Smulpaapje kookt! Zelfgemaakte kippenbouillon



Dat gebraden kippetje eerder deze week bleek een prachtige basis. Niet alleen voor een aantal lekkere gerechten, maar ook voor zelfgemaakte bouillon. En dat is makkelijker dan je denkt! Omdat wij de kip oosters gekruid hadden hebben we ook een oosters getinte bouillon gemaakt. Maar de smaak ervan is subtiel, dus je kunt de bouillon voor allerlei doeleinden gebruiken.

Tijd

Het enige wat je voor deze bouillon nodig hebt is tijd. Trek minimaal drie uur uit om de bouillon te laten trekken, dat komt de smaak echt ten goede. En de groenten de wij er in hebben gedaan zijn slechts een suggestie. Kijk wat er nog in de groentela ligt en varieer er lustig op los!

Wat heb je nodig

De botten en vellen van 1 gebraden kip van 1,5 kilo
Bosui, heel gelaten
Verse gember, in plakken gesneden
Peperkorrels
Twee gedroogde citroengrasstengels

Bouillon maak je vanaf nu zelf

Zet een ruime pan met water op. Je wilt dat alle botten een goed eind onder water staan. Breng het water, met alle ingrediënten erin, aan de kook. Draai dan het vuur laag. Je wilt een hele zachte bubbel in het water terug zien. Laat het geheel minimaal 3 uur heel zachtjes pruttelen. Verdampt er teveel water, vul dat dan aan met kokend water uit de waterkoker of fluitketel.

Proeven is weten

Proef na drie uur hoe de smaak van de bouillon is. Als hij mooi geel kleurt heeft ie vaak de goede smaak. Maar proeven is weten! Wil je een intensere smaak, laat hem dan rustig nog even doorpruttelen. Eventueel kun je aan het eind (naar smaak) nog een half/heel kippenbouillonblokje toevoegen om de smaak net iets te intensieveren.

Finesse

Zorg dat je een groot vergiet, een schone theedoek, een zeef èn een schone pan hebt klaar staan. Doe de theedoek in de zeef en zet die in de pan. Zet daar bovenop het vergiet. Giet de bouillon nu af. Door deze constructie blijft al het overtollige vet in de theedoek achter en houd je een mooie, heldere bouillon over. Doe de bouillon in verschillende formaten diepvriesbakjes. Op deze manier heb je altijd verse, zelfgemaakte bouillon achter de hand voor in andere gerechten. Je kunt de bouillon natuurlijk ook meteen verwerken tot een lekkere verse kippensoep!

Gepubliceerd op 10 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.