Kaas en bacon twisters

Bladerdeeg is zo’n ingrediënt dat je standaard in de vriezer wilt hebben. Om er zoete hapjes mee te maken. Of deze lekkere kaas & bacon twisters.
Heerlijk bij de borrel, maar ook top bij een kop soep in plaats van een gewone soepstengel. Zelfs in de lunchtrommel doen ze het geweldig. Reden genoeg om aan de slag te gaan toch?!
Voor een bakplaat vol
4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
1 ei, los geklopt
cayenne (of gebruik paprika poeder)
zakje geraspte kaas
16 lange plakken bacon (voor een vegetarische variant laat je dit achterwege)
Bakplaat bedekt met bakpapier. Oven voorverwarmen op 200C
Variatie: ook lekker met Italiaanse prosciutto in plaats van bacon
Kaas & bacon twisters
Snijd ieder plakje bladerdeeg in vier repen en bestrijk die met het los geklopt ei. Daarover heen strooi je de geraspte kaas en cayenne. Haal nu ieder reepje los (er gaat geraspte kaas afvallen, dat lossen we zo dadelijk op). Het deel bladerdeeg zonder kaas, daar leg je nu de bacon tegen aan. Dan komt het aan op draaien. Je draait de reep met de bacon naar binnen. Is de bacon te lang, knip het uiteinde dan af. Haal alles nog een keer door de afgevallen kaas (of strooi die er over heen) en leg de twisters op de bakplaat.
Zelfgebakken kaasstengels
Bak de twisters 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, en draai ze halverwege een keer om, tot ze mooi goudbruin zijn. Op een rooster even laten afkoelen. Daar worden ze ook nog wat knapperiger van. Vers uit de oven zijn ze het lekkerst, maar in een afgesloten trommel kun je ze rustig een paar dagen bewaren. Desnoods piep je ze even op in een op 150C voorverwarmde oven.
Gepubliceerd op 20 december 2014