Smulpaapje kookt! Zelfgemaakte kippenbouillon



Dat gebraden kippetje eerder deze week bleek een prachtige basis. Niet alleen voor een aantal lekkere gerechten, maar ook voor zelfgemaakte bouillon. En dat is makkelijker dan je denkt! Omdat wij de kip oosters gekruid hadden hebben we ook een oosters getinte bouillon gemaakt. Maar de smaak ervan is subtiel, dus je kunt de bouillon voor allerlei doeleinden gebruiken.

Tijd

Het enige wat je voor deze bouillon nodig hebt is tijd. Trek minimaal drie uur uit om de bouillon te laten trekken, dat komt de smaak echt ten goede. En de groenten de wij er in hebben gedaan zijn slechts een suggestie. Kijk wat er nog in de groentela ligt en varieer er lustig op los!

Wat heb je nodig

De botten en vellen van 1 gebraden kip van 1,5 kilo
Bosui, heel gelaten
Verse gember, in plakken gesneden
Peperkorrels
Twee gedroogde citroengrasstengels

Bouillon maak je vanaf nu zelf

Zet een ruime pan met water op. Je wilt dat alle botten een goed eind onder water staan. Breng het water, met alle ingrediënten erin, aan de kook. Draai dan het vuur laag. Je wilt een hele zachte bubbel in het water terug zien. Laat het geheel minimaal 3 uur heel zachtjes pruttelen. Verdampt er teveel water, vul dat dan aan met kokend water uit de waterkoker of fluitketel.

Proeven is weten

Proef na drie uur hoe de smaak van de bouillon is. Als hij mooi geel kleurt heeft ie vaak de goede smaak. Maar proeven is weten! Wil je een intensere smaak, laat hem dan rustig nog even doorpruttelen. Eventueel kun je aan het eind (naar smaak) nog een half/heel kippenbouillonblokje toevoegen om de smaak net iets te intensieveren.

Finesse

Zorg dat je een groot vergiet, een schone theedoek, een zeef èn een schone pan hebt klaar staan. Doe de theedoek in de zeef en zet die in de pan. Zet daar bovenop het vergiet. Giet de bouillon nu af. Door deze constructie blijft al het overtollige vet in de theedoek achter en houd je een mooie, heldere bouillon over. Doe de bouillon in verschillende formaten diepvriesbakjes. Op deze manier heb je altijd verse, zelfgemaakte bouillon achter de hand voor in andere gerechten. Je kunt de bouillon natuurlijk ook meteen verwerken tot een lekkere verse kippensoep!

Gepubliceerd op 10 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.