Smulpaapje kookt! – Koud gemarineerde kip
Dit gaat een gerecht zijn dat je keer op keer gaat maken, zo veelzijdig is het. De truc zit hem in het koud marineren van de kip en de kruiden die je gebruikt. Hoe langer je de kip laat staan hoe meer smaak erin trek.
Kippendijen zijn malser, maar ook veel goedkoper dan bijvoorbeeld kipfilet. Dus dit is ook nog eens fijn voor je portemonnee. Kies wel voor de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven.
Voor zes stuks
Verschillende fijngehakte kruiden, ik gebruikte deze combinanatie:
10g koriander
10g platte peterselie
5g munt
5g dille
5el olijfolie
2el vers citroensap
1 teen knoflook
6 kippendijen, zonder bot
Kip met kruiden
Breng de kip op smaak met zout en peper. Verhit een grote koekenpan (of bak de kip in twee keer) en bak daar de kip, in een klein beetje neutrale olie, lekker goudbruin in aan. Vijf minuten op één kant, vijf minuten op de andere is voldoende. Je wilt ‘niet te droog, maar hij moet wel goed gaar zijn. In de tussentijd meng je de kruiden met de olie, citroensap en fijngesneden knoflook.
Gemarineerde kip
Als de kip gebakken is leg je die in een grote schaal en giet je daar de kruidenmarinade overheen. De kip er even lekker door heen wentelen. Laat afkoelen en marineren. Gebruik je de kip pas de dag erna dan goed afdekken en in de koelkast bewaren.
Eetopties
Serveer de kip, fijngesneden, als topping voor tortilla’s en garneer met wat fijngesneden lenteui. Beleg een vers broodje met de kip. Maak er een salade mee. Of serveer met spaghetti en nog wat extra olie. Je kunt er echt alle kanten mee op!
Gepubliceerd op 29 mei 2014