Smulpaapje kookt! – Kokoscake met kruisbessen



Bestaat er ook zoiets als vergeten fruit? Wat mij betreft horen kruisbessen dan in die categorie, want ik kom ze nog maar mondjesmaat tegen op de markt of bij de groenteboer. Mijn grootouders hadden vroeger struiken vol staan. Heerlijke, zurige snoepjes waar je ook heerlijk mee kunt bakken.

Van een collega kreeg ik een hele mand met kruisbessen uit haar eigen tuin en via de site van BBC Good Food kwam ik een recept tegen dat ik maakte en enigszins aanpaste. Het resultaat? Een supersappige, friszure cake die in no time helemaal op was.

Voor de cake

200g zachte boter
175g suiker
100g geraspte kokos (zakje Conimex)
225g zelfrijzend bakmeel
1tl bakpoeder
4 eieren (maat L)
100ml halfvolle yoghurt
350g kruisbessen, topjes aan beide kanter eraf

Voor de topping

25g gesmolten boter
1el kokos
1el suiker

Cakeblik – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Snelle cake

Mix de zachte boter, suiker, kokos, bakmeel, bakpoeder, eieren én yoghurt in een kom met je mixer of Kitchenaid. Niet te lang, mix net zo lang als het duurt om alles goed te mengen. Dan gaat daar 2/3 van je kruisbessen doorheen. Giet het beslag in een cakeblik dat je voorziet van bakpapier en strijk de bovenkant glad. Dus nu de laatste kruisbessen in het beslag en bak de cake een uur in de voorverwarmde oven.

Cake met crumble

Vlak voor het uur voorbij is mix je de gesmolten boter met de suiker en kokos. Je krijgt een soort grove kruimels. Strooi die over de bovenkant van de cake en bak ‘daarna nog een kwartiertje, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Haal de cake uit de oven, laat in het blik een kwartiertje afkoelen en laat ‘daarna op een rooster verder afkoelen. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 8 augustus 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.
6 juni 2024
recept knoflookgarnalen bbq
 
Knoflookgarnalen van de BBQ

Dit is een recept voor knoflookgarnalen van de barbecue. Een heerlijk zomers borrelhapje, dat je in een handomdraai maakt.