Smulpaapje kookt! – Kokoscake met kruisbessen



Bestaat er ook zoiets als vergeten fruit? Wat mij betreft horen kruisbessen dan in die categorie, want ik kom ze nog maar mondjesmaat tegen op de markt of bij de groenteboer. Mijn grootouders hadden vroeger struiken vol staan. Heerlijke, zurige snoepjes waar je ook heerlijk mee kunt bakken.

Van een collega kreeg ik een hele mand met kruisbessen uit haar eigen tuin en via de site van BBC Good Food kwam ik een recept tegen dat ik maakte en enigszins aanpaste. Het resultaat? Een supersappige, friszure cake die in no time helemaal op was.

Voor de cake

200g zachte boter
175g suiker
100g geraspte kokos (zakje Conimex)
225g zelfrijzend bakmeel
1tl bakpoeder
4 eieren (maat L)
100ml halfvolle yoghurt
350g kruisbessen, topjes aan beide kanter eraf

Voor de topping

25g gesmolten boter
1el kokos
1el suiker

Cakeblik – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Snelle cake

Mix de zachte boter, suiker, kokos, bakmeel, bakpoeder, eieren én yoghurt in een kom met je mixer of Kitchenaid. Niet te lang, mix net zo lang als het duurt om alles goed te mengen. Dan gaat daar 2/3 van je kruisbessen doorheen. Giet het beslag in een cakeblik dat je voorziet van bakpapier en strijk de bovenkant glad. Dus nu de laatste kruisbessen in het beslag en bak de cake een uur in de voorverwarmde oven.

Cake met crumble

Vlak voor het uur voorbij is mix je de gesmolten boter met de suiker en kokos. Je krijgt een soort grove kruimels. Strooi die over de bovenkant van de cake en bak ‘daarna nog een kwartiertje, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Haal de cake uit de oven, laat in het blik een kwartiertje afkoelen en laat ‘daarna op een rooster verder afkoelen. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 8 augustus 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!