat terugkomen. Het recept is geïnspireerd op een gerecht uit het nieuwe kookboek van Gwyneth Paltrow, (H)Eerlijk.

Van het boek zelf ben ik niet zo gecharmeerd, maar van dit gerecht des te meer. Wij aten het als bijgerecht bij een stukje vis van de markt. Heerlijk!

 

Peuterproof

Neem de tijd om de bloemkool lekker een bruin krokantje te geven. Net genoeg olie om in te bakken, maar niet teveel zodat de bloemkool erin verzuipt lijkt de truc. En zeker ook de kikkererwten goed afspoelen. Doordat die net zo lang meebakken als de bloemkool krijgen die ook lekker een bite. En als altijd testte ik het gerecht uit op onze peuter, en die gaf het twee duimen omhoog!

Voor vier personen, als bijgerecht

1 bloemkool, in fijne roosjes (liefst van zoveel mogelijk gelijke grootte)
1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
3 el olijfolie
zeezout

voor de dressing

1el grove mosterd
1 el dijon mosterd
1 el frambozenazijn (witte wijnazijn in het oorspronkelijke recept)
1/2 el maple syrup (niet in het oorspronkelijke recept)
4 el olijfolie
handje verse peterselie, fijngehakt
zout & peper

Goudbruin bakken

Verhit een wok of grote hapjespan met de olijfolie. Op half hoog vuur bak je de bloemkool en de kikkerwten met wat zeezout. Af en toe omroeren, maar juist door ze goed te laten bakken krijg je dat lekkere bruine kleurtje en rokerige smaak. Afhankelijk van de hoeveelheid bloemkool ben je zo’n 30-45 minuten zoet. Ik hou van wat bite, dus heb ze niet te lang gebakken.

Serveren

Terwijl dit bakt maak je de dressing door alle ingrediënten te mengen. Voeg de peterselie pas toe als je de bloemkool/kikkererwten met de dressing mengt. Doordat je dit doet als alles nèt uit de pan komt zuigt de bloemkool zich lekker vol met de dressing. Serveer de dressing lauw warm met bijvoorbeeld een gebakken dorade filet of gebakken scholfilet.

Kantoorlunch

Ook de dag erna is de salade nog erg lekker. Dus ook super om mee naar kantoor te nemen. Haal dan wel tijdig uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Gepubliceerd op 27 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!