Smulpaapje kookt! – Kikkererwten-wortel burgers



Uit JAN zonder vlees, het kookboek dat wij eerder deze week reviewden, kookten wij een aantal gerechten. Stuk voor stuk lekker, en op geen enkel moment mis je vlees of vis. Het was dan ook best lastig kiezen welke van de recepten we met jullie zouden delen. Deze burger won het, om meerdere redenen. Er zit, ongemerkt, een heleboel goeds in voor je kinderen. Groente, want veel wortel. Vezels, want kikkererwten. Maar bovenal, vèèl smaak!

Wat heb je nodig (voor 6 grote burgers)

500 – 750g wortel, geraspt
wij gebruikten waspeen, handiger is waarschijnlijk om winterwortel te raspen
1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
1 kleine ui, gesnipperd
2 el tahin (sesampasta, o.a. te koop bij AH of de toko)
1 tl gemalen komijn (Djinten)
2 eieren
olijfolie
50g broodkruim (wij gebruikten Panko broodkruim)
rasp van 1 sinaasappel, goed afgewassen
3 el sesamzaadjes
zout & peper

Voor het sausje

150 ml yoghurt (bijvoorbeeld griekse yoghurt, of halvolle. Maar geen magere yoghurt!)
sinaasappelsap, wij gebruikten het sap van een halve sinaasappel
1 el tahin

Hoe maak je de burgers?

Doe de helft van de geraspte wortel in een keukenmachine, met de kikkererwten, ui, tahin, komijn en eieren. Draai er een grove pasta van en doe het in een grote schaal. De andere helft van de wortel fruit je in een eetlepel olijfolie gedurende 8 minuutjes op laag vuur zachtje aan. Daarna doe je het in de schaal, met de broodkruim, sinaasappelrasp en sesamzaadjes. Wat zout en peper er door en goed mengen. Maak je handen nat onder de kraan en neem een flinke bol van het mengsel en maak er de burgers van. Leg ze op een schoon bord en zet minstens een uur in de koelkast.

Het sausje maakt het af!

Voor het sausje meng je alle ingrediënten. Zet het weg, tot gebruik.

Sneller dan McD!

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de burgers te bakken. Wedden dat het sneller gaat dan wanneer je naar een burgerrestaurant zou moeten rijden 🙂 Verhit een koekenpan tot ie goed heet is. Doe er wat olijfolie in en bak de burgers nu. Aan iedere kant 5 minuten. Het is wel echt belangrijk dat je ze niet te vaak omdraait. Ze kunnen, ondanks dat ze gebonden zijn, uit elkaar vallen. Zet dus eventueel het vuur wat lager als het te hard gaat. In de zomer kun je ze ook op de BBQ grillen, maar ook daar geldt dezelfde voorzichtheid.

Serveren

Rooster wat zuurdesembrood (of een ander brood van je keuze). Snijd optioneel wat rijpe avocado in partjes. En als je er van houdt wat dunne ringetjes rode ui. Maar je zou ze bijvoorbeeld ook kunnen serveren met wat zoete aardappelfrietjes. Serveer de burger met lekker wat van de saus, dat maakt het gerecht echt af!

Invriezen

Heb je meer burgers dan er eters zijn. Of misschien wil je in het weekend de burgers wel alvast klaarmaken voor later in de week. Je kunt de burgers, ongebakken!, ook invriezen. Ontdooi de burgers in de koelkast en bak ze zoals hiervoor aangegeven.

Gepubliceerd op 8 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.