Smulpaapje kookt! – Annabel Langbein’s Koffiebroodjes



De dag dat ik Annabel Langbein interviewde maakte ik deze koffiebroodjes, alles in naam van research natuurlijk.

Deze ‘cinnamon buns’, die in Zweden Kanelbullar genoemd worden zijn een echte zoete verwennerij en vers uit de oven het aller-lekkerst!

Voor het deeg heb je nodig

500ml melk
3el droge gist (zakje van 7g)
150g suiker
125g gesmolten boter, afgekoeld
900g bloem
1tl zout

Voor de vulling heb je nodig

6el zachte boter (niet gesmolten)
125g (riet)suiker gemengd met 1el kaneel

Voor het deeg

Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur, haal van het vuur af en strooi de gist erin en meng goed door elkaar. Dan de suiker er door heen kloppen en alles 3 minuten laten staan, dan gaat de gist werken. Tot slot de gesmolten boter erbij en mengen. Een broodbakmachine is een uitkomst, want het hele deeg kun je daar nu in maken. Heb je die niet, geen ramp dan ga je even flink spierballen kweken op het deeg.

Broodbakmachine of met de hand

Voor de broodbakmachine variant doe je de bloem en het zout gemengd door elkaar in de bak van je machine en giet daar het melkmengsel bij. Zet op stand ‘deeg kneden’ en ga koffie drinken. Ga je handmatig aan de slag meng dan bloem en zout in een kom, giet het melkmengsel erbij en meng goed. Doe alles nu op een licht bestoven werkblad en kneed tot je een glad deeg hebt (60 – 100 keer kneden!). Leg het deeg in een licht geoliede kom, dek af en laat op een warme plek rijzen tot je deeg in volume is verdubbeld (neem hiervoor ongeveer een uur de tijd)

Koffiebroodjes maken

Deel het gerezen deeg in twee. Met één deel maak je minstens 20 broodjes. Je kunt het tweede deel prima invriezen en later gebruiken. De andere helft rol je, op een licht bebloemd, werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 60 cm. Bestrijk het rijkelijk met de zachte boter. Bestrooi met de kaneelsuiker. Het deeg rol je nu in de lengte strak op. Snijd in stukjes van ongeveer 4 cm.

De geur van kaneelbroodjes

Pak een rond bakblik (bijvoorbeeld een springvorm van 28-30cm) en voorzie die van bakpapier. De rolletjes leg je een centimeter uit elkaar, op de gesneden kant. Dek af en laat nog een minuut of 20 rijzen. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220C. Bak daarna de broodjes een minuut of 12-15, tot ze goudbruin en gaar zijn. Je huis gaat werkelijk goddelijk ruiken. Laat heel even afkoelen en serveer daarna bij je volgende kopje koffie!

 

 

Gepubliceerd op 27 juni 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.