Smulpaapje kookt! – Kokoscake met kruisbessen



Bestaat er ook zoiets als vergeten fruit? Wat mij betreft horen kruisbessen dan in die categorie, want ik kom ze nog maar mondjesmaat tegen op de markt of bij de groenteboer. Mijn grootouders hadden vroeger struiken vol staan. Heerlijke, zurige snoepjes waar je ook heerlijk mee kunt bakken.

Van een collega kreeg ik een hele mand met kruisbessen uit haar eigen tuin en via de site van BBC Good Food kwam ik een recept tegen dat ik maakte en enigszins aanpaste. Het resultaat? Een supersappige, friszure cake die in no time helemaal op was.

Voor de cake

200g zachte boter
175g suiker
100g geraspte kokos (zakje Conimex)
225g zelfrijzend bakmeel
1tl bakpoeder
4 eieren (maat L)
100ml halfvolle yoghurt
350g kruisbessen, topjes aan beide kanter eraf

Voor de topping

25g gesmolten boter
1el kokos
1el suiker

Cakeblik – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Snelle cake

Mix de zachte boter, suiker, kokos, bakmeel, bakpoeder, eieren én yoghurt in een kom met je mixer of Kitchenaid. Niet te lang, mix net zo lang als het duurt om alles goed te mengen. Dan gaat daar 2/3 van je kruisbessen doorheen. Giet het beslag in een cakeblik dat je voorziet van bakpapier en strijk de bovenkant glad. Dus nu de laatste kruisbessen in het beslag en bak de cake een uur in de voorverwarmde oven.

Cake met crumble

Vlak voor het uur voorbij is mix je de gesmolten boter met de suiker en kokos. Je krijgt een soort grove kruimels. Strooi die over de bovenkant van de cake en bak ‘daarna nog een kwartiertje, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Haal de cake uit de oven, laat in het blik een kwartiertje afkoelen en laat ‘daarna op een rooster verder afkoelen. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 8 augustus 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.