Smulpaapje kookt! – Kikkererwten-wortel burgers



Uit JAN zonder vlees, het kookboek dat wij eerder deze week reviewden, kookten wij een aantal gerechten. Stuk voor stuk lekker, en op geen enkel moment mis je vlees of vis. Het was dan ook best lastig kiezen welke van de recepten we met jullie zouden delen. Deze burger won het, om meerdere redenen. Er zit, ongemerkt, een heleboel goeds in voor je kinderen. Groente, want veel wortel. Vezels, want kikkererwten. Maar bovenal, vèèl smaak!

Wat heb je nodig (voor 6 grote burgers)

500 – 750g wortel, geraspt
wij gebruikten waspeen, handiger is waarschijnlijk om winterwortel te raspen
1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
1 kleine ui, gesnipperd
2 el tahin (sesampasta, o.a. te koop bij AH of de toko)
1 tl gemalen komijn (Djinten)
2 eieren
olijfolie
50g broodkruim (wij gebruikten Panko broodkruim)
rasp van 1 sinaasappel, goed afgewassen
3 el sesamzaadjes
zout & peper

Voor het sausje

150 ml yoghurt (bijvoorbeeld griekse yoghurt, of halvolle. Maar geen magere yoghurt!)
sinaasappelsap, wij gebruikten het sap van een halve sinaasappel
1 el tahin

Hoe maak je de burgers?

Doe de helft van de geraspte wortel in een keukenmachine, met de kikkererwten, ui, tahin, komijn en eieren. Draai er een grove pasta van en doe het in een grote schaal. De andere helft van de wortel fruit je in een eetlepel olijfolie gedurende 8 minuutjes op laag vuur zachtje aan. Daarna doe je het in de schaal, met de broodkruim, sinaasappelrasp en sesamzaadjes. Wat zout en peper er door en goed mengen. Maak je handen nat onder de kraan en neem een flinke bol van het mengsel en maak er de burgers van. Leg ze op een schoon bord en zet minstens een uur in de koelkast.

Het sausje maakt het af!

Voor het sausje meng je alle ingrediënten. Zet het weg, tot gebruik.

Sneller dan McD!

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de burgers te bakken. Wedden dat het sneller gaat dan wanneer je naar een burgerrestaurant zou moeten rijden 🙂 Verhit een koekenpan tot ie goed heet is. Doe er wat olijfolie in en bak de burgers nu. Aan iedere kant 5 minuten. Het is wel echt belangrijk dat je ze niet te vaak omdraait. Ze kunnen, ondanks dat ze gebonden zijn, uit elkaar vallen. Zet dus eventueel het vuur wat lager als het te hard gaat. In de zomer kun je ze ook op de BBQ grillen, maar ook daar geldt dezelfde voorzichtheid.

Serveren

Rooster wat zuurdesembrood (of een ander brood van je keuze). Snijd optioneel wat rijpe avocado in partjes. En als je er van houdt wat dunne ringetjes rode ui. Maar je zou ze bijvoorbeeld ook kunnen serveren met wat zoete aardappelfrietjes. Serveer de burger met lekker wat van de saus, dat maakt het gerecht echt af!

Invriezen

Heb je meer burgers dan er eters zijn. Of misschien wil je in het weekend de burgers wel alvast klaarmaken voor later in de week. Je kunt de burgers, ongebakken!, ook invriezen. Ontdooi de burgers in de koelkast en bak ze zoals hiervoor aangegeven.

Gepubliceerd op 8 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…