Smulpaapje kookt! Zelfgemaakte kippenbouillon



Dat gebraden kippetje eerder deze week bleek een prachtige basis. Niet alleen voor een aantal lekkere gerechten, maar ook voor zelfgemaakte bouillon. En dat is makkelijker dan je denkt! Omdat wij de kip oosters gekruid hadden hebben we ook een oosters getinte bouillon gemaakt. Maar de smaak ervan is subtiel, dus je kunt de bouillon voor allerlei doeleinden gebruiken.

Tijd

Het enige wat je voor deze bouillon nodig hebt is tijd. Trek minimaal drie uur uit om de bouillon te laten trekken, dat komt de smaak echt ten goede. En de groenten de wij er in hebben gedaan zijn slechts een suggestie. Kijk wat er nog in de groentela ligt en varieer er lustig op los!

Wat heb je nodig

De botten en vellen van 1 gebraden kip van 1,5 kilo
Bosui, heel gelaten
Verse gember, in plakken gesneden
Peperkorrels
Twee gedroogde citroengrasstengels

Bouillon maak je vanaf nu zelf

Zet een ruime pan met water op. Je wilt dat alle botten een goed eind onder water staan. Breng het water, met alle ingrediënten erin, aan de kook. Draai dan het vuur laag. Je wilt een hele zachte bubbel in het water terug zien. Laat het geheel minimaal 3 uur heel zachtjes pruttelen. Verdampt er teveel water, vul dat dan aan met kokend water uit de waterkoker of fluitketel.

Proeven is weten

Proef na drie uur hoe de smaak van de bouillon is. Als hij mooi geel kleurt heeft ie vaak de goede smaak. Maar proeven is weten! Wil je een intensere smaak, laat hem dan rustig nog even doorpruttelen. Eventueel kun je aan het eind (naar smaak) nog een half/heel kippenbouillonblokje toevoegen om de smaak net iets te intensieveren.

Finesse

Zorg dat je een groot vergiet, een schone theedoek, een zeef èn een schone pan hebt klaar staan. Doe de theedoek in de zeef en zet die in de pan. Zet daar bovenop het vergiet. Giet de bouillon nu af. Door deze constructie blijft al het overtollige vet in de theedoek achter en houd je een mooie, heldere bouillon over. Doe de bouillon in verschillende formaten diepvriesbakjes. Op deze manier heb je altijd verse, zelfgemaakte bouillon achter de hand voor in andere gerechten. Je kunt de bouillon natuurlijk ook meteen verwerken tot een lekkere verse kippensoep!

Gepubliceerd op 10 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.