Smulpaapje kookt! – Kokoscake met kruisbessen



Bestaat er ook zoiets als vergeten fruit? Wat mij betreft horen kruisbessen dan in die categorie, want ik kom ze nog maar mondjesmaat tegen op de markt of bij de groenteboer. Mijn grootouders hadden vroeger struiken vol staan. Heerlijke, zurige snoepjes waar je ook heerlijk mee kunt bakken.

Van een collega kreeg ik een hele mand met kruisbessen uit haar eigen tuin en via de site van BBC Good Food kwam ik een recept tegen dat ik maakte en enigszins aanpaste. Het resultaat? Een supersappige, friszure cake die in no time helemaal op was.

Voor de cake

200g zachte boter
175g suiker
100g geraspte kokos (zakje Conimex)
225g zelfrijzend bakmeel
1tl bakpoeder
4 eieren (maat L)
100ml halfvolle yoghurt
350g kruisbessen, topjes aan beide kanter eraf

Voor de topping

25g gesmolten boter
1el kokos
1el suiker

Cakeblik – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Snelle cake

Mix de zachte boter, suiker, kokos, bakmeel, bakpoeder, eieren én yoghurt in een kom met je mixer of Kitchenaid. Niet te lang, mix net zo lang als het duurt om alles goed te mengen. Dan gaat daar 2/3 van je kruisbessen doorheen. Giet het beslag in een cakeblik dat je voorziet van bakpapier en strijk de bovenkant glad. Dus nu de laatste kruisbessen in het beslag en bak de cake een uur in de voorverwarmde oven.

Cake met crumble

Vlak voor het uur voorbij is mix je de gesmolten boter met de suiker en kokos. Je krijgt een soort grove kruimels. Strooi die over de bovenkant van de cake en bak ‘daarna nog een kwartiertje, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Haal de cake uit de oven, laat in het blik een kwartiertje afkoelen en laat ‘daarna op een rooster verder afkoelen. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 8 augustus 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.